Zoveel mensen gaan naar de sportschool

Het lijkt wel alsof bijna iedereen aan sport doet. Hoeveel mensen gaan naar de sportschool? Dat zijn er meer dan je denkt. Het gaat dan om fitness, dit is een combinatie van krachttraining en conditietraining. Ontdek hoeveel procent van de mensen naar de sportschool gaat. Maar ook of dit wel zo nuttig is.

Zoveel wordt er gesport in Nederland

Er gaan aardig wat mensen naar de sportschool, maar het is ook goed om te kijken naar het totale aantal sporters. Hoeveel wordt er gesport in Nederland? Bijna 4,5 miljoen mensen zijn lid van een sportbond. Maar er zijn ook een hoop mensen die thuis sporten.

Geschat wordt dat 6,5 miljoen Nederlanders vier keer of vaker per maand aan sport doet.

Hoeveel mensen gaan naar de sportschool?

Van alle burgers tussen de 12 en 79 jaar fout gaan 3 miljoen Nederlanders regelmatig naar de sportschool. Hierbij bezoeken ze de sportschool minimaal eenmaal per week. Dit betekent dus dat 18% van de mensen naar een sportschool gaat.

Thuis fitnessen

Niet iedereen gaat naar een sportschool. Dit heeft met verschillende zaken te maken. Bijvoorbeeld te duur, want een abonnement bij een sportschool kost minstens € 15 per maand. Vaak is dit abonnement nog wel duurder.

Het kan ook aan tijd ontbreken. Naar de sportschool gaan en weer naar huis eren brengt immers ook extra tijd met zich mee. Om dit soort redenen zijn er ook veel mensen die thuis sporten. Thuis fitness houdt in dat je aan krachttraining doet en dit combineert met bijvoorbeeld de hometrainer, op een loopband maar bijvoorbeeld ook buiten hardlopen of fietsen.

Voordelen van thuis sporten

Het grootste voordeel van thuis aan sport of fitness doen is dat je zelf bepaalt wanneer je actief bezig bent. Hierdoor is het makkelijker in te plannen met werk, studie of het huishouden. Je zit immers niet aan openingstijden vast en hoeft ook geen lessen te reserveren.

Voor thuis fitness is niet veel meer nodig dan wat gewichten en een fitnessmatje. Hieronder vind je de belangrijkste benodigdheden inclusief prijs.

Bekijk dumbells

Verder is het ook wel handig om een fitnessmat aan te schaffen, je voert tenslotte veel oefeningen liggend of op je knieën uit.

Naar fitnessmatjes

Conditietraining: in de sportschool of thuis

Hoeveel mensen gaan naar de sportschool om hier aan conditietraining te doen? Dit vormt een belangrijk onderdeel van fitness. Met conditietraining ga je niet alleen voor een goed uithoudingsvermogen, ook train je hier de spieren, pezen en gewrichten mee.

Meestal gaan mensen naar de sportschool om conditietraining te combineren met krachttraining, maar soms wordt ook gekozen voor een groepsles zoals spinning. Je kunt conditietraining ook uitstekend thuis uitvoeren. Ga hardlopen of fietsen en doe dit 2-3 keer per week.

Geen zin om de deur uit te gaan of is het slecht weer? Met een hometrainer voor thuis werk je op elk moment aan je conditie en spieren. Een hometrainer zet je voor de televisie waardoor je ook nog eens tot ontspanning komt. Ideaal na een dag werken. Een hometrainer is niet zo duur, die schaf je aan vanaf € 175. Oftewel enkele maanden sportschoolabonnement.

Bekijk hometrainers

Zoveel fitnesscentra kent Nederland

In Nederland zit het wel goed met de sportmogelijkheden. Het aantal fitnesscentra in Nederland komt uit op iets meer dan 4300 stuks. Ruim 21% van de sportscholen ligt in Zuid-Holland. Nog eens 18% van de fitnesscentra vind je in Noord-Holland. Verder vertegenwoordigt Noord-Brabant 16% van de sportscholen.

Zo vaak sporten mensen gemiddeld per week

Het is aan te raden om dagelijks minimaal een half uur te bewegen waaronder wandelen of fietsen. Daarnaast minimaal eenmaal per week sporten, hierbij verricht je meer inspanning. Hoe vaak sporten mensen gemiddeld per week? Uit onderzoek blijkt dat er wekelijks bijna 4 uur besteed wordt aan wandelen. Dit is goed want dit is toch echt wel het advies.

Verder sporten Nederlanders wekelijks 2,6 uur. Ook dit is prima. Wel is het zo dat ouderen minder vaak sporten dan jongvolwassenen.

Het aantal ouderen dat sport

Het is niet zo dat ouderen minder vaak naar de sportschool gaan. Op zich is deze groep ook goed vertegenwoordigd in fitnesscentra. Wel is een feit dat ouderen iets minder vaak sporten. Ongeveer 45% van de mensen in de leeftijd van 65 tot en met 69 jaar oud sport wekelijks. In de leeftijd van 69 t/m 79 jaar neemt dit af tot 32%.

Van alle ouderen van 80 jaar en ouder sport slechts 16% wekelijks. Vaak heeft dit met lichamelijke klachten te maken. Toch blijft het goed om ook op hogere leeftijd te blijven sporten, dit kan namelijk ook worden aangepast.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com