Welke meubels op donkere vloer – interieurtips

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Donkere meubels op een donkere vloer, dit is niet aan te raden. Niet alleen ziet de ruimte er somber uit, ook komen de meubels totaal niet tot hun recht. Welke meubels op een donkere vloer? Bekijk de beste interieurtips. Je leest namelijk alles over de juiste kleur bankstel, kast, eettafel en nog veel meer.

Waarom een donkere vloer een goede keuze is

Soms is de donkere vloer al in de woning aanwezig, maar je kunt hier ook zelf voor kiezen. Vooral in een smalle woonkamer is een donkere vloer aan te raden. Deze laat de woonkamer namelijk breder lijken. Op donkere vloeren zie je ook minder vlekken. Ideaal met kleine kinderen of huisdieren.

Donkere kleuren stralen ook warmte uit. Alweer een goede reden om voor dit type vloer te kiezen. Hierbij kun je voor een houten vloer maar ook een stenen vloer, marmer, laminaat, pvc, vloerbedekking of iets anders gaan.

Welke meubels op donkere vloer?

Plaats nooit donkere meubels op een donkere vloer. Een enkel tafeltje of een poef is te doen, maar je moet niet alles in donkere kleuren nemen. Donker op donker laat de woonkamer veel kleiner lijken. Bovendien vallen de meubels weg, je ziet ze nauwelijks.

Welke meubels dan wel op een donkere vloer? Hieronder enkele goede ideeën.

Niet doen: witte meubels op een zwarte vloer

Een zwart-wit interieur is vrij modern. Toch moet je voorzichtig wezen met een zwarte vloer. Hier kun je niet oneindig witte meubels op plaatsen. Doe je dit wel, dan krijgt je interieur een streng uiterlijk.

Het is geen doodzonde om een witte salontafel, plantentafeltje of kastje op een zwarte vloer te plaatsen. Combineer dit met lichtgrijze of gekleurde stoelen, een bankstel en andere meubeltjes. Dan haal je dat strenge er weer uit.

Blauw, bruin en rood

Blauw laat zich goed met een donkere vloer combineren. Kies in dit geval voor een niet al te donkerblauwe kleur. Middenblauw of iets lichter is prima. Blauw straalt rust en koelte uit. Bruin is ook een mooie kleur wanneer je dit op een donkere vloer neerzet. Vermijd donkerbruine kleuren, die lijken door de donkere vloer bijna zwaar. Kies liever voor goudbruin of lichtbruin.

Dan heb je nog rood, dit gaat prima samen met donkere kleuren. Je hebt brandweerrood, dit valt erg op. Vind je deze kleur mooi dan is het belangrijk om hier vooral niet in te overdrijven. Kies bijvoorbeeld rode decoratie, een vloerkleedje of een rood bankstel. Het is of niet en.

Bordeauxrood ziet er klassiek maar toch weer sfeervol uit. Bordeauxrode meubels op een donkere vloer zijn een goede keuze. Tip: probeer deze kleur eerst met sierkussens uit of gebruik ze direct als extra accessoire.

Naar bordeauxrode sierkussens

Gele meubels op een donkere vloer

Zacht okergeel staat prachtig op een donkere vloer. Dit is dan ook zeker een aanrader. Ga je voor felgele kleuren, wees hier dan terughoudend in. Kies in dit geval alleen voor wat gele accessoires, zeker geen meubels. Felgeel gaat al snel vervelen.

Groen of grijsgroen

Ook doen: groene meubels of accessoires. Ook grijsgroen is een goed idee. Overigens laat grijsgroen zich weer goed combineren met het echte groen. Hierdoor krijgt je interieur een stijlvolle uitstraling. Kies nooit voor donkergroen of donkergrijs, dit is niet verstandig wanneer je een donkere vloer hebt.

Welk vloerkleed op een donkere vloer?

Een vloerkleed heeft vele voordelen. Ten eerste heb je altijd warme voeten. Ook kun je met een vloerkleed de ruimte afbakenen. Daarnaast geeft het een boost aan je interieur. Weet je niet welk vloerkleed op een donkere vloer kan en mag? Bij een donkere vloer ga je voor een lichter vloerkleed. Dit kan in de zelfde tint als de vloer, bijvoorbeeld in een bruine of grijze tint.

Wil je liever opvallen, ga dan voor een gekleurd vloerkleed. Neem je bijvoorbeeld blauw of groen, zorg dan ook voor wat accessoires in dezelfde kleur. Zo laat je de kleur enkele malen terugkomen. Dit ziet veel rustgevender uit.

Bekijk de mooiste vloerkleden

Muren en gordijnen

Heeft de vloer een donkere kleur, schilder of behandelde muren dan in een lichtere kleur. Dit kan wit of een licht kleurtje zijn. Schilder je de muren ook donker, dan lijkt de kamer ineens heel klein.

Welke kleur gordijnen bij een donkere vloer, dat hangt weer van de tint af. Het beste kun je voor gordijnen met een warme tint gaan. Hiermee creëer je sfeer, dat is tenslotte wat je wil. Zolang de muren niet te donker zijn en de gordijnen niet tot op de grond hangen mag je ze best in een wat donkerder kleur nemen. Laat ze matchen met de vloer!

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Welke meubels op donkere vloer – interieurtips
Schuiven naar boven