Zo krijg je vieze geur uit koelkast

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Veel mensen hebben er last van: een vieze geur in de koelkast. Vaak ontstaat dit door sterk gekruid voedsel. Maar het kan ook om een slechte hygiëne gaan, of misschien wel een verstopte afvoer. Hoe dan ook, hoe krijg je een vieze geur uit de koelkast? Hieronder vind je enkele goedwerkende methoden.

De oorzaak van vieze geurtjes

Sommige voedingsmiddelen verspreiden een intense geur. Bijvoorbeeld uien, knoflook, vis, salami en bepaalde specerijen. Geurtjes in de koelkast ontstaat vaak door bacteriegroei. Bijvoorbeeld wanneer er bedorven voedsel aanwezig is, maar ook wanneer een verpakking lekt. Bacteriën krijgen hierdoor de kans om zich te vermenigvuldigen. Dit gaat in de koelkast niet zo snel maar uiteindelijk ontstaat er zeker een vieze geur.

Het is allereerst belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Verpak sterk ruikend voedsel luchtdicht. Gebruik bijvoorbeeld vershoudbakjes, zo kan de geur niet ontsnappen. Ook voorkom je dat verpakkingen gaan lekken.

Bekijk vershoudbakjes

Als tweede moet je de koelkast regelmatig schoonmaken. Doe dit eenmaal per maand. Je hoeft echt niet alles uit de koelkast te trekken, je kunt ook af en toe een bepaald gedeelte schoonmaken.

Hoe krijg je vieze geur uit de koelkast? 3 belangrijke tips

Naast het regelmatig schoonmaken en het gebruik van bewaardozen zijn er ook andere manieren om met een vieze geur af te rekenen. Bekijk de drie beste tips.

Tip 1: dooiwater opvangbak schoonmaken

Elke koelkast is voorzien van een dooiwater opvangbakje. Het gaatje dat naar het opvangbakje loopt vind je binnen de koelkast, helemaal achteraan en ondergaan. Steek een prikker door het gaatje, de kans is namelijk aanwezig dat deze verstopt is.

Aan de achterkant van de koelkast vind je de zwarte opvangbak. Wanneer je deze niet regelmatig schoonmaakt dan groeien er bacteriën in het water. Dit gaat enorm stinken, de geur komt in de koelkast terecht. Maar de opvangbak zeker eenmaal per jaar leeg en schoon. Reinig met chloor of azijn, hiermee dood je bacteriën en verdwijnt de nare lucht. Mocht dit niet lukken dan kun je beter een nieuwe opvangbak bestellen.

Tip 2: geroosterde koffiebonen of filterkoffie

Van koffie is bekend dat het geuren neutraliseert of maskeert. Plaats wat geroosterde koffiebonen in een kommetje of schaaltje in de koelkast. Kies hiervoor de achterste plek in de koelkast uit. Je kunt eventueel ook gebruik maken van filterkoffie of een koffiepad, zolang deze maar ongebruikt is.

Als alternatief werkt een ongebruikt en droog theezakje ook erg goed. Het theezakje neemt de vieze geurtjes op, waardoor je er geen last meer van hebt.

Tip 3: azijn of citroen

Plaats een kopje azijn in de koelkast en vieze geurtjes verdwijnen. Je kunt ook gebruik maken van wat citroenpartjes. Leg deze op een schaaltje en zet dit achteren de koelkast. Grote kans dat de vieze geur niet meer waarneembaar is. Hoe dat kan? Zowel azijn als citroen neutraliseert nare luchtjes. Het is dus niet zo dat het de vieze geur laat verdwijnen, want dan moet je toch de bron van ellende aanpakken.

Bonus: het koelkastei

Heb je al eens van het koelkastei gehoord? Dit ziet er niet alleen decoratief uit, ook absorbeert het nare geurtjes en neutraliseert aanwezige luchtjes. Die werking is te danken aan een speciale gel in het ei. Eigenlijk is een koelkastei de meest praktische oplossing want je hoeft niet met allerlei middeltjes aan de slag.

Bekijk koelkastei

Andere huismiddeltjes

Werken bovenstaande drie tips niet? Dat lijkt ons sterk naar het kan dat je geen koffie, thee, azijn of citroen in huis hebt. Misschien heb je wel zuiveringszout in het keukenkastje staan. Dit neutraliseert geurtjes in de koelkast, het werkt net zo goed.

Wat je ook kunt proberen is om wat rode wijn te mengen met suiker en zeep. Ja dat klinkt heel raar maar bij sommige mensen werkt dit mengsel echt. Zet het in de koelkast en wacht een dag. Is de vieze geur uit de koelkast verdwenen? Mooi, gooi de wijn weg (niet opdrinken vanwege de zeep die erin zit).

Andere huismiddeltjes zijn natriumbicarbonaat, baking soda of mosterd. Het is vaak ook een kwestie van uitproberen.

Merk je vaak dat flessen in de deur van de koelkast lekken? Neem wat velletjes keukenrol en leg dit onderin de deur van de koelkast. Druppels worden door het keukenpapier geabsorbeerd. Dit scheelt niet alleen vieze geurtjes, ook hoef je minder vaak schoon te maken.

Wanneer de koelkast toch blijft stinken

Je hebt van alles geprobeerd maar je krijgt vieze geur niet uit de koelkast. Wat je dan nog kunt doen is de hele koelkast leeghalen. Maak alle onderdelen grondig schoon. Wist je dat de meeste onderdelen gewoon in de vaatwasser kunnen? Gebruik dan wel het wasprogramma op een lage temperatuur (bijvoorbeeld het glazenprogramma).

Voordat je de producten terug in de koelkast zet controleer je eerst de houdbaarheid. Zuivel en vlees is na opening tot drie dagen houdbaar. Andere producten zijn soms langer houdbaar, dit staat op de verpakking aangegeven.

Tip: ga je op vakantie, zet dan de koelkast op de laagste stand. Mocht er niks meer in de koelkast aanwezig zijn dan kun je beter de stekker eruit halen. Laat de deur dan wel op een kiertje staan, dan kan het vocht weg.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Zo krijg je vieze geur uit koelkast
Schuiven naar boven