Welke videocamera past bij mij?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je wil video’s maken en hier misschien ook mee fotograferen. Welke camera kopen om te filmen? Dat hangt helemaal van je doel af. Is het om te vloggen, wil je een livestream beginnen of home-video’s maken. Bepaal je doel, hierna draait het om prijs en kwaliteit. Dankzij dit artikel zie je welke videocamera bij jou past.

Merk, beeldkwaliteit, prijs en nog veel meer

Het is niet makkelijk om een videocamera te vinden die bij je past. Om je te helpen vind je hieronder een goede uitleg over de specificaties en waar je op moet letten bij aankoop. Zo ontdek je vanzelf welke videocamera bij jou past.

De beeldkwaliteit

Een van de belangrijkste specificaties is de beeldkwaliteit. Een goedkope videocamera zal filmen in een HD Ready resolutie. Daar kun je tegenwoordig niet meer mee aankomen. Dan heb je nog full HD, dit is redelijk goed. Maar ga je voor een goede beeldkwaliteit dan heb je een camcorder met een resolutie van 4K of hoger nodig.

Dit soort videocamera’s is van verschillende merken verkrijgbaar. De goedkopere merken met 4K resolutie kosten tussen de € 200 en € 300. Een Sony of een Panasonic is flink duurder, je moet dan rekenen op meer dan € 600. Dit zijn wel de allerbeste videocamera’s. Deze videocamera past bij jou wanneer je hem gebruikt om te vloggen, bedrijfsfilmpjes te maken of wanneer je zowel buiten als binnen filmt.

Bekijk 4K Camcorders

Beeldstabilisatie

Net zo belangrijk is de aanwezigheid van beeldstabilisatie. Deze functie zorgt ervoor dat beelden er niet schokkerig uitzien, zelfs niet wanneer je de camera beweegt. Beeldstabilisatie zit op alle 4K camcorders. Bij de hele goedkope videocamera’s ontbreekt beeldstabilisatie.

Videocamera met wifi

Je wil de beelden direct via social media op je website delen. Misschien ga je wel voor live stream, zodat anderen je direct kunnen volgen. Dan heb je een videocamera met wifi nodig. Via wifi maak je verbinding met het internet, social media of je smartphone of tablet. Aan te raden voor vloggers, zakelijke gebruikers en iedereen die voor de modernste videocamera gaat.

Naar videocamera’s met wifi

Optische zoom

Iets geavanceerder is de optische zoom. Met een optische zoom haal je beelden dichterbij voordat je ze vastlegt. Feitelijk zie je de lens tijdens het in- en uitzoomen bewegen. Voordeel van een optische zoom is dat je geen beeldkwaliteit verliest. Een optische zoom is altijd beter, maar je moet ook naar de mogelijkheden kijken.

Een goede videocamera heeft een optische zoom van 8 of hoger. Er staat dan bijvoorbeeld 12 X optische zoom. Tegenwoordig beschikken ook de goedkope videocamera’s over een goede optische zoom. Bijvoorbeeld de modellen die minder dan € 100 kosten. Houd er dan wel rekening mee dat de beeldkwaliteit van goedkope camcorders een stuk lager is en dat ze vaak niet over wifi beschikken.

Let op: de betere camera’s beschikken naast optische zoom ook over een zeer krachtige digitale zoom, bijvoorbeeld 190x of hoger.

De actioncam

Gebruik je de videocamera veel buiten, wil je acties vastleggen en komt de camera mogelijk in contact met water? Dan kun je beter voor een waterbestendige actioncam gaan. Bijvoorbeeld de GoPro, dit is een van de best verkrijgbare actioncams. Je filmt in 4K resolutie, maakt goede foto’s, legt verbinding via wifi of maakt gebruik van gps. Uiteraard is er beeldstabilisatie aanwezig. Voor een GoPro ben je tussen de € 380 en € 450 kwijt.

Je hebt natuurlijk ook goedkopere actioncams, maar deze hebben een lagere beeldkwaliteit en beschikken mogelijk niet over wifi. Kijk dus even wat je het belangrijkste vindt.

Bekijk actionscams

Welke videocamera past bij mij: de conclusie

Je hebt nu kunnen zien dat er veel verschillende soorten videocamera’s verkrijgbaar zijn. Welke bij jou past hangt van verschillende factoren afhankelijk. Hieronder nog even alles op een rij.

  • Bedrijfsfilms maken: Sony, Panasonic of ander A-merk met minimaal 4K en beeldstabilisatie
  • Vloggen: videocamera met wifi, beeldstabilisatie en kantelbaar scherm
  • Sportprestaties vastleggen: actioncam of camcorder met gps en waterdicht design
  • Natuurvideo’s maken: 4K, beeldstabilisatie en een beeldhoek van 170° of meer
  • Privégebruik: videocamera met full HD of hoger en beeldstabilisatie

Je ziet, elk doel vraagt weer om andere cameraspecificaties. Natuurlijk speelt je budget ook mee, want je hebt camera’s in vier prijscategorieën:

  • Tot € 100
  • € 100 tot € 500
  • € 500 tot € 1000
  • Boven € 1000

Het is aan te raden om de videocamera’s uit de eerste prijscategorie (tot € 100) links te laten liggen. Die zijn prima om mee te oefenen of voor jonge kinderen, maar de beeldkwaliteit is erg laag. Beter kun je wat doorsparen zodat je direct een goede videocamera aanschaft. Hier krijg je achteraf minder snel spijt van.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Welke videocamera past bij mij?
Schuiven naar boven