Zelf pasfoto maken en afdrukken

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Voor een paspoort of ID-kaart worden eisen aan een pasfoto gesteld. Vaak is het mogelijk om pasfoto’s zelf te maken. Houd dan wel rekening met de vereisten. Daarnaast is zelf pasfoto’s maken en afdrukken ook leuk voor privégebruik. Ontdek hoe je dit precies doet.

Eisen pasfoto voor paspoort of ID-kaart

Zelf pasfoto’s maken is een uitdaging wanneer dit bedoeld is voor paspoort of ID-kaart. Houd daarom onderstaande eisen goed in de gaten:

  • Pasfoto’s in kleur
  • Geen kopie of bewerkt
  • Onbeschadigd
  • Scherp en gedetailleerd
  • Een natuurlijke weergave
  • Maximaal 6 maanden oud
  • Afgedrukt op hoogwaardig en glad fotopapier

Dit heb je nodig: een fotoprinter (bekijk de prijs)

Zelf pasfoto maken: handleiding

Met de juiste materialen kun je heel goed zelf een pasfoto maken. Niet alleen leuk om te doen, ook bespaart dit weer op de kosten. Bekijk hieronder de handleiding zelf pasfoto maken.

Stap 1: de juiste kleding

Voorkom dat je een mouwloos shirtje draagt, hierdoor lijkt het alsof je op de foto niks aanhebt. Draag ook geen kleding met een hoge kraag zoals een coltrui. Verder mag je geen sjaal om de nek hebben, geen zonnebril dragen (wel een normale bril) en ook geen petje of hoed op hebben.

Stap 2: de foto maken

Zelf een pasfoto maken kan met een smartphone, digitale compactcamera, spiegelreflexcamera of een soortgelijke camera. Gebruik in ieder geval geen wegwerpcamera of een smartphone die ouder is dan drie jaar. Dit komt omdat de fotokwaliteit van oudere smartphones niet voldoende is.

Laat iemand anders de foto maken of maak gebruik van de selfiefunctie. In dit laatste geval stel je de timer op 10 seconden in.

Ga recht voor de camera zitten. Je mag een beetje glimlachen maar de tanden mogen niet zichtbaar zijn. Houd de mond gesloten, het hoofd recht en kijk ook recht in de camera. Soms is het nodig om meerdere foto’s te maken, waarna je de beste selecteert.

Stap 3: bijsnijden van de foto

Mogelijk staat er teveel op de foto. Geen probleem, je snijdt hem heel eenvoudig bij via bijvoorbeeld Photostudio maar ook via Paint (Windows). Het bijsnijden kan zelfs op de smartphone.

Stap 4: de foto bewerken

Met een programma als Photoshop kun je de pasfoto bewerken. Let op dat je geen filters gebruikt. De foto moet zo natuurlijk mogelijk overkomen. Het bewerken doe je alleen om hinderlijke vlekken te verwijderen.

Stap 5: IDPhotostudio

De beste manier om de foto klaar te maken voor paspoort of ID kaart is gebruik maken van IDPhotostudio. Deze software is specifiek bedoeld voor het zelf maken van pasfoto’s.

Download de software (gratis)

Na het downloaden en installeren stel je eerst de Nederlandse taal in. Het is belangrijk om een vinkje bij ‘show norm mask’ te plaatsen en voor een afmeting van 35 X 45 mm (opties) te kiezen.

Upload een foto binnen het programma. Deze software is zo ingesteld dat de foto in het juiste formaat afgedrukt. Ook laat het zien of het gezicht op de foto wel goed staat, of dat je toch een nieuwe foto moet maken.

Stap 6: pasfoto afdrukken

Als laatste moet je de pasfoto afdrukken oftewel printen. Omdat bovenstaand programma de juiste afmeting kiest en ook voor meerdere op een velletje gaat, hoef je dit niet zelf in te stellen.

Je kunt pasfoto’s op normaal papier, karton of fotopapier afdrukken. Is de foto bedoeld voor paspoort of ID-kaart dan moet het echt op hoogwaardig en glad fotopapier. Dit bestel je gewoon online.

Bekijk hoogwaardig fotopapier

Pasfoto’s maken met de smartphone

Hierboven heb je kunnen zien hoe zelf pasfoto’s maken werkt, maar uiteindelijk heb je toch een computer of laptop nodig. Pasfoto’s maken met de smartphone is uiteraard ook mogelijk. Ten eerste moet de smartphone over goede cameraspecificaties beschikken.

De smartphone is niet de oud maar het gaat ook om een van de betere modellen. Bijvoorbeeld een Samsung uit de S-serie, een iPhone, de betere Huawei of de betere Xiaomi, Oppo, Vivo, Nokia of andere merken. Eigenlijk kun je zeggen dat een smartphone die minder dan € 230 heeft gekost niet zo’n goede camera heeft.

Maak een foto met de smartphone (zie hierboven). Vervolgens heb je een speciale app nodig om de foto geschikt te maken als pasfoto.

Ga naar de Google Play Store (Android) of de App Store (iPhone) en zoek op een applicatie met de benaming ‘’pasfoto’s’ of ‘’pasfoto’.

Voordeel van deze applicaties

Een pasfotoapp voor Android of iPhone maakt de foto geschikt volgens de officiële vereisten. Zelfs wanneer de foto niet bedoeld is voor paspoort of al ID-kaart, maak je toch professioneel ogende pasfoto’s. Zoiets lukt niet met een ander programma.

Wat kost een pasfoto laten maken?

In plaats van een pasfoto zelf maken kun je dit ook ergens laten doen. Een pasfoto laten maken kost rond de € 15. Je ontvangt dan 4 tot 6 officiële pasfoto’s voor een Nederlands paspoort of ID-kaart. Met een fotoprinter (ook leuk voor andere foto’s) en fotopapier maak je zelf pasfoto’s. Vooral wanneer er meerdere gezinsleden zijn bespaar je hier een hoop geld mee.

Tip: verdien geld door pasfoto’s voor anderen te maken. Zo haal je die investering er weer makkelijk uit.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Zelf pasfoto maken en afdrukken
Schuiven naar boven