De wc ontkalken met deze praktische tips

Bijgewerkt: 22 augustus 2023

Water blijft lange tijd in de wc-pot staan. Hierdoor ontstaat er uiteindelijk kalkaanslag, iets dat je niet zomaar weg krijgt. Ziet de toiletpot er vies uit? Met onderstaande tips is de wc ontkalken een eenvoudige klus.

Het ontstaan van kalkaanslag

In leidingwater bevinden zich calcium- en magnesiumionen. Wanneer water veel door leidingen stroomt of lange tijd stilstaat dan zetten deze ionen zich af. Hierdoor ontstaat er kalkaanslag. In het toilet komt dit vaak voor, het water staat hier tenslotte langer stil. Meestal zie je een rand van kalkaanslag ter hoogte van de waterrand.

Kalk heeft een witte tot grijze kleur en is vrij hard. Het laat zich niet makkelijk weghalen. Wanneer je er met je nagel overheen krabt merk je hoe vast het zit. Het lijkt bijna op steen en haal je echt niet zomaar met wat allesreiniger weinig.

Verschil tussen kalkaanslag en urinesteen

Soms zie je een bruine of gele aanslag in de toiletpot. Dit is geen kalkaanslag maar urinesteen. Dit ontstaat door kalk dat zich mengt met zouten uit je urine. Het is dus vergelijkbaar met kalkaanslag alleen met een andere samenstelling.

Een belangrijk verschil tussen kalkaanslag en urinesteen is de kleur. Kalkaanslag ziet nog redelijk hygiënisch uit, van urinesteen kun je dit niet zeggen. De kleur van urinesteen kan heel erg wisselend. In de ene toiletpot zie je een gele kleur, in de ander is dit bruin tot zelfs donkerbruin. Dit komt omdat er verschillende soorten urinezouten zijn, waardoor er ook verschillende soorten urinesteen ontstaat.

Wist je dat er heel veel bacteriën in kalkaanslag en urinesteen nestelen? Bacteriën hechten zich makkelijk aan ongelijke oppervlakten. Hierdoor ontstaat er een onhygiënische omgeving. Met chloor of bleek dood je bacteriën maar het is altijd beter om ervoor te zorgen dat ze zich niet kunnen hechten.

Wc ontkalken met (schoonmaak)azijn

Of het nu om kalkaanslag of urinesteen gaat, het is belangrijk om dit regelmatig weg te halen. Wanneer je dit laat zitten ziet het niet alleen onhygiënisch uit maar er kan uiteindelijk ook schade aan de toiletpot ontstaan.

De wc ontkalken kan heel makkelijk met azijn of schoonmaakazijn. Dit is een zuur dat kalk oplost. Giet wat azijn over de aanslag. Bevindt de aanslag zich wat dieper in de pot dan is het belangrijk om zoveel mogelijk water uit de wc-pot te halen. Misschien een vies karweitje maar wel noodzakelijk.

Laat de (schoonmaak)azijn een tijdje intrekken. Bij ernstige aanslag is het aan te raden om dit gedurende een hele nacht in te laten trekken. Eventueel inwrijven met een toiletborstel of sponsje. Hierna het toilet doorspoelen.

Een vaatwastablet in de toiletpot

Wil je de wc ontkalken zonder hier al te veel moeite voor te doen? Neem een vaatwastablet en leg dit in het laagje water in de toiletpot. Laat dit een nacht intrekken zodat de vaatwastablet zijn werk goed kan doen. Je zal merken dat vrijwel alle kalk en urinesteen weg is. Eventueel deze behandeling herhalen.

Bekijk vaatwastabletten antikalk

Let op dat je de juiste vaatwastabletten gebruikt. Ze moeten een  antikalkwerking hebben anders heb je er niet veel aan. De Calgon A-kalk tabs werken ontzettend goed bij kalkaanslag in de wc.

Cola verwijdert urinesteen

Cola werkt perfect tegen urinesteen in de toiletpot. Het is ook een wondermiddel bij het verwijderen van kalk. Dit is te danken aan het zuur en fosfaten in dit drankje. Wanneer je cola in combinatie met bakpoeder of zuiveringszout gebruikt dan is dit nog veel effectiever.

Probeer zoveel mogelijk water uit de toiletpot te halen. Giet een fles cola in de wc-pot leeg. Een nacht in laten trekken en de volgende dag doorspoelen. Zie je het effect? Geweldig! De volgende keer dat je een glas cola drinkt denk je echt wel even na over het verwoestend effect van dit drankje.

Ani kalk wc-blokjes ter voorkoming van kalkaanslag

Wc-blokjes met antikalk werking halen bestaande kalk- en urinesteenaanslag niet weg. Maar het voorkomt wel nieuwe aanslag. Heb je de wc ontkalkt dan is het altijd aan te raden om gebruik te maken van deze blokjes.

Naar anti-kalk wc-blokjes

Je plaatst het blok aan de binnenkant van de toiletpot. Meestal hang je het over de rand van de pot heen waardoor het goed blijft zitten. Er zijn ook antikalk blokjes die je in de spoelbak van het toilet stopt. Omdat er steeds meer inbouwtoiletten zijn kom je deze blokjes niet meer zoveel tegen.

Extra tip: altijd het toilet doorspoelen

Kinderen vergeten nog wel eens om het toilet door te spoelen. Misschien spoel je minder vaak door om water te besparen. Of wil je anderen ‘s nachts niet wakker maken. Toch is het beter om het toilet na gebruik altijd door te spoelen. Het voorkomt hinderlijke geurtjes, kalkaanslag en urinesteen. Natuurlijk kun je dit niet helemaal voorkomen maar in ieder geval wel fors verminderen.

Maak zowel de buitenkant als de binnenkant van het toilet wekelijks schoon. Besteed vooral aandacht aan kalkaanslag onder de rand van de toiletpot en ter hoogte van de waterrand. Maar ook het gedeelte waar het water via het waterreservoir de toiletpot binnenstroomt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven