Zakgeld kind van 5 en 6 jaar

Geef je je kind zakgeld en hoeveel? Veel ouders vragen zich af wanneer je hiermee begint. Het Nibud doet regelmatig onderzoek naar het zakgeld dat kinderen krijgen. Zo wordt er gekeken naar de leeftijd en de hoeveelheid. Sommige kinderen vragen zelf om wekelijks geld. Ze willen sparen of iets leuks kopen. Bekijk hoeveel zakgeld voor kind van 5 jaar en hoeveel zakgeld kind 6 jaar je moet geven.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Vanaf welke leeftijd zakgeld?

De meeste kinderen krijgen zakgeld wanneer ze 6 jaar oud zijn. Dit zijn de kinderen die naar groep 3 gaan. Sommige kids krijgen zakgeld wanneer ze 5 jaar oud zijn. Van alle kinderen tussen 5 en 11 jaar oud krijgt bijna 70% wekelijks of maandelijks geld. Van alle 5 jarigen krijgt ruim 45% zakgeld.

 Vaak ligt de grens op 6 jaar. Dit is een goede leeftijd om hiermee te beginnen. Kinderen herkennen de verschillende munten en briefgeld. Ook wordt dit op school behandeld. Op deze leeftijd willen ze het geld vaak direct uitgeven. Van sparen is nog niet echt sprake, dit besef komt wat later.

Tip: geef een van deze leuke spaarpotten

Leren omgaan met geld

Waarom geef je zoon of dochter zakgeld? Dit doe je niet zomaar. Een jong kind zal het geld direct uit willen geven. Met zakgeld leren omgaan is erg belangrijk voor later. Zo moeten jongens en meisjes leren dat je geld niet zomaar kunt uitgeven. Voor grote dingen moeten ze sparen. Door te sparen leert het kind de waarde van goederen herkennen. Een nieuwe telefoon kost veel meer dan een zakje snoep.

Sparen betekent geduld hebben. Dit kan nog moeilijk zijn voor het jonge kind. Uiteindelijk zal het beloond worden voor zijn of haar geduld.

Hoeveel zakgeld kind 5 jaar?

Nog niet eens de helft van alle 5-jarigen krijgt zakgeld. De meeste ouders beginnen hiermee als het kind 6 jaar is. Wil je een kind van 5 jaar toch zakgeld geven? Dit kan wanneer het hieraan toe is. Zo moet het de verschillende munten herkennen. Een kind van 5 jaar geef je ongeveer 50 eurocent per week. Per maand komt dit uit op ongeveer €2. Natuurlijk is dit niet veel. Besef wel dat een kind van 5 nog geen geld nodig heeft.

Hoeveel zakgeld kind 6 jaar geven?

Kinderen van 6 jaar oud krijgen ongeveer het dubbele. Het zakgeld kind 6 jaar bedraagt €1 per week. Dit komt overeen met een maandelijks bedrag van 4,30 euro. Uiteraard ben je vrij om meer of minder te geven. De bedragen die je ziet zijn gemiddelden.

Sparen en vrij te besteden

Maak met je kind duidelijke afspraken over het zakgeld. Hoeveel moet het kind sparen? Veel ouders hanteren een spaarbedrag van 50%. Dit betekent dat van iedere euro 50 cent gespaard wordt. De andere helft is vrij te besteden: het kind kan dit bedrag direct uitgeven.

De positieve gevolgen voor later

Kinderen moeten leren omgaan met geld. Begin hiermee op jonge leeftijd. Kinderen die vroeger alles kregen zonder zelf te hoeven sparen, komen later vaker in de problemen. Op volwassen leeftijd weten ze niet met geld om te gaan. Ze geven meer uit dan ze verdienen. Hierdoor raken deze volwassenen sneller in de schulden. Leren omgaan met geld heeft dus positieve gevolgen voor later.

Het kind mag fouten maken

Kinderen kunnen erg impulsief zijn. Ze hebben wat geld gespaard en willen dit zo snel mogelijk uitgeven. Vaak gaat het hier om dingen waar jij als ouder niet achter staat. Bespreek dit met het kind. Wil het kind de uitgave toch doorzetten? Geef eens een keer toe, ook al sta je er niet achter. Het kind zal later merken dat het een verkeerde uitgave heeft gedaan. Het geld is immers allemaal op.

Bekijk kindersmartphones

Geld voorschieten of lenen

Soms wil je zoon of dochter een grote uitgave doen. Het heeft hier nog niet voldoende voor gespaard. Wat doe je in dit geval? Een mogelijkheid is om zelf geld bij te leggen. Leer het kind echter dat het geen gift is. Zie het als een lening dat het kind bij jou afsluit. Het moet de schuld aflossen met toekomstig zakgeld.

Gaat het om grote bedragen, kijk dan naar een andere oplossing. Zo kun je een gedeelte kwijtschelden. Ook kan het kind in ruil hiervoor klusjes doen. Een kind van 5 of 6 jaar kan gemakkelijk zijn eigen kamer opruimen. Ook kan het meehelpen met de afwas. Kinderen moeten leren dat geld niet zomaar uit de lucht komt vallen.

 Kind koopt snoep van het zakgeld

Zakgeld kind 5 jaar of zakgeld kind 6 jaar: ze kopen er snoep van. Vooral het iets oudere kind dat zelf naar de winkel kan zal dit eerder doen. Let goed op, het is immers niet de bedoeling dat hier zakgeld aan uitgegeven wordt. Vind je dat dit wel kan, maak dan duidelijke afspraken. Hoeveel mag het kind wekelijks besteden aan snoep? Kinderen hebben grenzen en duidelijkheid nodig, ook wat betreft zakgeld.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial