WhatsApp Martinelli: waarschuwing voor nepbericht

Ontvang je een WhatsApp Martinelli bericht? Het gaat hier om een hoax oftewel kettingbrief. Moet je het bericht nu delen of wordt je telefoon gehackt wanneer je het opent? In dit artikel meer informatie over Martinelli WhatsApp Nederlands en wat je met het bericht moet doen.

noodradio bij ramp in Nederland

Waarschuwing NCTV

Nederlanders slecht voorbereid op een ramp

Er is een run op noodradio's

Het Martinelli WhatsApp bericht

Het bekende WhatsApp Martinelli appje dook voor het eerst in 2018 op. Het waren voornamelijk Spaanse gebruikers die dit bericht doorgestuurd gekregen. Wat is Martinelli eigenlijk? Het gaat hier om de benaming van een video. Overigens bestaat deze hele video niet.

Bekijk de nieuwste smartphones inclusief prijs!

Naast een Spaanse of Engelstalige versie is er ook de Martinelli WhatsApp Nederlands. Dit bericht ziet er ongeveer zo uit:

“Als je iemand kent die WhatsApp gebruikt, kun je dit doorgeven. Een IT-collega heeft geadviseerd dat er morgen een video uitkomt van WhatsApp, genaamd Martinelli”.

Verderop in het bericht wordt gewaarschuwd om deze video niet te openen, omdat het je telefoon hackt. Er wordt je geadviseerd om dit door te vertellen. Verder staat er in het bericht dat je een melding zult ontvangen om te updaten naar WhatsApp Gold, maar dat dit een virus is. Ook nu weer het advies om dit aan iedereen door te geven.

Twee dingen vallen aan de Martinelli WhatsApp Nederlands direct op:

  1. Het bericht is in slecht Nederlands geschreven
  2. Er wordt je gevraagd om het bericht zoveel mogelijk te delen

Bij dit soort berichten moeten er al alarmbellen gaan rinkelen. Is dit bij jou nog niet het geval? Ontdek wat een hoax of nepbericht is.

Hoax WhatsApp Martinelli

Je zal niet de eerste zijn die in hoax krijgt doorgestuurd. Dit is de Engelse benaming voor nep of bedrog. Een hoax bericht is dus een nepbericht. In Nederland noemen we het ook wel een kettingbrief. Doel van een hoax is om dit bericht zoveel mogelijk door te (laten) sturen.

Het WhatsApp Martinelli bericht is een duidelijk voorbeeld van een hoax. Er staan allemaal onwaarheden in, in de hoop dat jij dit gelooft. Er komt geen video met de benaming Martinelli uit, en deze video hackt je smartphone niet. Verder komt er ook geen WhatsApp Gold. De berichtendienst WhatsApp blijft wat het is.

Wat doen met de WhatsApp Martinelli?

Het is belangrijk om het WhatsApp Martinelli appje niet door te sturen. Wanneer je dit wel doet houd je deze kettingbrief in stand. Je kunt je voorstellen dat niet iedereen hiervan op de hoogte is. Er zijn altijd mensen die het toch doorsturen. Dit is ook de reden waarom het bericht regelmatig opnieuw opduikt.

Het Martinelli bericht lezen brengt geen schade aan je smartphone toe. Doorsturen is ongevaarlijk, maar het is niet verstandig om dit te doen. Het beste kun je dit bericht direct verwijderen, en de verzender hiervan op de hoogte stellen. Een WhatsApp bericht verwijderen gaat via de volgende stappen:

  • Tik op het bericht en houd dit wat langer vast
  • Het bericht kleurt donkerder
  • Tik op het prullenbak icoon aan de bovenkant
  • Het bericht is verwijderd

Door het bericht te verwijderen, voorkom je dat je dit toch doorstuurt. Neem contact op met diegene waar je het WhatsApp Martinelli bericht van gekregen hebt. Vermeld dat het hier om een nepbericht gaat, en dat deze persoon het niet verder door moet sturen.

Waarschuwing WhatsApp Gold

Het kan zijn dat je in de toekomst geen WhatsApp Martinelli bericht krijgt, maar alleen een waarschuwing WhatsApp Gold. Soms worden app berichten namelijk opgesplitst. Ook nu is het belangrijk om het bericht te verwijderen en zeker niet door te sturen.

Mocht je in de toekomst andere waarschuwingsberichten krijgen, controleren deze voordat je ze doorstuurt. Klik of tik nooit op een link in een bericht, tenzij je weet waar het over gaat.

Het is belangrijk dat je mensen op de hoogte stelt van dit soort berichten. Dit voorkomt dat het WhatsApp Martinelli bericht rond blijft gaan. Je mag dit artikel gerust delen op social media of via de e-mail. Vooral mensen die niet goed bekend zijn met WhatsApp is het goed om te weten welke berichten echt of nep zijn.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial