Wc verstopt door wc-papier

Iedereen krijgt er wel eens mee te maken: de wc is verstopt door wc-papier. Normaal gesproken zou dit niet moeten maar wanneer je veel wc-papier gebruikt dan kan er een verstopping ontstaan. Dit merk je doordat het water omhoog komt bij het doortrekken. Gelukkig kun je deze verstopping eenvoudig oplossen en in de toekomst voorkomen.

Wc-papier moet oplossen

Normaal gesproken heeft wc-papier (toiletpapier) een oplossend vermogen. Het wordt in water snel afgebroken. Dit is belangrijk want zo kan de wc niet makkelijk verstoppen. Helaas houden niet alle fabrikanten hier rekening mee. Vooral goedkoop toiletpapier lost langzamer op. Wanneer je hier teveel van gebruikt dan ontstaat er al snel een verstopping.

Tip: Koop kwalitatief wc-papier. Dit bespaart je een hoop ellende. Zeker aan te raden wanneer je zelf veel papier gebruikt of wanneer je kleine kinderen in huis hebt.

Bekijk het beste toiletpapier

Wc verstopt door wc-papier: dit staat je te doen

Helaas kan het gebeuren dat de wc verstopt raakt door wc-papier. Vaak is dit direct merkbaar. Je trekt door en je ziet dat het papier onderin de pot blijft liggen. Wanneer je nogmaals doortrekt kan het water zelfs omhoog komen. Dit wordt door de verstopping veroorzaakt: het water kan nergens anders naartoe.

Is de wc verstopt door wc-papier? Hieronder lees je hoe je dit probleem oplost. Doorloop alle stappen, dan kan het zeker niet misgaan.

Stap 1: het papier er met de hand uithalen

Dit is misschien een vieze klus maar wel de beste methode. Haal het zichtbare papier er met de hand uit. Dit doe je pas nadat je twee keer door hebt proberen te trekken. In geval van ontlasting zal dit vaak verdwijnen waardoor de klus minder vies is.

Trek rubberen handschoenen of huishoudhandschoenen aan. Haal het papier eruit en gooi dit in een plastic zak, dus niet terug in de toiletpot.

Mocht je deze klus te vies vinden, neem dan een kleerhanger en vis hiermee het wc-papier uit de pot. Nogmaals: gooi de prop nooit terug in de toiletpot. Wanneer je dit doet en doortrekt is de kans groot dat de wc weer verstopt raakt.

Stap 2: baksoda en azijn

Lukt het niet om het toiletpapier eruit te krijgen? Probeer het niet door te duwen, je maakt de problemen er alleen maar groter op. Beter kun je trachten om het toiletpapier op te lossen. Doe wat baksoda in de wc en giet hier azijn overheen. Laat dit enkele minuten inwerken. Niet schrikken: het mengsel kan gaan bruisen of borrelen. Neem volgens een emmer heet water en giet dit in de pot. Met een beetje geluk is het wc-papier opgelost en kun je weer doortrekken.

Als alternatief kun je ook gebruik maken van afwasmiddel. Soms werkt dit en wordt het papier weker. Uiteindelijk valt het papier uit elkaar en is de verstopping weg.

Stap 3: vloeibaar ontstoppingsmiddel

De derde stap is het gebruik van een vloeibaar ontstoppingsmiddel. Niet de meest milieuvriendelijke keuze maar wel effectief. Gebruik het juiste product, dit is veilig voor de leidingen. Giet de inhoud van de fles in de toiletpot waarbij je het stilstaand water niet hoeft te verwijderen. Niet verdunnen met kokend water, ook geen andere producten toevoegen. De inwerktijd bedraagt 5 minuten. Bij een ernstige verstopping is het aan te raden om het product langer in te laten werken. Hierna spoelen met koud water. Dit doe je door het toilet door te spoelen.

Bekijk vloeibaar ontstoppingsmiddel

Stap 4: rubberen wc-ontstopper

Mocht bovenstaande tips niet helpen, maak dan gebruik van een rubberen wc ontstopper. Het is belangrijk dat je eerst het zichtbare wc-papier met de hand of een haakje verwijdert. Plaats de ontstopper op het gat van de toiletpot. Duw hem aan, hierdoor zuigt deze zich vacuüm. Vervolgens trek je de ontstopper met kracht los.

Door de zuigkracht komt het vastziitend wc-papier los. Controleer dit door het toilet door te spoelen.

Stap 5: een specialist inschakelen

De wc is verstopt door wc-papier en je krijgt dit niet weg. Heb je echt alles geprobeerd, dan is het beter om een specialist in te schakelen. Bedenk dat deze kosten voor jezelf zijn, ook wanneer je een huurwoning hebt. Het is daarom aan te raden om vooraf wat offertes op te vragen. Vergelijk deze met elkaar, dan weet je ook waar je het goedkoopst uit bent.

Zit de verstopping in een leiding die niet op je erf ligt? Dan is de gemeente verantwoordelijk voor het oplossen van dit probleem.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Wc verstopt door wc-papier
Schuiven naar boven