Zwart wit interieur: de beste tips en ideeën

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Met kleur bepaal je de uitstraling van de woon- of werkruimte. Een zwart wit interieur is erg populair. Je moet er wel voor waken dat het niet te eentonig wordt. Ontdek de geheimen van een zwart wit interieur en decoratie. Bijvoorbeeld hoe dit invloed heeft op de sfeer, hoe je het interieur gezelliger maakt maar ook wat je vooral niet moet doen.

Wit interieur met zwarte accenten

Het vaakst wordt gekozen voor een wit interieur met zwarte accenten. Je kunt het natuurlijk ook andersom doen, een zwart interieur met witte accenten. Nadeel van het laatste is dat je interieur er al snel donker en somber uitziet. Ga je voor een zwart wit interieur dan kun je het beste witte meubels nemen. Dit vul je aan met zwarte accenten en decoratie.

Het tijdloze design

Een groot voordeel van een zwart wit interieur is dat het tijdloos is. Zowel zwart als wit zag je 50 jaar geleden al en zal de komende 100 jaar ook nog wel de trend blijven. Naast zwart en wit zijn ook houtkleuren tijdloos.

Goed te combineren met natuurlijke materialen

Je kunt zwart wit heel goed combineren met natuurlijke materialen zoals hout, steen, kurk of bepaalde zachte stoffen. Het zwart wit interieur laat zich ook perfect samenvoegen met metalen. Al die verschillende materialen geven het interieur een geheel eigen look.

Gebruik je zwart-wit in combinatie met metaal? Dan kom je al snel bij een industriële woonstijl uit. Gebruik je veel hout dan zit je op een landelijke of Scandinavische woonstijl. Zwart en wit past ook prima bij een moderne interieurstijl. Je ziet, elke interieurstijl is geschikt voor het toevoegen van zwart of wit, of beide kleuren.

Naar wanddecoratie

De combinatie met andere kleuren

Je wist het vast al maar een zwart wit interieur zorgt voor eindeloze combinaties met andere kleuren. Of je nu voor felle en opvallende kleuren kiest of iets onopvallend, het kan allemaal. Denk hierbij aan rood, groen, blauw of geel. Wees een beetje voorzichtig met de combinatie bruin en zwart, dit ziet minder mooi uit. Dit geldt ook voor de combinatie wit en lichtgeel, crème of beige. Donkere met donkere kleuren combineren moet je niet doen, maar lichte met lichte kleuren ook niet.

Pasteltinten passen natuurlijk naadloos bij zwart of wit zoals zachtroze of zacht paars. Bij pasteltinten is het wel beter om dit te combineren met zwart in plaats van wit.

Nadelen van een zwart wit interieur

Ben je al enthousiast over het zwart wit interieur? Lees dan ook even de nadelen. Dat zijn er niet zoveel hoor. Grootste nadeel is dat een zwart wit interieur er wat ongezellig uit kan zien. Dit is vooral het geval wanneer je alleen maar zwarte en witte kleuren gebruikt. Dus niet in combinatie met een houtkleur, pasteltinten of opvallende kleuren.

Ja, wanneer je de hele dag tegen zwart en wit aankijkt dan wordt het op een bepaald moment eentonig en saai. Gelukkig kun je een zwart wit interieur gezellig maken. Hieronder enkele interieurtips.

Geschikte kleur bij zwart wit interieur

Je zit misschien met je handen in het haar want welke kleur bij een zwart wit interieur? Dat is op zich niet zo moeilijk. Gebruik accentkleuren zoals rood, oranje of geel. Ook blauw, groen, paars of bruin zijn goed te doen. Let wel op dat je niet teveel kleur gebruikt. Maak je er een bonte kermis van dan veeg je eigenlijk de kracht van de zwart-witte aankleding weer weg. Gebruik gewoon wat decoratie om leven in je zwart-wit interieur te brengen. Denk hierbij aan een schilderij, wandpaneel, lampen, vloerkleed of kussentjes. Zolang het maar niet teveel van het goede wordt.

Heb je ook wel eens aan grijstinten gedacht? De perfecte kleur om te combineren met zwart en wit. Let wel op dat je hele interieur niet alleen uit zwart, wit en grijs bestaat, dit gaat echt saai ogen.

Bekijk woondecoratie ideeën

De juiste vloer bij dit interieur

Een vloer bij een zwart wit interieur, dit kan een lastige keuze zijn. Wanneer je voor een witte vloer gaat en je hebt ook nog eens witte wanden en een wit plafond dan lijkt het net een ziekenhuis. Zorg daarom dat een van deze zaken een andere kleur heeft. Bijvoorbeeld een witte vloer met een gekleurde wand. Of een gekleurde vloer in combinatie met een witgeschilderde wand.

Het beste kun je voor een plankenvloer kiezen. Bijvoorbeeld parket of laminaat. Deze houten vloeren hebben een warme uitstraling. Bovendien zijn ze in verschillende kleuren en tinten verkrijgbaar. Kies je voor een houtkleurige vloer, zorg er dan voor dat deze vloer zo licht mogelijk is. Bij een zeer donkere houtkleur wordt het lastig om hier nog een zwartwit interieur aan toe te voegen. Het contrast is dan veel te groot.

Je kunt ook spelen met kunststof vloeren. Hierbij heb je meer keuze met betrekking tot kleuren of patronen. Voordeel van een kunststofvloer is dat zich dit wat makkelijker laat vervangen en soms goedkoper is.

Hoeken en lijnen versterken

Met een zwart wit interieur kun je uitstekend hoeken en lijnen versterken. Daarom ziet dit type interieur er vaak strak, stijlvol en modern uit. Ideaal wanneer je van deze stijl houdt.

Het zwart wit interieur gezellig maken

Ziet de inrichting van je woning of werkruimte er wat saai uit? Geen probleem, het zwartwit interieur gezellig maken is helemaal niet zo moeilijk. Breng kleur in je leven aan. Je hoeft dus niet alleen gebruik te maken van zwart en wit, mix er gewoon wat andere kleuren doorheen. Kies dan wel voor maximaal twee kleuren extra. Bijvoorbeeld rood en blauw of geel en paars. Je kunt dus twee tegenovergestelde kleuren nemen maar ook twee kleuren die dicht bij elkaar liggen.

Het zwart wit interieur gezellig maken doe je ook door te kiezen voor natuurlijke materialen. Hout, kurk, riet en dat soort dingen. Dit brengt alles toch net wat meer tot leven. Denk ook eens aan lampen met een warme lichtkleur. Gebruik dus geen felle lampen die eigenlijk bedoeld zijn voor werkruimtes.

Is wit of zwart een kleur?

Als laatste nog iets over wit en zwart, want je komt ze niet in de kleurencirkel tegen. Is wit een kleur? Nee, wit is licht en behoort dus niet tot de kleuren. Eigenlijk bestaat wit uit alle kleuren samen. Is zwart een kleur? Ook niet, zwart is het ontbreken van licht en hiermee ook kleur.

Toch wordt wit of zwart vaak als een kleur gezien. Wanneer je zwart en wit met elkaar mengt dan ontstaat er grijs. Is grijs een kleur? Een goede vraag want wit en zwart zijn dit niet. Hierdoor is grijs theoretisch gezien ook geen kleur. Het wordt meer gezien als wit maar dan met minder intensiteit. Hoe dan ook, geniet gewoon van je zwart wit interieur en lees bovenstaande tips nog eens goed door.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Zwart wit interieur: de beste tips en ideeën
Schuiven naar boven