Wifi signaal versterken in huis

Onder normale omstandigheden is het niet nodig om het wifisignaal binnenshuis te versterken. Meestal reikt het signaal tot de tweede verdieping en zelfs een gedeelte naar buiten. Het wifi signaal versterken in huis is alleen nodig wanneer de reikwijdte groter moet zijn óf je internet te traag is. Bijvoorbeeld wanneer je wifi op zolder of achter in de tuin wil hebben. Of wanneer er meerdere apparaten gebruik maken van het draadloos internet.

5 tips om je wifisignaal sterker te maken

Je hoeft niet direct terug te vallen op de aanschaf van dure apparatuur. Vaak is het met wat slimmigheid mogelijk om het signaal in huis goedkoop te versterken. Heb je toch een versterker nodig, dan zie je hieronder welke modellen het beste en het meest betaalbaar zijn.

Tip 1: de router strategisch plaatsen

Het internet komt via een modem de woning binnen. Het modem regelt dus de internet toegang. Een router verdeelt het signaal naar de verschillende apparaten. Tegenwoordig kunnen de moderne modems ook als router functioneren.

Heb je zowel een modem als een router? Dit is de meest ideale situatie, omdat je de router ergens anders kunt plaatsen. Terwijl de modem vaak in de meterkast moet staan. Vraag dus aan je provider of je een losse router kan krijgen, of schaf die zelf aan. Het is belangrijk om de router zo hoog mogelijk maar ook vrij te plaatsen. Een plekje bovenop een kast is ideaal.

De router beschikt vaak over meerdere antennes. Spreid deze goed uit zodat het bereik groter wordt. Heb je nog geen losse router? Deze is verkrijgbaar vanaf € 25, en vaak van een betere kwaliteit dan die van de internetprovider.

Bekijk routers

Tip 2: vermijd elektronische apparatuur

We halen steeds meer elektronische apparatuur in huis, en dat is hartstikke praktisch. Maar al die apparatuur kan het wifisignaal aardig in de weg zitten. Daarom plaats je de router wat verder weg van de magnetron, de babyfoon, de radio of het weerstation. Er moet minimaal 30 cm afstand tussen de router en elektronische apparatuur zetten.

Tip 3: metalen wanden of voorwerpen

Wil je het wifi signaal in huis versterken, kijk dan eens kritisch naar de aanwezigheid van metalen wanden of voorwerpen. Dus niet alleen naar de elektrische apparaten. Metaal is namelijk elektrisch geleidend. De korte wifigolven hebben hier moeite mee en kunnen hierdoor moeilijk door metaal dringen.

Houd ook rekening met metalen golfplaten, die vaak voor een afdak of overkapping worden gebruikt. Dit kan verklaren waarom je onder de overkapping een slecht wifisignaal ervaart.

Tip 4: wifi powerline adapter

Veel mensen gaan over tot de aanschaf van een wifi repeater, maar dat heeft meer nadelen dan voordelen. De snelheid van je netwerk wordt namelijk gehalveerd. Om het wifisignaal in huis te versterken kun je beter gebruikmaken van een wifi powerline adapter. Dit is een heel slim apparaatje dat je in het stopcontact steekt. De eerste adapter gaat in het stopcontact naast het modem. De tweede op de plek waar je een sterker signaal nodig hebt.

De twee adapters communiceren met elkaar. Op deze manier wordt het wifisignaal versterkt. De snelheid gaat omhoog, maar bij storingen kan de snelheid ook trager worden. Dit is vaak een kwestie van uitproberen. Soms is het namelijk beter om de tweede adapter ergens anders te plaatsen.

Bekijk wifi powerline adapters

Tip 5: een access point

Heb je de mogelijkheid om een kabel te trekken? Dan zou je ook kunnen denken aan een acces point. Het idee hierachter is om een kabel vanuit je modem door te trekken naar een ander gedeelte in de woning. Hier wordt dan een tweede wifi modem aan bevestigd. Zo kun je bekabeld het wifi signaal versterken in huis, en vaak werkt dit prima.

Het enige nadeel is dat je kabels moet trekken. Hier moet je de mogelijkheid toe hebben, en ook ben je mogelijk duurder uit. Want de kabels zijn natuurlijk niet gratis. Ook is het een access point duurder in aanschaf.

Naar access points

Extra tip: wissel van frequentieband

De meeste mensen gebruiken de 2,4 GHz frequentieband. Dit is ideaal want deze frequentieband heeft een ver bereik van. Maar hij is trager dan de 5 GHz frequentieband. Merk je dat het draadloos internet te traag is? Schakel dan eens over naar 5 GHz. Houd er wel rekening mee dat het bereik niet zover is, dus waarschijnlijk heb je ineens geen wifi meer op zolder of achter in de tuin.

Soms helpt het ook om voor een ander wifikanaal te kiezen. Hiervoor schakel je de router uit en start je hem opnieuw op. Het modem kiest het beste kanaal uit.

Mochten de problemen aan blijven houden dan is het verstandig om eens contact op te nemen met de internetprovider. Mogelijk ligt de storing ergens anders, en kan dit eenvoudig worden verholpen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com