Water blijft in de vaatwasser staan, zo los je dat op

De vaatwasser is een handig apparaat, je hoeft niet meer met de hand af te wassen. Toch kan dit apparaat voor problemen zorgen. Het water blijft in de vaatwasser staan, dit is iets dat redelijk vaak voorkomt. De oorzaak is soms ernstig, bijvoorbeeld een defecte pomp. Maar er kan ook iets onschuldigs aan de hand zijn.

Bosch SMV24AX00E
Bekijk dit model

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Water eruit scheppen

Wanneer water in de vaatwasser blijft staan krijg je dit niet zomaar weg. De enige oplossing: het water er voorzichtig uitscheppen. Gebruik hier een laag kommetje of bakje voor en gooi het vervuilde water in de wasbak. Pas wanneer je het water uit de vaatwasser hebt gehaald kun je op zoek gaan naar de oorzaak.

Klein laagje water in de vaatwasser is normaal

Let op want dat er water in de vaatwasser blijft staan is niet altijd verkeerd. Afhankelijk van het model kan er een klein laagje water op de bodem aanwezig blijven. Dit is een normaal verschijnsel. De meest moderne vaatwassers zijn zo ontworpen dat het water automatisch wegloopt. Ouderen modellen hebben een wat andere bodem waardoor er soms water achterblijft.

Wanneer je de vaatwasser zelden gebruikt dan gaat dat laagje water stinken. Ga je op vakantie en staat er nog een laagje water in de afwasmachine? Gebruik een trekker of een doekje om het water weg te krijgen.

Een verstopte afvoer

Een van de meest voorkomende oorzaken is een verstopte afvoer. Dit ontstaat door etensresten of kalkaanslag. Wanneer je de vuile vaat in de afwasmachine doet is het belangrijk om etensresten weg te gooien of af te spoelen. Hoe minder etensresten de vaatwasser ingaat, hoe kleiner de kans op een verstopte afvoer.

Helaas kunnen kalkresten ook voor een verstopping zorgen. Daarom is het zo belangrijk om je vaatwasser regelmatig te ontkalken.

Hoe los je een verstopte afvoer op? Neem de slang uit de afvoer, dit gaat vrij makkelijk met een vrijstaand model. Gaat het om een inbouw afwasmachine, dan moet je even bekijken of je de afvoer er zelf uit kunt halen. Anders moet je een expert inschakelen. Spoel de slang, nadat je hem los hebt gehaald, goed door. Blaas er een aantal keer in om te controleren of er geen verstopping meer aanwezig is.

Soms is het beter om de slang in zijn geheel te vervangen. Kalkaanslag krijg je namelijk niet zomaar weg. Een afvoerslang voor vaatwassers kost ongeveer € 20 tot € 25.

Bekijk afvoerslang voor vaatwassers

Wanneer de pomp geblokkeerd is

Soms raakt de pomp geblokkeerd, bijvoorbeeld door een glasscherf of vreemd voorwerp. Het is belangrijk om dit te voorkomen. Heb je toch gebroken glas in de vaatwasser? Het beste kun je dit verwijderen wanneer het volledig donker is. Schakel alle lichten in de keuken uit en schijn met een zaklantaarn over de bodem van de vaatwasser. Met dikke handschoenen verwijder je de glasscherven.

Mocht de pomp geblokkeerd zijn dan moet je de vaatwasser openen en handmatig het glas bij de pomp weghalen. Vervolgens laat je de afwasmachine een lege cyclus draaien. Hiermee spoel je kleine stukjes glas weg.

Een defecte pomp

Het water blijft in de vaatwasser staan, soms heeft het met een defecte pomp te maken. De pomp kan het water dan niet meer wegpompen. Vaak zijn de propellers in de pomp kapot, deze moeten dan vervangen worden. Dit kun je zelf doen of een expert inschakelen. Zelf doen is het goedkoopst, de propellers koop je bij een witgoed onderdelen webshop.

Riemaandrijving van de motor

Wanneer de motor wordt aangedreven door een riem dan kan de oorzaak ook hier liggen: de riem is versleten. De riem moet je vervangen of je laat dit doen.

Een kapotte motor

Je moet er niet aan denken maar de motor van een afwasmachine kan natuurlijk ook kapot gaan. Het is niet zo dat je de motor kunt laten repareren. In de meeste gevallen moet de motor vervangen worden. Je kunt je voorstellen dat dit met hoge kosten gepaard gaat. Wanneer je zelf de motor vervangt ben je het voordeligst uit. Een nieuwe motor voor de vaatwasmachine kost tussen de € 20 en € 50.

Laat je de motor door een reparateur vervangen? Dan ben je tussen de € 60 en € 150 kwijt. Een en ander is afhankelijk van het type vaatwasser en de motor, maar ook welke werkzaamheden er nog bij komen kijken. Bestel vaatwas motor onderdelen online, hiermee bespaar je op de kosten.

Een vastgelopen motor

Heb je de vaatwasser een tijd niet gebruikt en blijft er nu water instaan? Het kan dat de motor is vastgelopen. Dit gebeurt vaker wanneer je de vaatwasser tijdens de vakantieperiode niet gebruikt of maar heel sporadisch. Je kunt dit oplossen door de motor handmatig rond te draaien.

Elektrisch defect

Een vaatwasser bestaat uit een hoop elektronica. Een van de elektronische onderdelen kan kapot gaan. Vaak merk je dit doordat het water niet wordt afgevoerd, het bedieningspaneel niet werkt of dat de vaatwasser zijn programma niet afmaakt. Elektronica kun je het beste door een expert na laten kijken, tenzij je er zelf voldoende verstand van hebt.

Nieuwe vaatwasser kopen? Ga voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Bekijk vaatwassers

Defecte knopjes

Als laatste kan een van de knopjes op het bedieningspaneel defect zijn. Bijvoorbeeld omdat het knopje in zijn geheel niet werkt, vast blijft hangen of terugziet. De vaatwasser zal het programma afbreken of voortijdig stoppen. Wat je merkt is dat er water in de vaatwasser blijft staan.

Controleer de werking van de knopjes handmatig. Wanneer je merkt dat een knopje niet goed werkt kun je deze het beste vervangen. Soms moet je het bedieningspaneel in zijn geheel vervangen, dit hangt weer van de ouderdom van het apparaat af.

Een lekkende afwasmachine

Waarom lekt de vaatwasser? Waarschijnlijk is de afdichting rond de pomp of de motor niet meer goed. Omdat het lastig is om bij de verschillende onderdelen te komen kun je het beste een expert inschakelen. Deze kan ook bekijken of de afdichting vervangen moet worden.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial