Zonder auto leven is zeker mogelijk

We vinden het heel normaal om allemaal een auto op de oprit (of voordeur) te hebben staan. Kun je zonder auto leven? Ja hoor, met wat aanpassingen is dit zeker mogelijk. Probeer eerst eens een jaar zonder auto te leven en ontdek hier de vele voordelen van.

De voordelen van een leven zonder auto

Benzine, diesel of elektriciteit, een auto heeft brandstof nodig. Elke brandstof is slecht voor het milieu. Vaak wordt gezegd dat een elektrische auto milieuvriendelijk is maar dit klopt niet. Elektriciteit moet worden opgewekt en hier wordt gas of kolen voor gebruikt. Zonder energie of windenergie is ook niet voor 100% milieuvriendelijk, want uiteindelijk belanden de materialen van deze ‘apparaten’ in het milieu.

Het eerste voordeel van een leven zonder auto is dat het veel beter voor het milieu is. Wanneer je het klimaat niet wil vervuilen dan ben je zonder auto goed bezig.

Het tweede voordeel is dat je een hele hoop geld bespaart. Dit kan je tot wel € 500 per maand schelen. Tel alles maar eens bij elkaar op: brandstof, onderhoud, verzekering en belasting. Dat geld kun je lekker in eigen zak steken.

Tip: deze elektrische scooters moet je zien

Meer vrije tijd overhouden

Zonder auto leven betekent dat je meer vrije tijd overhoudt. Je hoeft de auto niet te wassen en er niet mee naar de garage. Geen winterbanden eronder leggen en geen olie vervangen. Kortom: je houdt stiekem toch wat meer tijd over.

Meer beweging en lekker naar buiten

Stel je een leven zonder auto voor. Je zou elke dag op de fiets of lopend naar je werk gaan. Of gebruik maken van het openbaar vervoer. Waar je ook voor kiest, je komt weer buiten en krijgt ook meer beweging. Goed voor je gezondheid, je krijgt er sterkere spieren van en je ervaart meer ontspanning.

Hoe je naar het werk (of school) gaat

De grootste drempel om de auto de deur uit te doen is dat je naar het werk (of school) moet. Je bent plots afhankelijk van het openbaar vervoer, en dit is niet altijd even praktisch. Toch leidt het openbaar vervoer overal naartoe. Wel vraagt het om een betere planning en altijd op tijd opstaan.

Indien mogelijk kun je ook op de fiets naar het werk. Of met de (elektrische) scooter. Woon je op een bepaalde afstand van het werk, dan kun je een reiskostenvergoeding krijgen. Vraag eventueel hoe dit zit wanneer je van het openbaar vervoer gebruik maakt. En of je een tegemoetkoming kunt krijgen voor de aanschaf van een (elektrische) fiets of scooter/brommer.

De boodschappen doen

Ook een lastige: zonder auto de boodschappen doen. Al helemaal wanneer je weekboodschappen voor een groot gezin doet. Tip: schaf een bakfiets of een aanhangwagen voor je fiets aan. Hierin passen heel veel boodschappen.

Bekijk fietsaanhangers

Een andere optie is om niet eenmaal maar drie- of viermaal per week naar de supermarkt te gaan. Of om met meerdere personen per fiets of te voet de boodschappen te doen.

Op vakantie: een auto huren of met openbaar vervoer

Zonder auto leven betekent niet dat je nooit meer in de auto rijdt. Wanneer je op vakantie gaat kun je makkelijk een auto huren. Zo kun je een auto huren in Nederland, maar ook in het buitenland. Een ander alternatief is het openbaar vervoer nemen.

Kijk ook eens naar het particulier huren van een auto, bijvoorbeeld via Snappcar of een van de andere diensten. Vaak ben je dan een stuk goedkoper uit.

Grote materialen vervoeren

Soms moet je een nieuwe kast, bankstel, een bed of andere grote materialen vervoeren. Koop je dit in de winkel, vraag dan hoe het met bezorgen zit. Wanneer je iets in een webshop bestelt wordt het altijd bij je thuisbezorgd. Alleen al om die reden is het veel praktischer om grote materialen of spullen online te bestellen.

Verder kun je een busje huren of vrienden vragen of ze je helpen. Je ziet, je hebt voor dit soort dingen helemaal geen eigen auto nodig.

Naar de stort

Heb je een hoop rommel in huis of in de tuin, en moet dit nodig naar de vuilstort? Dan is het wel zo handig wanneer je een auto met aanhangwagen hebt. In dit geval kun je dit huren. Maar je kunt ook een goede vriend of familielid vragen, waarbij je uiteraard de kosten op je neemt.

Een ander alternatief is iemand inhuren. Op marktplaats vind je bijvoorbeeld veel mensen die graag voor je naar de stort gaan, in ruil voor een financiële vergoeding. Eventueel kun je een dienst of iets anders ruilen, zodat het voor iedereen een win-win situatie is.

Bewust geen auto: steeds meer mensen doen het

Je bespaart € 300 tot wel € 500 per maand wanneer je bewust geen auto hebt. De meeste mensen doen dit om geld te besparen, sommigen juist voor het milieu.

Zo belangrijk vinden we een auto

Wanneer je een auto hebt dan staat hij in de top drie van de grootste maandelijkse uitgaven. De helft van de autoritten die we maken is korter dan 7 km. Dit betekent dat je dit eigenlijk altijd met de fiets of de scooter zou kunnen doen. De andere helft is makkelijk met het openbaar vervoer te overbruggen. Je kunt ook carpoolen waarbij je met een ander meerijdt.

Ondanks de goede alternatieven vinden veel mensen een auto toch belangrijk. Maar wanneer je naar de cijfers kijkt, bestaat hier wel enige twijfel over. De auto zorgt voor 49% van alle personenvervoer. Dit betekent dat 51% van het personenvervoer op een andere manier plaatsvindt: openbaar vervoer, taxi, fiets, scooter, motor of te voet. Wanneer je hierover nadenkt is het heel goed mogelijk om zonder auto door het leven te gaan.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com