Wat zijn Ethereum tokens?

Je hebt Ethereum, dat is de op twee na grootste cryptocurrency. Maar je hebt ook Ethereum tokens. Dit noem je ook wel ERC20 tokens, verwijzend naar de gelijknamige cryptocurrency en de blockchain. Wat zijn Ethereum tokens? Het gaat hier niet direct om een betaalmiddel maar om iets dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Iedereen kan een ERC20 token aanmaken.

Handelen zonder hiervoor te betalen? Via onderstaande link betaal je over de eerste € 1000 geen handelskosten, en ook nog op het bekendste Nederlandse handelsplatform.

Meld je aan

Tokens op het Ethereum netwerk

Ethereum tokens zijn niks anders dan tokens die op het Ethereum netwerk draaien. Ze worden ook wel ERC20 tokens genoemd. Voordeel hiervan is dat je ze na elk Ethereum adres kunt versturen (of ontvangen). Je hebt dus geen aparte wallet nodig.

Voorbeelden van Ethereum tokens

Een Ethereum token kan aardig groot geworden. Bekende voorbeelden hiervan zijn Tron, Eos en VeChain. Ook de populaire cryptocurrency Shiba Inu Coin is een ERC-20 token. Dat iets op de Ethereum blockchain loopt betekent dus niet direct dat het een grote of een kleine munt is, dat staat hier helemaal los van.

Er zijn ontzettend veel coins die draaien op Ethereum. Er komen ook steeds meer nieuwe coins bij. Er zijn al meer dan 300.000 Ethereum tokens verkrijgbaar.

Dit kun je ermee

De meeste Ethereum tokens vertegenwoordigen een tijdelijke waarde. Later worden ze ingeruild voor een andere coin. Maar dit hoeft natuurlijk niet, want er zijn ook ERC20tokens die al jarenlang bestaan en worden verhandeld. Sommige van deze tokens zijn een betaalmiddel, terwijl anderen eigenlijk helemaal geen doel hebben. Hier zit nog heel veel tussenin.

Voordat je een ECR20 token koopt moet je eerst weten waar hij voor staat. Dan pas bepaal je of dit ook interessant genoeg is. Bedenk dat sommige van deze munten geen doel dienen maar toch flink in waarde zijn gestegen. Terwijl andere tokens met een echt doel met betrekking tot de koers niet vooruit lijken te komen. Er zijn namelijk veel meer factoren die van invloed zijn op de prijs of koers van een token.

Zelf een Ethereum token maken

De Ethereum blockchain is door iedereen te gebruiken. Dit betekent dat je zelf een Ethereum token kunt maken. Vroeger was dit wat makkelijker dan tegenwoordig. Niet dat het techniek moeilijker is geworden, maar wel het onder de aandacht brengen van de munt. Dit komt omdat je flink moet concurreren met de andere 12.000 munten. Hierdoor sneuvelen veel nieuwe projecten.

Een Ethereum token maken betekent dat je gebruik maakt van de bijbehorende blockchain. Je kunt ook kiezen voor de NEO blockchain of een andere, maar deze zijn vaak minder gebruiksvriendelijk.

Wil je een nieuwe token maken dan heb je in ieder geval een Ethereum portemonnee nodig. Verder MetaTask, dit is een browser-add die perfect samenwerkt met de blockchain. Het is ook mogelijk om op andere manieren een token aan te maken maar via MetaTask is de meest makkelijke manier.

Houd er rekening mee dat een token aanmaken ook geld kost. Hierna is het aan te raden om de tokens bij een DeFi platform onder te brengen, zodat deze verhandelbaar is.

Zijn ECR20 tokens betrouwbaar?

Het is vooraf moeilijk te best voorspellen of een nieuwe Ethereum token wel zo betrouwbaar is. Dit komt omdat iedereen deze token kan aanmaken. Wel hangt de betrouwbaarheid samen met het platform waar je de token koopt. Is dit op een decentraal handelsplatform (DeFi) dan kun je niet zomaar van de betrouwbaarheid uitgaan. Er is namelijk geen bedrijf of organisatie dat de tokens controleert.

Een centraal handelsplatform laat alleen betrouwbare tokens toe. Goede voorbeelden hiervan zijn het Nederlandse Bitvavo of de Nederlandse broker Litebit.

Meld je aan bij Litebit en koop tokens met iDEAL aan

Een centraal handelsplatform heeft dus goed over de toelating van Ethereum tokens nagedacht, terwijl een decentraal platform hier niet mee bezig is. Overigens wil betrouwbaar niet zeggen dat de koers gaat stijgen of dalen.

Wat is BEP20?

Naast ERC20 tokens hoor je ook steeds meer over BEP20 tokens. Het gaat hier om een token van Binance Smart Chain (BSC). Dit is een blockchain platform dat sinds 2020 bestaat. Elke token die op deze blockchain wordt gebouwd noem je een BEP20 token. Bekende BEP20 tokens zijn:

  • Safemoon
  • Cake
  • Alpha
  • BUSD
  • Burger

Moralis, een Web3-besturingssysteem, biedt de mogelijkheid tot het bouwen van BEP20 tokens. Deze worden vaak op een DeFi platform uitgegeven. Als belegger blijft het belangrijk om voorzichtig om te gaan met de aankoop van nieuwe ECR20 tokens of BEP20 tokens. Doe vooraf onderzoek.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com