Een soda voetenbad, tips voor de verzorging van je voeten

Bijgewerkt: 15 juli 2023

Je voeten zijn misschien wel het meest belaste lichaamsdeel. Je staat, loopt en rent er (bijna) de hele dag op. Het is dan ook wel begrijpelijk dat de voeten sneller last krijgen van eksterogen, wondjes, kloven en ontstekingen.

Een goede verzorging van je voeten is onmisbaar. Helaas besteden weinig mensen er aandacht aan, en dit zou wel moeten. Een soda voetenbad zorgt volgens velen voor ontspanning en de juiste verzorging. Daarnaast zou het helpen bij ontstekingen.

Je moet niet alles geloven wat je leest. Een voetenbad met soda kan wat voordelen hebben, maar er zijn zeker ook nadelen.

Dit is soda

Soda is een benaming voor verschillende producten:

  • Soda = water met koolzuurgas
  • Soda = kristalsoda oftewel schoonmaaksoda
  • Baking soda = bakpoeder

Wanneer je het over een soda voetenbad hebt dan wordt hier vaak de kristalsoda mee bedoeld. Hoewel sommige mensen ook baking soda gebruiken (later meer hierover). Schoonmaaksoda herken je aan de kristalachtige stenen. Deze stenen lossen in (warm) water makkelijk op.

Kristalsoda kent verschillende toepassingen. Bijvoorbeeld het schoonmaken van de woning, het bevat geen extra chemicaliën. Vroeger werd er zeep van gemaakt en tegenwoordig wordt het gebruikt om luchtjes te verdrijven, om wonden te laten helen en als voetenbad.

Bekijk kristalsoda

Let op want baking soda is een poeder met een chemische verbinding. Dit heet ook wel zuiveringszout en is dus niet hetzelfde als kristalsoda. Verwar deze twee niet met elkaar. Ook baking soda kent verschillende toepassingen en wordt zowel inwendig, uitwendig, in het huishouden en als bakpoeder gebruikt.

Overbelasting van de voeten en aandoeningen

Wanneer gebruik je een sodabad en welke soda moet je dan nemen? Laten we eerst eens gaan kijken hoe het met de belasting van je voeten zitten en welke aandoeningen er kunnen ontstaan.

Je gehele lichaamsgewicht rust op je voeten. Wanneer je een verkeerde lichaamshouding hebt kan dit te veel druk op een bepaald punt op de voeten veroorzaken. Hierdoor ontstaan er eksterogen, maar soms ook alleen eelt.

Veelvoorkomende voetaandoeningen zijn:

  • Eelt en eksterogen
  • Kloven
  • Droge voeten
  • Verminderd gevoel in de voeten
  • Wondjes
  • Ontstekingen
  • Voetschimmel (zwemmerseczeem)
  • Zweetvoeten

Andere aandoeningen hebben voornamelijk met de nagels te maken zoals een kalknagel of schimmelnagel, maar ook een ingescheurde of ingegroeide nagel.

Waarom een soda voetenbad wordt aangeraden

Sommige mensen hebben baat bij een soda voetenbadje. Toegeven, het warme water zorgt voor ontspanning. Een goed verwenmoment voor pijnlijke en vermoeide voeten.

Baking soda wordt gebruikt om zweetvoeten aan te pakken. Zuiveringszout (baking soda) heeft namelijk een ontzurend en ontsmettend effect. Ook zou het helpen tegen voetschimmel en je kunt er dode huidcellen mee verwijderen. Baking soda werkt namelijk prima als scrubmiddel (maak er dan een pasta van).

Heb je hele vuile voeten, bijvoorbeeld omdat je op blote voeten door de tuin hebt gelopen? Die krijg je niet altijd met zeep schoon. Gebruik in dit geval wat soda in de vorm van zuiveringszout. Meng hiervoor drie delen zuiveringszout met een deel water, waardoor het dikke pap wordt. Hier maak je de voeten moeiteloos mee schoon.

Heb je last van eczeem of psoriasis, dan kan het soms helpen om de aangedane huid te bladderen in water met een kopje zuiveringszout.

Kristalsoda wordt vaak gebruikt om wondjes te laten genezen. Dit is vooral een gebruik uit vroegere tijden. Het idee hierachter is dat kristalsoda ontsmettend en bacteriedodend werkt.

De nadelen van soda

Volgens de nieuwe medische richtlijnen zijn huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals kristalsoda, baking soda en Biotex niet geschikt voor het behandelen van acute wonden. Wanneer je wondjes aan je voeten hebt en je neemt een sodavoetenbad, dan kan dit de genezing vertragen. Bovendien is de kans op een infectie groter.

Bij oudere wonden die middels een korstje of nieuwe huid zijn afgedekt, kan een soda voetenbad wel verzachtend en helend werken.

Het grootste nadeel van soda is dus dat het de wondgenezing kan vertragen. Bovendien kan er een infectie ontstaan, en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Een ander nadeel is het placebo-effect. Sommigen zijn zo overtuigd van de helende werking van een voetenbad met soda, dat ze vergeten om voor een reguliere behandeling te kiezen.

Wat je kunt doen bij een voetontsteking

Heb je een ontsteking aan de voet? Vaak ontstaat dit van buitenaf, bijvoorbeeld omdat bacteriën via een wondje de huid binnendringen. Een ontstoken wond voelt warm en pijnlijk aan. Bovendien ziet de huid er rood en gezwollen uit.

Een voetontsteking kan ook van binnenuit ontstaan, bijvoorbeeld door diabetes. Er ontstaat dan een ontsteking van de bloedvaatjes in de voet, of er komt te weinig bloed bij de voeten. In dit geval spreek je van een steriele ontsteking (zonder dat er bacteriën binnen zijn gedrongen).

Bij pijn en zwelling kun je koude kompressen gebruiken. Deze verlichten de pijn en je zult merken dat de zwelling een stuk minder wordt. Wat je met een ontstoken voet moet doen hangt van de oorzaak af.

Bij een overbelastingsontsteking is voldoende rust belangrijk. Komt de ontsteking van buitenaf, door een wond en/of infectie, dan is ontsmetten de belangrijkste behandeling. Eventueel zal een antibioticakuur nodig zijn. Behandel een ontstoken voet nooit middels een soda voetenbad.

Bezoek bij aanhoudende problemen de huisarts. Deze kan eventueel doorverwijzen naar een specialist.

Algemene voetverzorging: dagelijks en wekelijks

Hoe vaak moet je de voeten verzorgen en is een soda voetenbad toegestaan? Zolang je geen open wonden aan je voet hebt mag je gewoon een voetenbadje met soda nemen. Dit mag met baking soda of met kristalsoda. Net wat je prettiger vindt en waar je huid zachter van wordt. Vaak is dit ook een kwestie van uitproberen.

Zo doe je de dagelijkse en wekelijkse voetverzorging:

  • Draag elke dag schone (en droge) sokken
  • Draag in openbare douches badslippers
  • Was je voeten regelmatig met lauwwarm water
  • Eventueel een milde zeep gebruiken
  • Tegen zweetvoeten is er speciale zeep verkrijgbaar
  • Droog de voeten altijd heel goed af, ook tussen de tenen
  • Knip de teennagels minimaal eenmaal per maand (niet te kort)
  • Verzorg de droge huid dagelijks met een vochtinbrengende crème of zalf
  • Behandel zwemmerseczeem zo snel mogelijk

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven