Ziek van Chinees eten – het Chinees restaurantsyndroom

Sommige mensen worden flink ziek van Chinees eten. Soms is dit het gevolg van een voedselvergiftiging. Maar het kan ook om het welbekende Chinees restaurantsyndroom gaan. Ervaar je buikpijn na Chinees eten, misselijkheid of diarree? Achterhaal de oorzaken en hoe je zo snel mogelijk van de klachten afkomt.

Altijd bij je dragen: een Chinees gelukspoppetje. Goed voor kracht, voorspoed, een lang leven en geluk.

Bekijk gelukspoppetjes

Ziek worden van eten van afhaalrestaurants

Is er iets over van een afhaalmaaltijd? In veel gevallen kan dit in de koeling en de volgende dag worden opgewarmd. Doe dit echter nooit met eten uit Chinees Indische restaurants. Ziek van Chinees eten komt vaak door het nieuw opwarmen van rijst of een pastagerecht.

Waarom mag je rijst niet opwarmen? Zowel rijst- als pastagerechten kunnen besmet zijn met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie produceert gifstoffen die in het voedsel terechtkomen. Wanneer je deze gifstoffen binnenkrijgt leidt dit soms tot een voedselvergiftiging.

Een besmetting is te voorkomen door het gerecht heel snel terug te koelen naar 4 °C en niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren. Ook moet het gerecht goed worden verhit alvorens het te eten. Omdat een afhaalmaaltijd vaak lang warm blijft, is het niet verstandig om dit te bewaren.

Ziek van Chinees eten door bepaalde ingrediënten

Wie ziek wordt van Chinees eten kan ook te maken hebben met het Chinees-restaurantsyndroom. Dit syndroom werd voor het eerst in 1968 beschreven, door de Chinees Robert Ho Man Kwok Paris. Opvallend was dat deze man in China nooit last had van ziek worden na Chinees eten, maar toen hij naar de VS verhuisde werd hij regelmatig ziek. Hij had hierbij last van hartkloppingen, overgeven, diarree, hoofdpijn en vaak ook duizeligheid.

Het vermoeden bestaat dat het hier om een allergische reactie op ve-tsin gaat. Dit goedje staat ook wel bekend als E621 oftewel gistextract (mononatriumglutamaat). Het is een smaakversterker dat veel in Chinese gerechten wordt gebruikt, maar ook in chips, instant soep, sauzen, bouillon en veel andere levensmiddelen.

Dit doet ve-tsin met je lichaam

Let op want ve-tsin als E-621 middel is synthetisch. Dit is belangrijk om te weten omdat ve-tsin ook van nature in het lichaam en in veel voedingsmiddelen (bijvoorbeeld tomaten) voorkomt. De natuurlijke versie is niet zo schadelijk maar de chemische ve-tsin kan verschillende klachten veroorzaken.

Lange tijd was E-621 verboden in Nederland en ook in veel andere Europese landen. Sinds 2020 is het voor gebruik in voedingsmiddelen toegestaan. Toch heeft het nog steeds verschillende bijwerkingen zoals:

 • Hoge bloeddruk
 • Hartkloppingen
 • Gedragsstoornissen
 • Slapeloosheid
 • Chronische ontstekingen
 • Migraine
 • Gezwollen ledematen

Samen met aspartaam kan ve-tsin leiden tot een vergiftiging van het zenuwstelsel. Het is daarom belangrijk om deze stoffen zoveel mogelijk te vermijden. Toch is dit niet altijd mogelijk, want in Chinees eten, chips en veel andere voedingsmiddelen kom je het toch tegen.

Buikpijn na Chinees eten

Meestal is buikpijn na Chinees eten het gevolg van ve-tsin. Er ontstaat een opgeblazen gevoel, buikpijn en soms ook misselijkheid. Dit kan gepaard gaan diarree.

Vaak verdwijnen de klachten na enkele uren tot een dag. Probeer ondertussen veel water te drinken, dit spoelt gifstoffen beter weg.

Naar ORS (bij braken/ diarree)

Let op want buikpijn na het nuttigen van Chinees voedsel kan ook het gevolg van een voedselvergiftiging zijn. De klachten die hierbij horen doen sterk denken aan een allergische reactie op ve-tsin. Een voedselvergiftiging kenmerkt zich door misselijkheid en braken, buikpijn en vaak ook diarree. Ook bij een voedselvergiftiging is het belangrijk om voldoende te blijven drinken. Dit voorkomt uitdroging van het lichaam.

Waarom smaakt Chinees eten overal hetzelfde?

Naast ziek van Chinees eten valt nog één ding op: het smaakt vaak overal hetzelfde. De gerechten die in Chinese restaurants worden klaargemaakt zijn aangepast naar de Nederlandse smaak. Dus niet zoals ze de gerechten in China klaar zouden maken. Dit verklaart ook waarom de gerechten in verschillende Chinese restaurants bijna allemaal hetzelfde smaken.

Dit is het lekkerste van de Chinees

Niet iedereen wordt ziek van Chinees eten. Een voedselvergiftiging komt tegenwoordig nog maar weinig voor, de restaurants voldoen (bijna) allemaal aan de hygiëne-eisen. Uiteraard kun je gevoelig of allergisch zijn voor ve-tsin, maar dat merk je vaak al na de eerste keer dat je een afhaalmaaltijd nuttigt of een Chinees restaurant bezoekt.

Wat is het lekkerst van de Chinees? Smaken verschillen, maar de volgende gerechten moet je zeker eens uitproberen:

 • Ku lo yuk – gepaneerde varkensvleesblokjes
 • Kip Kung pao – Chinees roerbakgerecht met kip, pinda’s en groenten
 • Four Joy meatballs – gestoofde varkensballetjes in saus
 • Chow mein – roergebakken noedels
 • Dumplings – deeg met een vulling van kip, vlees of groenten

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.