Welke kerst vier jij dit jaar? De leukste ideeën

Kerst: het valt jaarlijks op 25 en 26 december. Sommigen vinden kerstavond (24 december) het leukst. Welke kerst vier jij dit jaar? Laten we het dit jaar anders doen en van kerst een onvergetelijk feest maken. Welke kerst dat wordt, dat lees je in de ideeën hieronder.

De kerstboom: bijzondere kerstballen

Het begint al met de aankleding. Kerstdecoratie brengt sfeer in huis maar je moet dit wel op een bijzondere manier doen. Aan een kerstboom kun je niet zoveel veranderen, wel kun je voor bijzondere kerstballen gaan. Bijvoorbeeld kerstballen in de vorm van ijsjes of donuts (groeiende populariteit).

Bekijk kerstdecoratie ijsjes

Kies ook eens voor kerstdecoratie in een kleur die je normaal niet zou aandurven. Bijvoorbeeld roze, felgeel of knalblauw. Gewaagde kleuren zorgen voor een heel bijzondere en aparte sfeer. Welke kerst je hiermee viert is wel duidelijk: een naar jouw eigen smaak.

Kerstboom ondersteboven hangen

Eind jaren 90 kwamen de eerste mensen op het idee om hun kerstboom ondersteboven te hangen. Dus gewoon aan het plafond. Hierna verdween dit gebruik naar de achtergrond, maar sinds 2019 doen we het weer massaal. Wil je de kerstboom ondersteboven hangen, dan moet je hem zeer goed bevestigen.

Je hebt in ieder geval een kunstkerstboom nodig, met een echte boom gaat dit niet. Een echte boom verliest namelijk teveel naalden en je kunt de stam niet vochtig houden. Bovendien is een echte kerstboom veel te zwaar om op te hangen.

Naar kunst kerstbomen

Bevestig een stevige haak in het plafond. Hang vervolgens de stam van de kerstboom aan het haakje. De takken van de boom doe je in het onderste gleufje zodat ze niet eruit vallen. Je werkt dus ondersteboven. Begin met de takken die het dichtst bij het plafond zitten en werk zo naar beneden toe (naar de top van de kerstboom). Vervolgens de verlichting en kerstballen erin en je ondersteboven kerstboom is klaar.

Welke kerst ideeën om zelf te knutselen?

Is je budget niet zo groot, dan kun je ook zelf iets knutselen. Er zijn voldoende kerst ideeën waar je zelf mee aan de slag gaat. Bijvoorbeeld sneeuwpoppen, kerstmannetjes en rendieren van wc rolletjes maken. Of een bruine bloempot ondersteboven zetten en hier twee oogjes en een grote rode neus op plakken. Nog even wat oortjes en een gewei aan de bovenkant en je hebt een zelfgeknutselde kerstdecoratie.

Neem ook eens een dennenappel en spuit hem groen. Breng op de uiteinden hier en daar wat witte verf aan (alsof er sneeuw ligt). Zet de dennenappel rechtop in een klein potje en plaats een papieren ster op de bovenkant. Je hebt nu een mini kerstboom gemaakt.

Drink je regelmatig een pilsje? Bewaar de bierdopjes. Neem een lint en plak hier drie bierdorpjes boven elkaar op vast. Beschilder de binnenkant van de bierdopjes. Zo maak je leuke kersthangers voor in de kerstboom.

Kijk eens op Pinterest, hier zie je heel veel leuke kerst ideeën voorbijkomen.

De lekkerste recepten

Welke kerst vier je wanneer het op eten aankomt? Dat is elk jaar weer de vraag. Gelukkig weten supermarkten hier wel raad mee, ze brengen magazines met kerstrecepten uit. Die recepten vind je ook op de website van de supermarkt.

Wil je iets bijzonders op tafel zetten, koop dan een kookboek. Hier vind je recepten die helemaal niet moeilijk zijn maar wel je smaakpapillen verleiden. Eindelijk kan jij je ook een chef-kok noemen.

Naar kookboeken

Eropuit: bezoek een kerstmarkt

In de aanloop naar kerst hoort natuurlijk een bezoek aan een kerstmarkt. De kerstmarkten in Duitsland zijn het grootst en bieden de meeste gezelligheid. Denk hierbij aan de kerstmarkt Duitsland in Düsseldorf, Berlijn, Oberhausen en Keulen. Een van deze vier moet je zeker eens bezoeken.

Kerstmarkt in Nederland? De bekendste zijn de Country & Christmas Fair in Utrecht, de kerstmarkt in de gemeentegrotten van Valkenburg en kerstmarkt Magisch Maastricht op het Vrijthof. Andere kerstmarkten in Nederland zijn die in Dordrecht, Den Haag, Haarlem en het Amsterdamse Winterparadijs.

Kerst bloemschikken

Welke kerst bloemschikken mogelijkheden zijn er? Wanneer je een kerstmarkt bezoekt kun je hier waarschijnlijk ook heel wat leuke spulletjes scoren. Zeer geschikt voor het kerst bloemschikken. Deze spulletjes shop je ook online of in verschillende huishoudzaken.

Kerstbloemschikken is niet zo moeilijk als het lijkt. Je hebt een schaaltje, bloempot of vaasje nodig. Hierin (of hierop) doe je oasis, dit is steekschuim. Vervolgens begin je met kersttakken (bijvoorbeeld dennengroen), bladeren, dennenappels, hulst of ander materiaal de oasis op te vullen. Kijk op Pinterest, hier vind je voldoende voorbeelden.

Als laatste gebruik je (mini) kerstballen en een of meerdere kaarsen om het kerststukje vorm te geven. Het resultaat: een prachtig kerststukje voor op de tafel of de kast. Ook leuk om cadeau te geven.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com