Welke auto accu heb ik nodig? Uitleg en tips

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De accu van een auto gaat tussen de drie en acht jaar mee. Hierna is hij toch echt aan vervanging toe. Welke auto accu heb ik nodig? Het is vaak lastig om te ontdekken welke accu in de auto moet, je kunt niet elke willekeurige batterij plaatsen. Hieronder vind je een duidelijke keuzehulp.

Naar de huidige accu kijken

Om te achterhalen welke auto accu je nodig hebt, zou je naar de huidige kunnen kijken. Open de motorkap, je ziet direct de accu zitten.  Bovenop zit een (witte) sticker met hierop het merk, type of model aangegeven.

Het onderhoudsboekje

Is het niet mogelijk om onder de motorkap te kijken? Kijk dan in het onderhoudsboekje, hierop staat welke accu je nodig hebt. Daarom is het ook zo belangrijk om het onderhoudsboekje altijd goed te bewaren. Mocht je er nog steeds niet uitkomen, dan kun je ook op het internet kijken.

De kentekencheck

Let op want op sommige websites is het mogelijk om een kentekencheck uit te voeren. Je krijgt dan te zien welke auto accu je aan moet schaffen. Helaas is het al vaker voorgekomen dat het verkeerde advies wordt gegeven. Je bestelt dan een accu die helemaal niet bij je auto past. Daarom is het aan te raden om zelf onderzoek te doen, en niet te vertrouwen op een online kentekencheck.

Bekende merken of goedkope accu’s

Er worden veel auto accu’s aangeboden. Je ziet vooral veel prijsverschillen, en dat heeft met het merk, het model en de kwaliteit te maken. Een goedkope auto accu is verkrijgbaar vanaf € 20. Wil je een iets betere kwaliteit, dan ben je tussen de € 30 en € 40 kwijt. Terwijl je voor een topmodel rond de € 100 betaalt.

Er zijn twee merken die zeer goed zijn: Bosch en Varta. Bosch staat vooral bekend om de krachtige motoronderdelen in verschillende apparaten. Maar ook de auto accu’s zijn van een zeer goede kwaliteit.

Bekijk Bosch auto accu’s

Het merk Varta richt zich al heel lang op (oplaadbare) batterijen en accu’s. Onder andere voor elektronische apparatuur, speelgoed en natuurlijk auto accu’s. De kwaliteit is vergelijkbaar met de accu’s van Bosch.

Naar Varta accu’s (auto)

Zelf de accu vervangen

De aankoop van een nieuwe accu én deze laten vervangen is erg prijzig. In een garage betaal je namelijk niet alleen voor de accu maar ook arbeidskosten. Hierdoor vallen de totale kosten 2-3 keer hoger uit dan wanneer je zelf de accu vervangt. Daarom kun je dit beter zelf doen, dit bespaart echt veel geld.

Op zich is het niet zo moeilijk om zelf de auto accu te vervangen. Je moet alleen weten waar je mee bezig bent.

  • Je verwijdert de accuklemmen van de minpool en de pluspool
  • Haal vervolgens de accu uit de beugel of de klem
  • Plaats de nieuwe accu op dezelfde methode
  • Maak de beugel of klem vast
  • Bevestig de accuklemmen weer op de pluspool en de minpool

Kijk van tevoren hoe de oude accu gemonteerd is. Dan is het een kwestie van hem eruit halen en de nieuwe accu op exact dezelfde wijze monteren. Voor de meeste mensen blijkt deze klus achteraf helemaal niet zo moeilijk te zijn.

Welke auto accu heb ik nodig bij overstap op een ander merk?

Let op want mogelijk heb je een goedkoop of juist een heel duur merk accu in de auto liggen. De vraag is of je bij hetzelfde merk moet blijven. Nee, je mag van een duur naar een goedkoper merk overstappen. En had je eerder een goedkoop merk erin liggen, dan mag je best een kwalitatief merk kopen.

Het is veel belangrijker om naar het model en de capaciteit te kijken. Sommige auto’s hebben een accu met een hoge of juist een lagere capaciteit nodig. Weet je niet welke auto accu je moet kopen, volg dan bovenstaand stappenplan. Maar laat je niet verleiden tijdens het doen van een kentekencheck. De kans is namelijk groot dat je een te dure accu wordt aangesmeerd. Daarom loont het om accu’s goed met elkaar te vergelijken.

Bekijk alle accu’s (auto)

Garantie op een auto accu

Of je nu een auto accu online koopt of bij een garage/autowinkel: je hebt altijd recht op garantie. Die garantie beperkt zich tot het niet naar behoren werken van de accu, waarbij de fout bij de fabrikant of de verkoper ligt. Het is dus niet zo dat je na drie jaar zeer intensief gebruik en een defecte accu je garantie kunt claimen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Welke auto accu heb ik nodig? Uitleg en tips
Schuiven naar boven