Zwanger en verflucht ingeademd

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je bent in blijde verwachting en misschien bezig met de inrichting van de babykamer. De wanden verven of misschien wel de babymeubels voorzien van een andere kleur lak. Wees hier voorzichtig mee want verflucht bevat verschillende chemicaliën. Ben je zwanger en verf ingeademd? De schadelijke dampen hebben invloed op je eigen gezondheid en die van het ongeboren kind.

Zo ongezond is verflucht voor jezelf

Wanneer je zwanger bent is het verstandig om met een verf op waterbasis te werken. Dit ruik je nauwelijks en bevat ook geen schadelijke stoffen. Helaas staat niet iedereen hierbij stil. Of je kunt geen verf op waterbasis vinden.

Bij het schilderen van muren, verven van meubels of het beitsen van hout komen er schadelijke dampen vrij. Meestal komt er terpentine vrij omdat veel verven op terpentinebasis zijn. Ruik je verf, dan weet je dat dit ongezond is.

Verf bevat verschillende schadelijke stoffen zoals bindmiddel, oplosmiddel, verdunningsmiddel, oplosmiddel, vulstoffen en hulpstoffen. Bij inademing krijg je last van rode en geïrriteerde ogen, hoesten, hoofdpijn, misselijkheid en in ernstige gevallen hartkloppingen. Je kunt ook benauwd raken.

Tip: bescherm jezelf en de baby door een masker tegen verfdampen te dragen. Het ziet misschien niet zo charmant uit maar het is wel veiliger voor je gezondheid.

Zwanger en verf ingeademd: risico voor de baby

De ingeademde verflucht komt via de navelstreng bij de baby terecht. Hierdoor verschijnen schadelijke stoffen in het bloed van het ongeboren kind. Ook dit kan tot verschillende klachten leiden, zoals een onregelmatig hartritme.

Het is niet helemaal duidelijk hoe schadelijk verflucht voor de ongeboren baby is. Maar dat het niet gezond is dat is wel duidelijk.

In een verflucht slapen

Het is net zo schadelijk om in verflucht te slapen. Ben je bezig met een schilderklus in huis dan zou je hier niet moeten slapen wanneer je verf ruikt.

Maak je niet al te druk

Overigens moet je door bovenstaand verhaal niet gelijk in paniek raken. Wanneer je een enkele keer in verflucht staat te werken dan is dit niet zo schadelijk als gedacht. De dampen zijn voornamelijk schadelijk voor mensen die elke dag met verf werken. Denk hierbij aan schilders die last kunnen krijgen van de schildersziekte.

OPS oftewel schildersziekte is een hersenaandoening. Dit ontstaat door het langdurig inademen van verfdampen. Als gevolg hiervan ontstaat er schade aan het zenuwstelsel. Het is echt niet zo dat je schildersziekte krijgt wanneer je de babykamer schildert of de meubeltjes van een nieuwe laklaag voorziet.

Kenmerken van schildersziekte zijn chronische hoofdpijn, wisselende stemmingen, somberheid, vermoeidheid en vaak problemen met het geheugen. Ook kunnen er problemen met de concentratie en het leervermogen zijn. Het Amsterdam UMC heeft een speciaal centrum voor patiënten met OPS.

Nogmaals: OPS krijg je niet wanneer je incidenteel met verf op terpentinebasis werkt. Wanneer je zwanger bent moet je dit wel zien te voorkomen, want het is niet geheel duidelijk welk effect dit op de baby heeft.

Verf op waterbasis

Het beste kun je iemand anders de muren laten schilderen of de meubeltjes laten lakken. En dan het liefst buiten of in een geheel ander gebouw. In ieder geval niet in je eigen woning. Bij het verven van de muren is dat natuurlijk niet mogelijk, je kunt niet de wanden uitbreken en buiten neerzetten. Dus zal dit nog binnenshuis moeten gebeuren.

In dit geval kun je best voor op waterbasis kiezen. Deze verf ruik je niet of nauwelijks en bevat geen chemicaliën. Er komen geen schadelijke dampen vanaf.

Stinkt de verf op waterbasis? Wanneer de geur aan rotte eieren doet denken dan betekent dit dat hij bedorven is. Verf op waterbasis kan namelijk bederven! Meestal gebeurt dit wanneer je het in een koude omgeving bewaart waardoor de verf bevriest. Zodra dit ontdooit kunnen bacteriën hun gang gaan en zorgen voor bederving. Bedorven verf is niet meer bruikbaar. Gooi het op een veilige manier weg en koop nieuwe verf of lak.

Heel goed ventileren

Tijdens het verven of schilderen is het belangrijk om de ruimte goed te ventileren. Zet bij voorkeur twee ramen tegen elkaar open zodat het goed door kan luchten. Zet eventueel de airco aan zodat deze schadelijke dampen uit de lucht haalt. Of maak gebruik van een luchtreiniger. Dit apparaat filtert tot 99,8% van de schadelijke stoffen, bacteriën, virussen en dampen uit de lucht.

Een luchtreiniger is niet alleen ideaal tijdens je schildersklussen maar eigenlijk voor elke dag. Je creëert een gezond binnenklimaat en dat is goed voor jezelf en je baby.

Bakken water met zout water

Verdwijnt de verflucht niet snel genoeg? Plaats dan wat bakken met zout water in de ruimte waar je geschilderd hebt. Of waar je nog moet gaan schilderen. Zout water absorbeert dampen en geurtjes.

Zo lang blijft verflucht schadelijk

Je zou denken dat verf, wanneer het eenmaal is opgedroogd, niet meer schadelijk is. Helaas want verflucht blijft best wel lang schadelijk voor de gezondheid. Maanden na het aanbrengen kan dit nog steeds een negatief effect met zich meebrengen. Bij verf op waterbasis loopt je hier nooit tegenaan want er komen geen schadelijke dampen vanaf.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven