Welke USB poort heb ik? Van oude tot nieuwe USB-aansluitingen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Soms kom je er niet meer wijs uit: welke USB-poort heb ik? Je hebt namelijk USBC, USB4, USB2 en alles wat hier tussenin zit. Koop je een extern apparaat, hoofdtelefoon, USB-stick of oplader? Dan moet deze natuurlijk wel in de USB-poort passen. Daarom is het zo belangrijk om te weten welke USB-poort je hebt.

De verschillende USB-aansluitingen

Steeds meer apparaten zijn voorzien van een ASP aansluiting. Het is bedoeld voor de oplader maar ook voor het koppelen van externe apparaten. Bijvoorbeeld een hoofdtelefoon, USB-stick of iets anders. Welke USB-poort heb ik? Maak kennis met de verschillende USB-aansluiting en en hoe deze eruit zien.

USB Type A

Een van de oudere aansluitingen is de USB Type A. Deze USB-poort kenmerkt zich door een rechthoekige ingang. Aan de bovenkant van de ingang zit een vlakje. Een USB Type A stekker past alleen op een bepaalde manier in de USB-poort. Je kunt hem dus niet ondersteboven erin steken.

Onder de USB Type A poorten wordt weer onderscheid gemaakt tussen verschillende typen. Dit heeft met de snelheid te maken. Hieronder zie je de mogelijkheden.

Wil je een USB-C stekker op een USB A poort aansluiten? Dit gaat heel makkelijk met een speciale adapter.

Naar de adapters

USB-A 1.0 en 1.1

Vrijwel de oudste USB-poort die je tegen kunt komen: USB-A 1.0. Vergeleken met de moderne aansluitingen heeft deze een zeer trage snelheid. Hij heeft een snelheid van 1,5 Mb/s. De opvolger hiervan is de USB 1.1 poort, deze heeft een snelheid van 12 Mb/s. Dit is nog steeds ontzettend langzaam.

USB-A 2.0

Alweer een stukje sneller is de USB-A 2.0, namelijk 480 Mb/s. Deze USB-poort staat ook wel bekend onder de naam HighSpeed. Er worden geen nieuwe apparaten met deze USB-aansluiting verkocht. Dit komt omdat sinds 2008 de USB 3 poorten zijn uitgekomen. Het is ook niet aan te raden om een apparaat met een 2.0 poort te kopen.

Ook deze poort herken je aan zijn langwerpig uiterlijk, waarbij de stekker er alleen maar op één bepaalde manier in kan. Je kunt de stekker dus niet ondersteboven erin steken.

USB-A 3.0, 3.1 en 3.2

De opvolger van 2.0 is de USB-A 3.0. Deze heeft een indrukwekkende snelheid van 4,8 gigabytes per seconden. Maar hierna kwam er verbetering met USB 3.1. Deze kenmerkt zich door een snelheid van 10 Gb/s. De opvolger hiervan is 3.2 met 16 Gb/s. De USB-A 3.2 is in 2017 op de markt gebracht.

USB-A 4.0

In 2019 werd de USB 4.0 versie uitgebracht. Deze heeft een hoge snelheid van 40 GB/s. Dit type aansluiting kom je bij computers en laptops tegen, maar minder vaak bij smartphones. De meeste nieuwe smartphones (vanaf 2020) zijn voorzien van een USB-type C poort.

USB Type C poort

Welke USB-poort heb ik ook wanneer de stekker er op verschillende manieren in kan? Waarschijnlijk gaat het dan om een USB type C poort. Deze poort ziet er smal en plat uit. Wanneer je in de poort kijkt dan bevindt zich precies in het midden een plateautje.

Stekkers met een USB-type C aansluiting kun je gewoon erin steken, zonder dat er een boven- of onderkant is. Ook nu weer zijn er verschillende versies uitgebracht, maar alleen de snellere versies. Dit komt omdat een USB C poort nog niet zo gek oud is.

USB-C 3.1 en 3.2

Het is niet zo dat USB-C 3.1 en 3.2 altijd sneller zijn dan USB-A poorten uit dezelfde categorie. De snelheid blijft soms hetzelfde, maar kan ook juist beter zijn. Het is vooral even kijken naar de generatie. Je hebt namelijk de eerste generatie USB-C 3.1, deze heeft een snelheid van 5 Gb/s. Terwijl de tweede generatie (3.1) een snelheid van 10 Gb/s heeft.

Uiteraard heb je ook op de USB-C poort 3.2, deze heeft een snelheid van 20 Gb/s. Dit is hoger dan bij de USB type A poort met 3,2 (16 GB/s).

USB-C poort met 4.0

Dan is er nog de USB-C poort die voorzien is van 4.0. Deze heeft een snelheid van 40 GB/s, vergelijkbaar met de USB A-poort 4.0.

Thunderbolt

Bijzonder is de Thunderbolt aansluiting. Dit valt onder de USB-C maar dan met wat extra functies. Met een Thunderbolt aansluiting kun je opladen maar hem ook als video-output gebruiken. Denk maar eens aan het versturen van video of audio, maar hem ook als DC-voeding gebruiken.

Dit type aansluiting is in samenwerking tussen Apple en Intel ontwikkeld. Een Thunderbolt kabel kenmerkt zich door minimaal één USB C connector. Let op want er bestaat geen Thunderbolt poort, het gaat hier dus alleen maar om het protocol voor data-overdracht. Een Thunderbolt stekker sluit je op een USB C poort aan.

Naar thunderboltkabels

Apple Lightning

IPhones en iPads hebben een andere USB-poort dan Android smartphones. Heb je een iPhone of iPad dan maak je gebruik van een Apple Lightning aansluiting. Je kan het stekkertje op twee manieren in de poort steken. Let even op met het kopen van apparatuur dat je wil aansluiten, je moet dan specifiek voor een model met Apple Lightning stekker kiezen. Anders past dit niet in de iPhone of iPad.

Bekijk Apple Lightning kabels

Micro USB-poort

Dan is er nog de micro USB-poort, deze kom je veel in smartphones of andere kleine apparaten tegen. Het gaat hier om een stekkertje dat je maar op één manier kan aansluiten. Ondersteboven past hij dus niet. De snelheid wordt weer bepaald door het type. Over het algemeen heeft de micro USB-poort een hoge overdrachtssnelheid.

De micro USB poort kom je in ieder geval niet in laptops en pc’s tegen, hier wordt gebruik gemaakt van een USB-A of USB-C poort.

Mini USB-poort

Welke USB-poort heb ik met een oude smartphone? Android smartphones die voor het jaar 2018 zijn geproduceerd beschikken vaak over een mini USB-poort. Dit was de voorloper van de micro USB. De poort is vierkant en vergelijkbaar met USB-A, alleen een stuk kleiner. De stekker kan er maar op één manier in.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Welke USB poort heb ik? Van oude tot nieuwe USB-aansluitingen
Schuiven naar boven