Welke crypto niet kopen?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Overal hoor je over de beste crypto en hier zitten best goede tips tussen. Helaas kom je weinig waarschuwingen gekregen. Welke crypto niet kopen? In dit artikel zie je een aantal cryptocurrency voorbijkomen die je beter links laat liggen. Dat zijn namelijk heel risicovolle beleggingen waarbij je mogelijk alles kwijt kunt raken.

Oplichting met crypto

Er vindt steeds meer oplichting met crypto plaats. In 2021 bedroeg het totale schadebedrag 13 miljoen euro en dat ging alleen om Nederlandse oplichting. Mogelijk ligt dit bedrag veel hoger want veel slachtoffers schamen zich hiervoor en vertellen niets.

Oplichting met crypto vindt op verschillende manieren plaats. Soms rechtstreeks maar ook via nepmails, datingapps en nog veel meer. Welke crypto kun je beter niet kopen om oplichting te voorkomen? Criminelen zijn voornamelijk op bitcoin uit. Wil je toch bitcoin kopen, laat dan niemand weten dat je deze in bezit hebt of hoeveel.

Bespaar op handelskosten, krijgen de eerste € 1000 gratis. Meld je via onderstaande link aan.

Pak die bonus

ICO coins

Wees voorzichtig met de aanschaf van zogenaamde ICO’s. ICO is de afkorting van Initial Coin Offering. Middels crowdfunding wordt kapitaal aangetrokken, in ruil voor je investering ontvang je cryptomunten. Vaak kun je deze munten later omruilen tegen bitcoin of ethereum.

Dat klinkt natuurlijk mooi maar dat is het niet altijd. In het verleden zijn er al wat ICO projecten gesneuveld. De uitgever van de cryptomunten ging er met het geld vandoor en de investeerders hadden nergens meer recht op. Ben je nieuw in de cryptocurrency wereld, laat ICO’s dan maar even links liggen.

Memecoins

Welke crypto niet kopen? Zoek je vooral een veilige investering, dan zijn memecoins niet altijd een goed idee. Dit komt omdat deze coins onderhevig zijn aan een trend. De koersen van deze coins kunnen ontzettend hard stijgen of dalen. Je weet van tevoren nooit wat je investering over een half jaar waard is. Dat kan miljoenen zijn maar ook nul.

Enkele voorbeelden van memecoins:

  • Dogecoin
  • Shiba Inu coin
  • Flokicoin
  • Dogelon Mars
  • Samoyedcoin
  • DogeBonk

Veel van deze meme coins hebben een verwijzing naar een hond, kat of ander dier. De meesten ervan zijn nutteloos maar sommigen zijn ook flink geaccepteerd en omarmd. Twee goede voorbeelden hiervan zijn dogecoin en shiba inu coin. Vooral die laatste heeft een enorm grote community. Memecoins zijn zeer speculatief. Je kunt er flink geld mee verdienen maar net zo hard verliezen. Ben je hier onervaren in of heb je het geld eigenlijk hard nodig, investeer dan liever in wat anders.

Munten zonder whitepaper

Nagenoeg elke coin gaat vergezeld van een whitepaper. Hierin staan de doelstellingen en toekomstige ontwikkelingen beschreven. De whitepaper vind je altijd op de website van de desbetreffende coin.

Kun je geen whitepaper vinden of lijkt deze gekopieerd van een andere coin? Dan moet je deze crypto niet kopen. Je weet immers niet wat de bedoeling achter de munt is.

Koop crypto bij een Nederlandse aanbieder, betaal met iDEAL en maak gebruik van de interne wallets.

Maak een account aan

Pump & dump coins

Blijf ook weg van pump en dump coins. Dit zijn cryptomunten met een laag handelsvolume waarvan beleggers misbruik maken. Vaak wordt er vooraf een pump en dump groepje met een select aantal beleggers samengesteld. Ze bespreken welke coin ze nemen en kopen deze goedkoop in. Vervolgens promoten ze de coin of maken anderen wijs dat de koers binnenkort hard gaat stijgen.

Andere mensen kopen snel aan waardoor de koers daadwerkelijk stijgt. Op dat moment verkoopt het groepje hun munten weer. Je kunt je voorstellen dat de prijs ineenzakt maar de eerste groep heeft al lang de winst te pakken. Terwijl de tweede groep, waar jij bijhoort, met financieel verlies zit.

Het is niet altijd te zeggen wat een pump en dump coin is. Wat wel opvalt is dat deze munten een laag handelsvolume hebben waardoor ze makkelijker beïnvloedbaar zijn. Meestal herken je die munten ook wel doordat je in het verleden ook flinke koersschommelingen ziet. Zonder dat hier een duidelijke oorzaak voor is.

Welke crypto niet kopen: munten die heel hard stijgen

Je ziet een cryptocurrency die binnen één dag 50% of meer stijgt. Natuurlijk ben je bang om de boot te missen en koopt snel aan. De kans is alleen heel groot dat je net op de hoogste koers koopt. Wanneer je ziet dat een munt op korte tijd hard stijgt is dit niet het beste moment om aan te kopen. Beter wacht je even totdat de koers weer terugzakt.

Doe ook altijd onderzoek waarom een cryptocurrency zo hard stijgt. Heeft dit met echt nieuws te maken of is er sprake van fake nieuws of misschien wel pump & dump? Doe vooraf onderzoek en houd de markt goed in de gaten.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Welke crypto niet kopen?
Schuiven naar boven