Zo leer je van jezelf te houden

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je kan pas van iemand anders houden als je eerst van jezelf houdt. Een veelgehoorde kreet waar veel waarheid in zit. Hoe leer je van jezelf te houden? Ontdek de weg naar het ultieme geluk. Iedereen kan het dus jij ook. Het enige dat je nodig hebt is tijd en doorzettingsvermogen.

Liefde voor jezelf

Wat is dat eigenlijk, van jezelf houden? Dit betekent dat je zelfvertrouwen hebt en positief in het leven staat. Je voelt je goed en veilig.

Wanneer je niet van jezelf houdt dan heb je kritiek op de dingen die je doet, werk je veel te lang en hard door, slik je verdriet weg en maak je jezelf klein. Ook laat je makkelijk over je heen lopen of geeft jezelf van situaties de schuldig. Daarnaast vind je het moeilijk om nee te zeggen.

Boekentip: “Uit liefde voor jezelf

Hoe leer je van jezelf houden?

Het is zeker niet makkelijk om van jezelf te leren houden. Vaak zit je in een negatieve spiraal en kom je hier moeilijk uit. Gelukkig zijn dit soort dingen om te doorbreken. Hieronder lees je hoe je van jezelf kunt leren houden. Neem het stappenplan goed door.

1. Voel hoe het echt met je gaat

Wanneer een ander aan je vraagt hoe het met je gaat zeg je al snel ‘goed’, maar is dat wel zo? Natuurlijk hoef je niet tegen een ander uitgebreid te vertellen dat je niet happy bent, maar sta eens stil bij je eigen gevoelens.

Schenk aandacht aan jezelf en voel of het goed of slecht met je gaat. Wat zit je dwars of wat maakt je blij? Herken en aanvaar gevoelens als angst, verdriet, geluk, euforie en andere gevoelens. Door hier dagelijks bij stil te staan krijg je meer inzicht in je humeur en waar de pijnpunten liggen.

2. Spreek jezelf dagelijks even vriendelijk toe

Misschien vreemd om tegen jezelf te praten maar doe dit dagelijks. Ga voor de spiegel staan en zeg iets positiefs over jezelf. Bijvoorbeeld je glanzende haren, nieuwe trui, de vrolijke sproetjes of iets anders waar je trots op bent. Je mag jezelf ook complimentjes geven over iets dat je bereikt hebt of wat er vandaag (of gisteren) op je werk of school zo goed ging.

3. Stap af van het perfectionisme

Hoe leer je van jezelf houden wanneer je het beter dan beter wil doen? Stop hiermee, je hoeft geen perfectionist te zijn. Er gaan wel eens dingen mis, dat is nu eenmaal zo. Accepteer dat je niet alles zelf kan en durf hulp te vragen. Wees ook trots op je successen.

4. Onderschat jezelf niet

Mensen met weinig zelfvertrouwen denken dat ze weinig kunnen. Onderschat jezelf niet, stiekem kun je meer dan je denkt. Gaat het niet linksom, dan doe je het rechtsom. Het gaat er uiteindelijk om dat je een doel bereikt.

Houd je doelstellingen wel realistisch. Laat je hierbij zeker niet door anderen leiden. Wanneer je werkgever of partner iets groots van jou verwacht, bedenk dan van tevoren of je het wel aankunt. Geef duidelijk aan wat in je vermogen ligt maar wees hier niet negatief over. Je kunt beter iets proberen en mislukken dan dat je het nooit geprobeerd hebt. Van fouten kun je leren!

5. Wees dankbaar voor je dierbaren

Van jezelf houden is niet moeilijk wanneer je weet dat anderen van jou houden. En dat zijn stiekem toch best veel mensen. Denk maar eens aan je partner of kinderen, ouders, overige familieleden, collega’s, buren en vrienden. Al die mensen houden weer op hun eigen manier van jou.

6. Zoek sociale contacten

Je leert niet van jezelf houden wanneer je altijd alleen blijft. De mens heeft behoefte aan sociale contacten. Juist door sociale contacten voel jij je sterker en veiliger. Aandacht van anderen geeft je een goed gevoel. Houd er wel rekening mee dat dit een tweerichtingsweg is: schenk anderen ook aandacht en liefde.

Ga minimaal eenmaal per week eropuit is. Bezoek familie of vrienden, ga naar de kroeg of organiseer een feestje. Zolang je maar af en toe wat mensen om je heen hebt, dan komt het wel goed.

7. Jezelf accepteren

Als laatste is het belangrijk om jezelf te accepteren. Je hebt nu eenmaal zwart, rood of blond haar. Of misschien ben je kaal of overbehaard. Je neus is te groot of je voeten zijn te klein. Aan sommige zaken kun je iets doen maar de meeste dingen hebben je gemaakt wie je bent. Dat hebben anderen maar te accepteren. Dat accepteren begint bij jezelf: wanneer jij tevreden bent dan straal je dat ook uit.

Ook je leven loopt zoals het tot nu toe is gegaan. Alleen aan de toekomst kun je iets veranderen, het verleden is niet meer terug te draaien. Accepteer dat en probeer moeilijke dingen een plaatsje te geven. Door je leven en jezelf te accepteren kun je veel makkelijker van jezelf houden.

8. Zeg dat je van jezelf houdt

De laatste oefening om van jezelf te houden: spreek dit hardop uit. Je hebt dagelijks als iets positiefs tegen jezelf gezegd. Nu wordt het tijd om tegen jezelf te zeggen ‘ik hou van jou, ik accepteer jou’. Doe dit voor de spiegel terwijl je jezelf in de ogen kijkt. In het begin voelt het wat onwennig maar na enkele dagen wen je eraan.

Je zult merken dat die woorden je goed doen. Je krijgt er meer zelfvertrouwen door en dat straal je naar de buitenwereld uit. Een krachtige uitstraling leidt er automatisch toe dat andere mensen je makkelijk accepteren en zelfs van je gaan houden. Gewoon omdat jij jezelf bent.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Zo leer je van jezelf te houden
Schuiven naar boven