Te weinig ruimte in huis: 6 opslagideeën

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Wanneer je een nieuw huis of je woonkamer inricht kom je al snel tot de conclusie dat je te weinig ruimte hebt. Geen probleem, ook met een kleinere omgeving kun je best ver komen. We hebben 6 opslagideeën voor iedereen die te weinig ruimte in huis heeft.

1. Wanneer je woonkamer ook je slaapkamer is

Soms heb je zo weinig woonruimte dat je bed in dezelfde ruimte als je bankstel staat. Dit noem je ook wel een eenkamerappartement. Zorg dat je het slaapgedeelte van de rest van de woonkamer scheidt. Zet iets voor het bed neer, bijvoorbeeld het bankstel of een kastje. Eventueel kun je ook voor een kamerscherm kiezen.

Het beste is een roomdivider die niet alleen als afscheiding dient, maar ook heel veel opbergruimte biedt. Feitelijk ga je voor een vakkenkast en dat is de ideale manier om het eenkamerappartement veel gezelliger in te richten.

Bekijk vakkenkasten

Kies een kleur en model dat perfect bij je interieur past, zodat je het eenkamerappartement ook mooi inricht.

2. Maak gebruik van opbergmanden

Opbergmanden zijn hartstikke praktisch, en vaak ook nog eens een mooie decoratie voor je woonkamer of slaapkamer. Zet eens een mooie opbergmand- of kist naast je bankstel neer. Ideaal voor het opbergen van plaids, tijdschriften en overtollige afstandsbedieningen.

Ook een opbergmand in de slaapkamer is aan te raden. Niet om je vuile was in te verzamelen, maar wel voor oplaadkabels, boeken en tijdschriften, speelgoed en andere zaken.

Ik heb een paar leuke opbergmanden voor je gevonden, bekijk ze en maak een keuze.

3. Meubels met een dubbele functie

Een kisttafel is onmisbaar wanneer je te weinig ruimte in huis hebt. Deze kist gebruik je als tafel of misschien wel als bankje. Ondertussen creëer je heel veel opbergruimte. Een kisttafel kom je veel in kleinere woonkamers maar ook op slaapkamers en in werkkamers tegen.

In de hal plaats je een schoenenbank. Dit is een bankje met ruimte voor het opbergen van meerdere schoenen.  Dit bankje is ook handig op de slaapkamer. Je hebt zitruimte tijdens het aankleden, iets om je outfit voor de volgende dag op neer te leggen en ook nog eens extra ruimte voor schoenen of tijdschriften.

Wist je dat er ook eettafels en salontafels zijn met opbergruimte aan de onderkant? Heel fijn om hier aanstekers, afstandsbedieningen, de tv-gids, onderzetters en andere zaken in op te bergen. Daarnaast heb je een ruime keuze uit bedden met een onderkast of lade. En zijn dus best veel meubels met een dubbele functie verkrijgbaar.

4. Een kast onder de trap

Heb je een open trap? Gebruik deze om hier een kast onder te maken, of creëer op deze manier extra opbergruimte. Met wat hout of gipswanden maak je een mooie kast onder de trap. Perfect om als voorraadkast te gebruiken, maar ook voor het opslaan van andere spullen.

Verder heb je de mogelijkheid om lades in de trap in te bouwen. Echt waar, een aantal stootborden vervang je voor een lades. Doe dit bij de onderste 2-4 treden, dan kan je er makkelijk bij.

5. Te weinig ruimte in huis wanneer het om de badkamer gaat

Heb je een kleine badkamer met weinig opbergruimte? Dat is balen, want je wil wel al die handdoeken, potjes, flesjes en tubes kwijt. Gelukkig zijn er een aantal dingen om van je badkamer een geweldige opbergruimte te maken.

Kies voor een compleet badkamermeubel inclusief onder- en bovenkast. Zo heb je alvast extra opbergruimte. Is dit niet mogelijk of heb je nog meer opbergruimte nodig, dan zijn er wat andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld een doucherek dat je, zonder te boren, over de douchewand hangt. Dat is alvast wat extra ruimte voor de shampoo en de douchegel. Maar ook voor je scheerspullen.

Verder zijn er smalle badkamerrekjes met 3-5 etages. Die zijn perfect voor het opstapelen van je handdoeken en washandjes. Je hebt ook het toiletrek, dit is een rekje dat op hoge poten staat en je over het toilet of de wasmachine schuift. Zo creëer je opbergruimte boven het toilet of de wasmachine, hoe goed klinkt dat?

Hier vind je een voorbeeld van het toiletrek (echt handig).

6. Laat veel licht je huis binnen

Dit is niet echt een opberg oplossing, maar het laat de ruimtes groter lijken. Zorg dat er veel licht je huis binnenvalt. Zet gordijnen en rolluiken zo ver mogelijk open, zodat het daglicht en misschien wel het zonlicht naar binnen kan. Verf de muren in een lichte kleur, zoals wit, roomwit of een andere lichte kleur.

Heb je kleine ramen? Probeer dan zo min mogelijk voor de ramen te hangen. Bij kleine ramen en een kleine ruimte is het zeker aan te raden om de muren zo licht mogelijk te laten. Lichte meubels dragen hieraan bij, dus kies zeker geen zwarte of donkere meubels.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Te weinig ruimte in huis: 6 opslagideeën
Schuiven naar boven