Schone was stinkt of ruikt niet lekker

Bijgewerkt: 16 juli 2023

Ken je dat: de wasmachine is klaar en de schone was stinkt. Je ruikt het zweet er nog inzitten of de was ruikt zuur na het drogen. Dit kan aan twee dingen liggen: de wasmachine of de manier van drogen. Natuurlijk wil je van die stank af en gewoon fris ruikend wasgoed. Gelukkig is voor alles een oplossing, ook wanneer de schone was vaak stinkt.

De schone was ruikt nergens naar

Wanneer kleding gewassen is wil je dat het fris ruikt. Ruikt de schonen was nergens naar? Maak dan gebruik van wasverzachter. Dit heeft namelijk twee doelen:

  • Wasgoed zachter maken
  • Een frisse geur toevoegen

Ga je voor een hele goedkope wasverzachter (huismerk)? Dit is zeer waterig. Hierdoor ruikt de was niet zo fris als gewenst. Kies daarom voor een goed merk wasverzachter zoals Robijn of Lenor.

Door regelmatig van geur te wisselen blijft het wasgoed fris ruiken. Dit komt omdat je hersenen zeer snel wennen aan een en dezelfde geur. Koop dus verschillende geuren in verpakkingen van maximaal een liter. Zodra de ene fles op is stap je over op de andere geur.

Bekijk de beste wasverzachters

Het wasgoed ruikt naar popcorn, rijst of natte hond

Je schone was stinkt naar dingen als rijst, popcorn of misschien wel natte hond. Op zich vreemde geuren, hoe komen deze in het wasgoed terecht? Kijk allereerst naar het materiaal waar het kledingstuk gemaakt is. Sommige stoffen bevatten mais. Nieuwe kledingstukken kunnen dus de geur van rijst of popcorn afgeven.

De oplossing: laat het kledingstuk enkele uren in de azijn weken. Neem een teiltje water en giet hier een flinke scheut (witte) azijn in. Nadat het kledingstuk hier enkele uren in heeft gestaan kun je het eerst met de hand uitspoelen. Hierna gewoon in de wasmachine wassen.

Ruikt het wasgoed naar natte hond? Een onprettige lucht, dit kun je heel makkelijk voorkomen. Zodra de wasmachine klaar is moet je het wasgoed er zo snel mogelijk uithalen. Heb je een wasmachine met timer dan is het handig om rekening te houden met de eindtijd. Zorg dat je op dat moment thuis bent, zo kun je de was direct ophangen of in de droger stoppen.

Zweet in kledingstukken

Het is vaak lastig om zweetgeur uit kleding te verwijderen. Zelfs na enkele keren wassen blijf je de zweetlucht ruiken. In dit geval kun je beter gebruikmaken van sodawater. Los watsoda in een emmer of teil lauw water op. Was het kledingstuk hierin. Vervolgens het shirt of kledingstuk in de wasmachine wassen. Als het goed is dan is de zweetlucht eruit.

Als alternatief kun je het kledingstuk ook in azijn of detol wassen. Daarnaast kun je gebruik maken van de stoommethode. Neem het kledingstuk mee naar de badkamer en hang het hier op. Tijdens het douchen is het belangrijk dat je de deur en het raam goed gesloten houdt. Hierdoor verzamelt zich stoom in de badkamer. Je kunt natuurlijk ook gewoon het stoomstrijkijzer erop zetten. Doe dit nooit bij zichtbare zweetvlekken, hierdoor stoom je ze als het ware in de stof.

Schone was ruikt muf door vetluis

Het meest vervelende is wanneer de schone was muf ruikt, zelfs wanneer je het enkele malen opnieuw wast. De oorzaak is vetluis, dit staat ook wel bekend als wasluis. Het gaat hier om een vettige substantie dat zich in de wasmachine opstapelt. Dit ontstaat door een opeenstapeling van huidvet, huidschilfers, onoplosbare stoffen uit wasmiddelen en andere zaken. Dit is een goede voedingsbodem voor bacteriën.

Vetluis herken je doordat de schone was muf ruikt. Ook vind je deze grijze smurrie in de rubberen afsluiting van de wasmachine terug. Voel met je vinger tussen het rubber van de deuropening. Wanneer je hier iets vettigs voelt dan heb je zeker te maken met vetluis. Dit kun je met een doekje makkelijk weghalen.

Wanneer je vetluis te lang laat zitten dan ontstaan er vlekken op de kledingstukken of het wasgoed. Het is nu echt zaak om die smurrie zo snel mogelijk weg te halen. Doe je dit niet dan kan het dat het zuur dat de bacteriën produceren de trommel aantasten. Je merkt dit doordat de wasmachine tijdens het centrifugeren hard gaat trillen.

Op hogere temperaturen wassen

De meeste mensen wassen op een temperatuur van 30 °C of 40 °C. Daar is niets mis mee, moderne wasmiddelen en wasmachines krijgen het wasgoed op lage temperaturen goed schoon. Nadeel is dat bacteriën op deze temperaturen niet worden gedood.

Bij de witte was kun je het beste voor een poederwasmiddel met bleekmiddel gaan. Was dit op een minimale temperatuur van 60 °C. Het is nooit verkeerd om af en toe een wasje op minimaal 70 °C te draaien. Dit kan heel goed bij handdoeken of theedoeken.

Geen azijn of soda in de wasmachine

Op veel websites wordt geadviseerd om de wasmachine regelmatig te laten draaien met azijn of soda. Wanneer je deze middelen veel en vaak gebruikt dan kan er schade aan het binnenwerk van de wasmachine ontstaan. Doe dit alleen wanneer je een lage concentratie gebruikt en heel af en toe.

Wasmachinereiniger

Heb je regelmatig last van vies ruikend wasgoed, gebruik kan een wasmachinereiniger. Hiermee verwijder je vervelende geuren, vetluis en kalkresten. Bleekmiddel is zeer effectief en veilig voor de wasmachine.

Hier vind je wasmachinereinigers, die je helpen om je wasmachine schoon en fris te houden.

Schone was stinkt door de manier van drogen

Het hoeft niet altijd aan de wasmachine te liggen. Ook de manier van drogen is bepalend voor de frisheid van de was. Wanneer je wasgoed in een vochtige ruimte hangt zal dit heel moeilijk drogen. Het blijft te lang vochtig waardoor het gaat stinken. Dit is ook het geval wanneer je het wasgoed onder een afdak hangt en het regent al enkele dagen. Je zult merken dat je het wasgoed bijna niet droog krijgt.

Hang in een vochtige omgeving het wasgoed nooit dubbel. Gebruik wasknijpers om kledingstukken enkel op te hangen. Wanneer het wasgoed na 48 uur niet droog is dan haal je het naar binnen. Laat het nog even op de warme verwarming verder drogen. Vaak is een kwartiertje op de verwarming al meer dan voldoende om het laatste vocht eruit te krijgen.

Drogen op de verwarming doe je niet met delicate stoffen zoals wol of zijde. In dit geval hang je het wasgoed gewoon binnenshuis in een warme en droge ruimte op.

Zweetsokken of stinkend wasgoed apart wassen

Let op met zweetsokken, kleding of wasgoed dat erg stinkt. Je kunt dit het beste apart en op minimaal 60 °C wassen. Wanneer je dit namelijk met het ander wasgoed meewast dan kan de geur overslaan. Dit betekent dat je hele wasgoed stinkt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

2 gedachten over “Schone was stinkt of ruikt niet lekker

  1. Bovenstaande vermeldingen zijn geen oplossingen maar proberen het werkelijke probleem te verbloemen.

    Hét probleem is dat de wasmachines de afgelopen jaren steeds minder water gingen gebruiken om energie zuiniger te zijn. Hierdoor zie je de was niet meer in het water rond draaien maar draait de was alleen nat rond (soms nog niet eens geheel nat).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven