Zwanger en hartkloppingen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Hartkloppingen tijdens de zwangerschap, meerdere vrouwen hebben er last van. Je voelt het hart in je keel of in de borst voelen. Soms is er sprake van pijn op de borst over de schouders, kaak of armen. Heeft zwanger en hartkloppingen iets met een hartinfarct te maken? Gelukkig niet altijd. Toch moet je deze verschijnselen goed in de gaten houden.

Hartkloppingen tijdens de zwangerschap

Het lijkt er bijna bij te horen, hartkloppingen tijdens de zwangerschap. Tenminste, wanneer je veel zwangere vrouwen mag geloven. Ook kortademigheid is een veelgehoorde klacht. Het klopt dat hartkloppingen vaker tijdens de zwangerschap voorkomt zich. Maar het is niet altijd onschuldig.

Hartslag baby thuis horen? Dat kan met een doppler. Zo kun je elk moment van de dag de hartslag van je kindje controleren. Dit apparaat kost slechts enkele tientjes.

Bekijk dopplers

Oorzaken

Hoe ontstaan hartkloppingen? Hartkloppingen moet je niet verwarren met een hartritmestoornis. Het ontstaan van hart kloppingen heeft verschillende oorzaken hebben. Tijdens de zwangerschap schelen voornamelijk hormonen een grote rol. Deze hormonen zorgen ervoor dat de schildklier harder gaat werken. Doordat de schildklier harder gaat werken, wordt ook de hartactie beïnvloed. Hierdoor ervaar je een opgejaagd gevoel.

Extra bloed door je lichaam

Tijdens de zwangerschap stroomt er ongeveer 1 liter extra bloed door het lichaam. Dit is volkomen normaal en zorgt ervoor dat de baby voldoende voedingsstoffen en zuurstof krijgt aangevoerd. Ook afvalstoffen moeten verwijderd worden. Het hart moet dit bloed ook nog eens extra rondpompen, waardoor het harder moet werken. Dit kan dus ook een oorzaak van hartkloppingen zijn.

Stress en hartkloppingen

Stress is een uitlokkende factor. Door stress ontstaat er een tekort aan het hormoon serotonine en een teveel aan adrenaline en dopamine. Hierdoor kunnen er hartkloppingen ontstaan. Zwangere vrouwen ervaren vooral in het begin van de zwangerschap weleens stress. Angst voor een miskraam kan hier aan de grondslag liggen.

Koffie of thee als oorzaak

Koffie, thee, alcohol of chocolade zijn middelen die voor hartkloppingen kunnen zorgen. Deze middelen zijn opwekkend en zorgen ervoor dat het hart sneller slaat. Ook kan er een opgejaagd gevoel ontstaan. Zelfs nicotine kan dit effect hebben. Wist je trouwens dat koorts ook een oorzaak kan zijn?

Ziekte of hartziekte

Dan een van de laatste en meest ernstige oorzaken van hartkloppingen tijdens de zwangerschap. Bepaalde ziekten veroorzaken hartkloppingen. Maar ook kan er sprake zijn van een hartziekte of een hartritmestoornis. Het is belangrijk om dit tijdig te herkennen. Met hulp van medicijnen is een hartritmestoornis vaak goed te behandelen.

Kortademigheid tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door hormonen, die het ademcentrum in de hersenen verkeerde signalen doorgeeft. Maar ook kan kortademigheid veroorzaakt worden door een hartziekte of hartafwijking.

Symptomen hartkloppingen wanneer je zwanger bent

Hartkloppingen voel je als een onregelmatige en/of snelle hartslag of het overslaan van het hart. In feite slaat het hart niet over maar maakt een slag je op dat moment voelt. Dit gebeurt omdat de vorige slag eigenlijk te zwak was en het hart dit wil compenseren. Vaak voel je het hart in de keel of is het extra goed te voelen op de borst. In ieder geval voel je bij hartkloppingen je eigen hart duidelijk slaan, in de keel of op de borst. Het lijkt soms wel alsof het hart ieder moment eruit kan bonzen.

Opmerkelijk is dat veel mensen met hartkloppingen ook een gevoel van angst of paniek ervaren. Dit kan zich uiten in een beklemmend gevoel op de borst, pijn op de borst, benauwdheid, zweten, trillen etc. Deze verschijnselen verdwijnen bij rust, bij geruststelling en soms na inname van een paracetamol.

Naar hartslagmeter horloges

Zo herken je een hartinfarct

Een hartinfarct is iets waar veel mensen bang voor zijn wanneer ze last krijgen van hart kloppingen. Dit is dan ook waar veel angst of paniekaanvallen vandaan komen. Een hartinfarct is te herkennen door pijn op de borst, uitstralend naar de schouders, kaken of rug. Dit kan eenzijdig of naar beiden zijden zijn. Deze pijn verdwijnt niet bij rust en ook niet na een aantal minuten. Paracetamol werkt niet bij een hartinfarct. Trillen, zweten, misselijkheid en kortademigheid zijn bijkomende symptomen.

Vaak is er voorafgaande aan een hartinfarct een periode van pijn op de borst oftewel angina pectoris. Deze pijn verdwijnt bij rust. De pijn is te omschrijven als een kramp die bedrukkend is en die onprettig aanvoelt, vaak midden op de borst. De pijn kan uitstralen naar kaak, schouders of armen. Het treedt in het begin vooral op bij inspanning, emoties, na een zware maaltijd of van een warme naar koude omgeving.

Vrouwen hebben vaak minder duidelijke klachten zoals vermoeidheid, slecht slapen, kortademigheid en duizeligheid.

Hartkloppingen behandelen

Ben je zwanger en heb je last van hartkloppingen? Ga dan even rustig zitten of liggen. Stop met inspanning want hierdoor nemen de klachten toe.

Let goed of juist ademhaling. Adem door de neus in en door de mond weer uit. Probeer bij stress ook een buikademhaling te hanteren: veel mensen gaan dan juist oppervlakkig ademhalen. Af en toe even wat lopen bevordert de doorbloeding en zorgt tevens voor wat ontspanning. Lezen is ook een goede afleiding.

Vermijd middelen als koffie, thee, tabak, alcohol en teveel chocolade. Dit kan hartkloppingen veroorzaken of verergeren. Sommige kruiden zoals die in chinees voedsel verergeren dit ook.

Bij hyperventilatie is het belangrijk om het niveau aan zuurstof weer normaal te krijgen. Je hebt teveel zuurstof in je bloed en dat moet minder. Adem rustig in en uit in een plastic zakje. Hierdoor wordt de concentratie zuurstof verlaagd. Je voelt je al snel weer beter. Probeer niet in paniek te raken, dit is nergens voor nodig.

Blijf met aanhoudende klachten niet rondlopen

Ervaar je serieus hartritmestoornissen, aanhoudende pijn op de borst, benauwdheid of andere klachten? Ga dan langs een arts. Het kan nooit kwaad eens naar je hart te laten kijken. Vrouwen die al hartklachten hadden kunnen hier tijdens de zwangerschap meer last van krijgen. Overleg altijd met de arts wanneer je hartmedicijnen gebruikt en zwanger wilt worden of zwanger bent.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Zwanger en hartkloppingen
Schuiven naar boven