Wc verstopt? 7 tips om het zelf op te lossen

Is de wc verstopt? Wacht met het bellen van een loodgieter, dit kost altijd geld. Met onderstaande 7 tips reken je direct af met een verstopte wc. Mocht het hierna niet lukken dan kun je altijd nog iemand inschakelen. Gelukkig lukt het de meeste mensen wel om de verstopping middels onderstaande tips weg te krijgen.

Oorzaak van een verstopte wc

Wat is de oorzaak van een verstopte wc? Vaak gaat het om een voorwerp dat vastzit. Dit gebeurt bij het doorspoelen van maandverband en tampons, grote hoeveelheden wc papier maar ook voedsel of andere dingen. De wc kan ook verstopt raken door het wegspoelen van olie, verf, beits of frituurvet. Dit soort zaken dikt in en veroorzaakt een verstopping.

Kan ik een verstopte wc nog doorspoelen?

Ja, in veel gevallen kun je een verstopte wc gewoon doorspoelen. Afhankelijk van de ernst van de verstopping loopt het water een stuk langzamer weg. Bij een grote verstopping zal het water niet meer weg kunnen en komt weer naar boven. Gebruik een verstopte wc niet maar los het probleem eerst op.

Wc verstopt – de 7 beste tips

De wc is verstopt en je wil hier snel mee afrekenen. De wc ontstoppen kan met verschillende middelen. Zorg dat je het volgende in huis hebt:

  • Afwasmiddel
  • Azijn of baking soda
  • Rubberen handschoenen
  • Ontstopper (plopper)
  • Kledinghanger

De meeste dingen heb je vast wel ergens in huis liggen. Met betrekking tot de wc-ontstopper heb je tegenwoordig ook modellen die met hoge druk werken. Hierdoor kun je veel makkelijker ontstoppen. De nieuwste modellen zijn ook nog eens geschikt voor het toilet, gootsteen, douche of wasbak.

Bekijk ontstopper met hoge druk

Tip 1: doorspoelen met heet water en afwasmiddel

Zit de oorzaak in een vette aanslag, dan kun je de wc ontstoppen middels heet water en afwasmiddel. Doe eerst wat afwasmiddel in de wc-pot en laat dit enkele minuten inwerken. Gooi er vervolgens een emmer heet water bovenop. Doe dit vanaf een hoogte van 1 meter, hierdoor plenst het er erg goed in. Eventueel 2-3 keer herhalen.

Tip 2: met azijn en baking soda

Als tweede kun je de wc spoelen met azijn en baksoda, ook wel zuiveringszout genoemd. Dit helpt alleen wanneer het om organisch materiaal gaat dat in de wc vastzit. Dus iets dat ook afbreekbaar is. Doe eerst een hoeveelheidbak baking soda in de wc-pot. Laat dit enige tijd intrekken. Knijp nu een fles azijn in de wc-pot leeg. Niet schrikken maar het geheel gaat schuimen en borrelen. Vervolgens doe je er nog een emmer heet water bij. Laat dit mengsel een hele nacht inwerken. De volgende dag het toilet doorspoelen.

Tip 3: een ontstopper gebruiken

Wanneer bovenstaande methoden niet werken dan kun je met een ontstopper aan de slag. Je hebt eerder al kunnen lezen dat je hier verschillende modellen in hebt. Spoel de ontstopper eerst onder heet water af. Dit zorgt ervoor dat het rubber zacht wordt waardoor je hem beter kunt gebruiken. Plaats de ontstopper in de wc-hals en drukt hem goed aan. Trek vervolgens de ontstopper snel omhoog, hierbij ontstaat er een zuigende kracht.

Mogelijk moet je dit enkele malen herhalen. Wanneer de ontstopper de wc-hals niet helemaal afsluit dan kun je hier nog een theedoek omheen wikkelen. Het is echt belangrijk dat er een vacuüm ontstaat. De moderne ontstopper met hoge druk werkt net wat krachtiger en hiermee beter.

Tip 4: zelf het voorwerp eruit halen (met handschoenen aan)

In veel gevallen zit de verstopping niet zo diep. Eigenlijk zou je altijd eerst moeten proberen of je het met de hand eruit kunt halen. Ja het is een vies werkje daarom doe je rubberen handschoenen aan. Voel of je iets onderin de pot te pakken kan krijgen en trek dit eruit.

Tip 5: met een kleerhanger

Kom je met de hand niet goed bij de verstopping? Gebruik dan een kleerhanger om de verstopping eruit te peuteren. Hiervoor trek je het haakje van de kleerhanger los, dat haakje heb je nodig. Let wel op met de metalen haakje van een kleerhanger, dit kan voor beschadiging zorgen. Doe er daarom iets van een doek omheen.

Heb je geen kleerhanger maar wel een stuk dik metaaldraad? Dan kun je hier je eigen haakje van maken. Ook nu weer moet je uitkijken dat je hier de wc-pot niet mee beschadigt.

Tip 6: Ontstoppingsveer

De wc is verstopt en het zit allemaal wat dieper dan gedacht. In dit geval moet je gebruik maken van een ontstoppingsveer of spiraal. Het is een bruikbare metalen draad die makkelijk door verschillende bochten kan. Duw de ontstoppingsveer zo diep als je kan en draai in de juiste richting. Uiteindelijk merk je dat de veer de verstopping wegduwt.

Tip 7: ontstoppingsmiddel

Als laatste kun je nog kiezen voor een chemisch ontstoppingsmiddel. Niet de meest milieuvriendelijke keuze maar vaak wel effectief. Gebruik dit middel zoals op de verpakking staat aangegeven.

Bekijk ontstoppingsmiddelen

Wanneer niets helpt

De wc verstopt maar bovenstaande methoden willen niet helpen? Dan moet je een loodgieter bellen. Afhankelijk van de ernst van de verstopping ben je tussen de € 80 en € 200 kwijt. Dit kan makkelijk oplopen wanneer de verstopping zeer ernstig is of heel diep zit.

Let op want wanneer de verstopping in het riool aan de straatkant zit dan is de gemeente hier verantwoordelijk voor. Bevindt de verstopping zich op je eigen terrein dan moet je dit zelf oplossen.

Wc verstopt? Dit kun je voorkomen

Gebruik nooit heel goedkoop-wc papier. Dit papier breekt namelijk moeilijk af waardoor je sneller last krijgt van een verstopte wc. Spoel ook geen maandverband, luiers of tampons door. Ditzelfde geldt voor grote hoeveelheden wc-papier of hele wc-rolletjes.

Soms ligt de oorzaak in iets waar je zelf geen invloed op hebt. Bijvoorbeeld kleine afvoerbuizen, verzakking van rioleringsbuizen of een kleine hellingsgraad van de buizen. Dit zijn bouwtechnische problemen die vooral vroeger veel voorkwamen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com