Wc verstoppen & 5 trucjes om dit te verhelpen

De wc verstoppen betekent dat de afvoer verstopt is geraakt. Hierdoor loopt het spoelwater niet meer weg. Nog vervelender is dat urine, ontlasting en wc-papier ook blijft liggen. Bij een ernstig verstopte wc komt bij een spoeling het water zo ver naar boven dat het toilet overloopt. Voordat je het weet heb je alles op de grond liggen. De wc verstoppen kun je gelukkig voorkomen. Daarnaast vind je in dit artikel 5 handige trucjes om dit probleem op te lossen.

noodradio bij ramp in Nederland

Waarschuwing NCTV

Nederlanders slecht voorbereid op een ramp

Er is een run op noodradio's

Oorzaak verstopte wc

Hoe kun je de wc verstoppen? In de meeste gevallen gebeurt dit door het doorspoelen van:

 • Grote hoeveelheden wc-papier
 • Maandverband of tampons
 • Vochtig toiletpapier
 • Wc-rolletjes
 • Speelgoed
 • Luiers
 • Voedsel
 • Verf of olie

Meestal ontstaat een verstopte wc onbewust. Mensen weten vaak niet wat ze wel en niet door het toilet kunnen spoelen. Soms is de wc verstoppen een bewuste zaak. Vaak gebeurt dit in horecagelegenheden of op festivals.

Het voorkomen van een verstopte wc

De wc verstoppen is goed te voorkomen. Spoel de volgende zaken zeker niet door het toilet:

 • Maandverband, tampons of anticonceptiemiddelen
 • Meer dan één velletje vochtig toiletpapier
 • Wc-rolletjes, keukenpapier of zakdoekjes
 • Babyluiers
 • Verf, lak, olie, beits, latex
 • Menselijk of dierlijk voedsel
 • Speelgoed en andere zaken

Let daarnaast ook goed op het gebruik van toiletpapier. Sommigen hebben na de stoelgang veel toiletpapier nodig. Hierbij worden grote poppen wc-papier doorgespoeld. Ben je zo iemand die veel wc-papier gebruikt? Verspreid dit dan over twee spoelingen.

Kleine en grote knop bij het doorspoelen

De meeste moderne toiletten zijn voorzien van twee doorgespoeld knoppen. De kleine knop is bedoeld voor het doorspoelen na het urineren. De grote knop is juist bedoeld voor het doorspoelen van ontlasting en (veel) wc-papier.

We zijn tegenwoordig erg milieubewust. Hierdoor drukken we automatisch op de kleine door spoelknop. Ook wanneer het om een grote boodschap gaat. Bij de  kleine doorspoelknop gaat er minder water door het toilet. Hierdoor kan wc-papier achterblijven. Dit hoopt zich op uiteindelijk op waardoor er een verstopping ontstaat.

Verstopte wc-oplossingen: 5 praktische tips

Voorkomen is beter dan genezen, maar wat doe je bij een verstopte wc? Gelukkig zijn er wat handige oplossingen. Wanneer je een verstopte wc zelf aanpakt dan hoeft dit niet veel geld te kosten. Bedenk dat het inschakelen van een loodgieter hoge kosten met zich meebrengt! Lees daarom de 5 beste tips.

Tip 1: de wc ontstopper

Hij is al decennialang oud: de wc ontstopper. Ondanks dit klassieke middel werkt hij ontzettend goed. De wc-ontstopper bestaat uit een stevige zuignap met hieraan een houten steel. Je hebt ook modellen met een zuig- en pompfunctie. Die zijn duurder en gebruiksvriendelijker, de werking blijft bijna hetzelfde.

Het idee achter een ontstopper is dat je hiermee vacuüm zuigt. Wanneer je de ontstopper vervolgens omhoog trekt dan moet de verstopping loskomen. In 90% van de gevallen werkt dit direct. Zorg wel dat je een goede wc-ontstopper koopt. Die hele goedkope modellen scheuren snel waardoor ze niet werken.

Bekijk wc ontstoppers

Plaats de zuignap in het wc-gat. Zorg dat het wc-gat volledig wordt afgedekt, je zal de zuignap dus diep genoeg moeten duwen. Als het goed is zal de nap vollopen met water. Trek en duw de stok van de ontstopper een aantal keer omhoog en omlaag. Hierbij is het belangrijk dat de zuignap niet loskomt. Als laatste trek je de zuignap met een krachtige beweging omhoog.

Tip 2: doek om de toiletborstel

Misschien heb je geen wc ontstopper in huis. Of gewoon geen tijd om er een te kopen. Wikkel dan een oude doek om de toiletborstel. Duw dit in het wc-gat en zorg dat de doek de wc-hals goed afsluit. Let wel op dat de doek niet los kan laten en voor een tweede verstopping zorgt.

Wanneer de toiletborstel met de doek hierom goed vastzit dan trek je deze krachtig terug. Door de zuigkracht heb je kans dat je de verstopping lostrekt. Mogelijk moet je dit een aantal keer herhalen.

Hetzelfde werkt met een horizontaal doorgeknipte frisdrankfles. Plaats deze met het opengeknipte gedeelte in de w-gat. Als het goed is kun je hier ook vacuüm mee trekken.

Tip 3: afwasmiddel en heet water

Je weet vast wel dat heet water en afwasmiddel perfect is voor het oplossen van vuil en vet. De wc verstoppen met olie, verf of ander vet verhelp je middels heet water en afwasmiddel. Doe een flinke scheut afwasmiddel in het toilet. Giet hier vervolgens heet water bij. Let op dat je geen kokend water gebruikt, dit kan de toiletpot beschadigen.

Het is beter om het warme water van 1 meter hoogte in het toilet te laten vallen. Hierdoor ontstaat er een krachtige straal en gaat het afwasmiddel ook beter zijn werk doen.

Tip 4: toilet ontstoppen met een kleding hangen

Je hebt vast nog wel een kledinghangen in de kast. Haal deze tevoorschijn en haal het haakje ervan af. Trek een wegwerp handschoen of huishoudhandschoenen aan. Ga met de hand in de wc gaat en probeert middels het haakje de verstopping weg te halen. Geen heel fris klusje maar in veel gevallen werkt dit wel.

Tip 5: wc ontstopper met pomp

Wanneer bovenstaande methode niet werken kun je altijd nog de wc ontstopper met pomp gebruiken. Deze werkt hetzelfde als de gewone wc ontstopper maar is veel krachtiger. Bovendien is deze ook nog eens geschikt voor de gootsteen, wasbak, bad of douche. Je kunt hem dus op meerdere manieren gebruiken. Dit komt omdat deze krachtige ontstopper voorzien is van verschillende onderdelen.

Bekijk krachtige ontstopper met pomp

Voor deze krachtige ontstopper betaal je tussen de € 25 en € 30. Dit is misschien een iets grotere investeren maar je hebt hier wel ontzettend veel aan.

Wanneer de verstopping dieper zit

De wc verstoppen en snel weer oplossen, met bovenstaande methoden lukt dit vaak. Maar soms zit de verstopping dieper. Zolang de verstopping zich op je eigen erf bevindt ben je hier ook zelf verantwoordelijk voor.

Bij een hardnekkige verstopping zou je de volgende twee dingen kunnen proberen.

Chemische ontstopper

Allereerst heb je de chemische ontstopper. De werkzame bestanddelen lossen verschillende zaken op waaronder tandpasta, huidvet, zeepresten, haar en wc-papier. Je hoeft het product alleen maar in de afvoer te gieten en ongeveer een uur in te laten werken. Hierna goed doorspoelen. De meeste producten zijn al gebruiksklaar. Dit product kost wel iets maar werkt in 95% van de gevallen echt perfect.

Bekijk chemische ontstopper

Rioolveer

Wanneer niks anders werkt zul je met de rioolveer aan de slag moeten gaan. Vaak kun je zoiets huren of gratis bij de gemeente lenen. De rioolveer is bedoeld voor verstoppingen die veel dieper zitten. Hier kun je met de normale ontstopper of chemisch spul niet bij.

Stop het bolle metalen uiteinde van de rioolveer in de toiletpot. Duw deze steeds wat verder door. Draai nu aan het handvat (met de klok mee) iets. Als het goed is duw je hiermee de veer steeds verder in de afvoer. Wanneer je merkt dat hij niet buigt dan moet je hem een beetje terugtrekken en opnieuw proberen. Voel je dat je ergens tegenaan stoot, probeer de rioolveer dan wat verder te duwen terwijl je aan het handvat blijft draaien.

Met de rioolveer kun je de verstopping zoveel mogelijk uit elkaar draaien of uit de afvoer trekken. Haal af en toe de veer weer uit de afvoer. Het kan dat je hierdoor materiaal mee naar buiten trekt. Werken met de rioolveer is een stinkende klus, houd hier rekening mee.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial