Zo controleer je de waterdruk

Bijgewerkt: 31 augustus 2023

Er komt een slappe straal water uit de kraan of de cv-ketel werkt niet goed. Grote kans dat het aan de waterdruk ligt. Hoe controleer je de waterdruk? De druk in de cv-ketel moet altijd een bepaalde waarde hebben. Bij een te hoge druk kan er schade aan het expansievat ontstaan. Een lage druk zorgt juist weer voor een slechte werking. Ontdek hoe je de waterdruk controleert en bijstelt.

Dit is de waterdruk

We krijgen allemaal te maken met waterdruk. Dit is de kracht waarmee het water naar een woning wordt gepompt. Maar ook de kracht waarmee de cv-ketel warm water door de woning stuurt. Zonder waterdruk stroomt het water niet maar druppelt, hier heb je natuurlijk niet veel aan. De waterdruk wordt altijd geregeld door de aanwezigheid van elektrische pompen.

Gemiddelde druk in de waterleiding

De leverancier van kraanwater hanteert een gemiddelde waterdruk van minimum 2,5 bar. Dit betekent dat de druk in de waterleidingen (het leidingnet) voldoende is om het water uit alle kranen te laten stromen.

Bij hoge gebouwen is de waterdruk soms te laag om het water tot bovenaan te pompen. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een opjaagpomp. Met behulp van deze extra pomp komt het water tot aan de bovenste etage. In een normale woning is dit niet van toepassing.

De druk in de waterleiding (het leidingnet) kan in sommige gevallen lager zijn. Dit gebeurt wanneer veel mensen tegelijkertijd water verbruiken, bijvoorbeeld in de zomerperiode. Maar ook bij een gesprongen waterleiding kan de waterdruk geheel of gedeeltelijk wegvallen.

Druk in cv-ketel

De cv-ketel reguleert het warm water in de woning. Bijvoorbeeld warm water uit de kraan, douche maar ook het warme water dat door de cv-leidingen loopt. Dit laatste is bedoeld ter verwarming van de woning.

De druk van de cv-ketel moet tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Tussen de 1 en 1,5 bar is ook nog goed maar je moet dan wel in de gaten houden dat de waterdruk niet verder daalt. Wanneer de waterdruk in de cv-ketel onder de 1 bar ligt dan werkt de cv-ketel niet meer goed. Het kan zelfs dat de cv-ketel er helemaal mee stopt.

Te hoge waterdruk

Let op want wanneer de waterdruk boven de 2,5 bar uitkomt dan wordt deze al snel te hoog. Op de lange duur zorgt dit voor schade aan de pomp of de waterleidingen. Bij een druk van 3.5 bar of hoger kan dit op korte termijn schadelijk zijn voor het expansievat.

Zo controleer je de waterdruk

Je hebt het vermoeden dat de druk in de cv-ketel niet goed is. Hoe controleer je de waterdruk? Dit doe je via de cv-ketel zelf. Bij de moderne cv-ketels is er een display zichtbaar, vaak verborgen achter een klepje. Staat de cv-ketel aan dan zie je een groen lampje op het bedieningspaneel branden. Ook zie je de aanvoertemperatuur en een bedrijfscode.

Zo controleer je de waterdruk:

  • Druk op de aan/uit knop
  • Lees de waterdruk af

Zo eenvoudig is het, deze methode werkt bij de meest voorkomende cv-ketels. Bij een oude cv-ketel lees je de waterdruk af door naar de zwarte wijzer te kijken.

Oorzaak zwakke stroom water

Wanneer er een zwak stroompje water uit de kraan komt dan ligt dit niet direct aan de cv-ketel. Waarschijnlijk is er iets met het leidingennet aan de hand. Vooral in de zomermaanden bij droogte wordt er te veel water verbruikt. Het waterbedrijf is hier verantwoordelijk voor en zal het probleem zo snel mogelijk oplossen.

Heb je een lage waterdruk bij slechts één kraan dan ligt het probleem bij die kraan zelf, niet bij de cv-ketel of het leidingnet. Andere oorzaken voor een slappe straal water zijn een lek in de leiding of een verstopt zeefje in de kraan.

Het kan ook dat het reduceerventiel aan vervanging toe is. Ook kan het probleem bij de hoofdkraan liggen.

Oorzaak lage waterdruk-cv-ketel

Bij een te lage waterdruk in de cv-ketel merk je dat je geen of nauwelijks warm water krijgt. Dit heeft verschillende oorzaken. Een van de meest bekende oorzaken is een lekkage waarbij warmte uit het verwarmingssysteem wegloopt. Andere oorzaken zijn een kapot membraan of een lekkage in het expansievat.

Soms gaat het om iets simpels, bijvoorbeeld lucht in de radiatoren of een verstopt filtertje in de kraan. Het is dus belangrijk om bij een lage waterdruk naar de oorzaak te zoeken.

Oorzaak te hoge druk in de ketel

Een te hoge waterdruk in de cv-ketel is schadelijk voor de apparatuur. De druk kan oplopen wanneer je deze zelf opvoert waardoor hij boven de 2 bar uitkomt. Er kan ook sprake zijn van een defecte klep van het expansievat. Ook kan het dat de vulkranen niet goed zijn gesloten.

Soms ontstaat er een te hoge waterdruk omdat de cv-ketel ontlucht moet worden. Een andere oorzaak is het ontbreken van jaarlijks onderhoud.

Lage waterdruk oplossen

Wanneer de waterdruk te laag is dan kun je dit makkelijk verhogen. Je hoeft alleen maar de cv-ketel bij te vullen. Zet eerst de thermostaat laag en wacht tot deze is afgekoeld. Sluit nu de vulslang op de waterkraan aan en laat deze vollopen. Vervolgens sluit je deze slang op de vulkraan aan. Draai de waterkraan helemaal open en draai de vulkraan een kwartslag open.

Hydrofoor – verhoogt de waterleidingdruk met 1,2 bar 

Vul de cv-ketel met water totdat de waterdruk tussen de 1,5 en 2.0 bar uitkomt. Nu moet je beide kranen dichtdraaien. Het is aan te raden om de cv-ketel eerst te ontluchten want door de aanwezigheid van zuurstof kan er een verkeerde weergave ontstaan.

Hoge waterdruk oplossen

Heb je de waterdruk gecontroleerd en komt deze boven de 2,5 bar uit? Dan is het belangrijk om de waterdruk omlaag te brengen. Dit doe je door de cv-ketel te ontluchten. Ook kan het dat je water moet laten ontsnappen waardoor de druk weer daalt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven