Zolder opruimen met deze tips

Waarschijnlijk ruim je de woonkamer dagelijks op en de slaapkamer toch minimaal eenmaal per maand. Helaas wordt er weinig aandacht aan de zolder besteed. Het is niet direct een ruimte waar je dagelijks komt en de ideale opslagplek voor rommel.

Dit betekent dat de zolder er na een jaartje behoorlijk rommelig uit kan zien. Ben je het overzicht kwijt? Laten we de zolder opruimen met onderstaande tips.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Trek hier een dag of minimaal een paar uur vooruit

De zolder opruimen doe je niet in een uurtje tijd, tenzij het een kleine zolder betreft en hier nauwelijks iets opstaat. Houd er rekening mee dat je met de gemiddelde zolderopruiming minimaal 4 uur kwijt bent, maar vaak nog langer.

Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden. Bedenk van tevoren op welke dag je de opruiming het beste kunt starten. Bijvoorbeeld in het weekend, of door de week wanneer je een dagje vrij hebt.

Een andere tip is om met zijn tweetjes de zolder op te ruimen. Vele handen maken licht werk en het is ook nog eens een stuk gezelliger.

Spullen sorteren: wat weg kan en moet blijven

Het begint allemaal met het sorteren van de spullen. Door de jaren heen zijn er aardig wat meubeltjes, woonaccessoires, kerstspullen en andere dingen op zolder opgeslagen. Trek alles naar voren en uit dozen en zakken. Maak vervolgens drie stapels:

  1. Alle spullen die je binnenkort nodig hebt. Of om een andere reden wil bewaren. Denk hierbij aan spulletjes van vroeger, bijvoorbeeld van jezelf, de partner of kinderen.
  2. Zaken waar je over twijfelt. Denk hierbij aan artikelen die je slechts af en toe gebruikt. Of waarvan je niet zeker weet dat je zo je nog wil gebruiken.
  3. Spullen die kapot of versleten zijn, waar geen herinnering aan vastzit of waar je nooit meer iets mee gaat doen.

Alle spullen uit de derde stapel breng je naar de kringloopwinkel, kun je misschien nog verkopen of gaat naar de stortplaats of in de afvalcontainer.

De spullen die je binnenkort nodig hebt of die onder dierbare herinneringen valt berg je overzichtelijk op (zie hieronder). De zaken waar je over twijfelt moet je even de tijd voor nemen.

Ga je het binnen een jaar gebruiken? Dan gaat het terug de zolder op. Ga je het binnen vijf jaar gebruiken? Dan ook terug de zolder op. Maar wanneer je beide vragen met nee beantwoordt dan kan het weg.

Opbergruimte op zolder creëren

Het probleem met veel zolders is dat ze volgestampt staan met allerlei (onbruikbare) spullen. Hierdoor raak je het overzicht kwijt. Bovendien is er te weinig loopruimte aanwezig.

Laten we de zolder opruimen en tegelijkertijd opbergruimte creëren. Als het goed is heb je in de eerste stap al wat spulletjes weggedaan. Nu gaan we kijken waar je de andere spullen op kan bergen.

Indien mogelijk gebruik je de schuine wanden om hier opbergkasten van te maken. Denk hierbij aan schuifwanden, die zijn erg praktisch. Het kost je wat hout en wat tijd, maar je creëert er veel opbergruimte mee. Bovendien ontstaat er een ruimtelijke zolder. Misschien blijft er wel voldoende ruimte over voor een zitgedeelte of een logeerkamer.

Maak vooral gebruik van dozen, manden en boxen. Elke doos, mand of box is voorzien van een opschrift van de inhoud, maar je moet de spulletjes ook sorteren. Bijvoorbeeld:

  • Speelgoed
  • Winterkleding
  • Spullen uit je jeugd
  • Vakantie-artikelen
  • Kerstspullen
  • Hobbyspullen

Het is zeker aan te raden om gebruik te maken van opbergboxen met deksel. Hiermee voorkom je dat vocht, schimmel, stof en insecten bij je spullen terechtkomen.

Bekijk opbergboxen met deksel

Zorg dat de boxen stevig genoeg zijn, hierdoor kun je ze stapelen. Kies dus zeker niet voor stoffen opbergkasten, tenzij die bedoeld zijn voor het opbergen van kleding, dekbedden en dekens.

Een logische indeling maken

Na het organiseren maak je een logische indeling. Spullen die je nauwelijks gebruikt, bijvoorbeeld dingen uit je jeugd, kunnen helemaal achteraan. De kans dat je die ooit tevoorschijn haalt is betrekkelijk klein. Seizoenspullen komen altijd vooraan te staan. Denk hierbij aan kerstspullen, carnavalskleding, Sinterklaas spullen, verjaardagsartikelen maar ook winterkleding en zomerkleding. Vergeet zeker niet de kampeerspullen of andere dingen die je mee op vakantie neemt!

In het midden plaats je de spulletjes die je minimaal eenmaal per twee jaar uithaalt. Op die manier maak je een logische indeling.

Kijk ook goed naar grote en kleine spullen en opbergdozen. Het is veel logischer om grote artikelen achteraan te zetten en de kleine spulletjes vooraan. Niks zo vervelend als grote dozen eruit moeten trekken om iets kleins aan de achterkant te pakken te krijgen.

Maak daarom altijd een goede combinatie tussen spullen die je weinig of veel gebruikt, en grote en kleine dingen.

Creëer altijd een looppad in het midden. Het is vervelend wanneer je over allerlei spullen moet klimmen, en ook nog eens gevaarlijk.

De zolder schoonmaken: de grote schoonmaakbeurt

Wist je dat er heel veel insecten op zolder verborgen zitten? Daarnaast is het een groot stofnest, en doet vocht hier ook goed zijn best. Hierdoor kan het op zolder gaan schimmelen.

Het is zaak om de zolder regelmatig schoon te maken. Hoe vaak moet je dit doen? Minimaal eenmaal per twee jaar. Doe dit tegelijkertijd met de zolder opruimen, dan kost het je nauwelijks extra tijd.

Begin eerst met een rager de bovenkant en de balken van de zolder schoon te maken. Veeg hierna de muren schoon. Trek nu de spullen naar voren en stofzuig langs de wanden van de zolder. Plaats alles terug en maak nu het midden van de zolder schoon.

Afhankelijk van de vloer kun je deze eventueel ook dweilen. Let op met een onbehandelde houten vloer, deze mag niet vochtig worden.

Waarom moet je opruimen?

De zolder opruimen is geen wekelijkse of maandelijkse noodzakelijke klus. Toch is opruimen af en toe praktisch. Het is goed voor het overzicht, het creëert meer rust en geeft je ook een hoop energie. Wist je dat veel rommel voor een vastzittend gevoel kan zorgen? Probeer het maar eens, van rommel opruimen krijg je een vrije geest.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial