Verschil iPhone Xs en X

Bijgewerkt: 15 maart 2023

In september 2018 is de Apple iPhone XS uitgebracht, deze kwam een jaar na iPhone X. Ondanks dat het hier om oudere modellen gaat wil je misschien wel weten wat het verschil tussen de iPhone XS en X is. In dit artikel vind je een goede omschrijving van de processor (en snelheid), accu, camera’s en andere specificaties. Zo weet je of het verstandig is om over te stappen of voor een van deze twee smartphones te gaan.

Dit zijn de Apple iPhone Xs en X

Apple is een Amerikaanse technologiebedrijf dat jaarlijks nieuwe smartphones uitbrengt. Het heeft in september 2017 de iPhone X op de markt gebracht. Dit was toen een toestel met geheel nieuwe specificaties, die afweken van andere merken. Een jaar later werd de XS gelanceerd. Is dit toestel beter dan zijn voorganger? Hieronder de verschillen iPhone Xs en X.

Tip: bekijk de nieuwste iPhone 13

Het design en scherm van deze smartphones

Uiterlijk zijn er alleen maar overeenkomsten. Beiden hebben een 5,8 inch super amoled display. De beeldresolutie bedraagt 1125 x 2436 pixels. Ook de pixeldichtheid is hetzelfde gebleven. Dit geldt ook voor de behuizing: een stainless steel frame met ip68 codering.

Oh nee wacht, toch een verschil: de X heeft namelijk ip67 codering. Dit is iets minder goed, maar nog steeds kan dit toestel onder water blijven werken. Alleen minder diep (tot 1,5 meter versus 2 meter).

Ook aan de achterzijde geen verschil, omdat beide smartphones voorzien zijn van een dual camera (2 lenzen).

Besturingssysteem en processor/ prestaties van deze smartphones

Ze draaien op iOS 12 (iPhone X iOS 11.1.1). Dit besturingssysteem is uiteraard upgradebaar

De processor vormt een belangrijk onderdeel van de smartphone. Apple iPhone X is voorzien van een Apple A11 Bionic chip met 3G RAM geheugen. De Apple Xs heeft een Apple A12 Bionic chip met 4 GB RAM geheugen. Het gaat in beide gevallen om een processor met 6 kernen.

Het is natuurlijk ook wel belangrijk om naar de prestaties van deze smartphone te kijken. In de Basemark test weet iPhone X een mooie 4708 te scoren. Gaat Apple Xs hier overheen? Jawel, deze scoort maar liefst 6060 punten. Dit is in 2018 en 2019 vrijwel de hoogste score.

Fotocamera en opslagruimte

Dit keer geen verschil iPhone Xs en X: de fotocamera’s. Bij de iPhone X uit 2017 vind je aan de achterkant een dual camera met telelens en 2x optische zoom. Hiermee maak je mooie foto’s met scherptediepte. De iPhone Xs heeft eenzelfde dual hoofdcamera. Zit er verschil in de selfiecamera? Nee, ook deze is bij beide smartphones hetzelfde. Het betreft hier een selfiecamera met een resolutie van 7mp. Helaas geen portretfoto’s met bokeheffect.

Wil je filmen, dan doe je dat in 4k Ultra HD kwaliteit Je hebt ook nog de keuze uit Full HD kwaliteit.

Je wilt al die foto’s en video’s wel op kunnen slaan Let op: bij Apple iPhones is het niet mogelijk om het geheugen uit te breiden. Daarom ben je aangewezen op het interne geheugen. Dit is bij de Apple iPhone X 64 of 256 GB groot. Bij iPhone Xs heb je de keuze uit 64, 256 of 512 GB.

Zo krachtig is de accu

Het verschil iPhone Xs en X op het gebied van accu is klein. De X heeft een 2716 mAh batterij met een spreektijd tot 21 uur. De 2658 mAh batterij van Xs kan tot 20 uur in spreektijd mee. Met betrekking tot opladen maak je gebruik van een normale laadkabel, snelladen of draadloos opladen. Dit laatste is heel erg praktisch en wordt steeds vaker toegepast.

Nog meer specificaties

Er zijn natuurlijk nog meer verschillen iPhone Xs en X. De Apple X was het eerste toestel met Face ID. Hierbij maakt het toestel middels de truedepth camera gebruik van gezichtsherkenning. Deze techniek kom je ook bij de Xs tegen.

Met betrekking tot connectiviteit is er bluetooth 5.0, GPS en NFC aanwezig. Verder een usb 2.0 aansluiting. Het betreft hier een lightning-aansluiting, waar je rekening mee moet houden bij aanschaf van een hoofdtelefoon of oplader.

 IPhone X en Xs prijs

Wil je de iPhone X kopen, dan heb je keuze uit de kleuren spacegrijs of zilver. Dit model kostte in het jaar 2018 ongeveer € 889 tot € 1109. In 2022 zijn er alleen nog maar refurbished toestellen verkrijgbaar.

Bekijk de iPhone X

De IPhone Xs is verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs, zilver en goud. Voor dit toestel betaalde je in 2018 tussen de € 1100 en €1379. In 2022 moet dit toestel ongeveer € 629 kosten (met 64 GB opslagruimte). Ook nu weer bepaalt het interne geheugen de prijs.

Bekijk de iPhone Xs

Conclusie: iPhone Xs vs iPhone X

Welke van deze twee toestellen moet je kiezen? Met betrekking tot fotocamera’s is er geen verschil iPhone Xs en X. Ook maak je gebruik van het nieuwste besturingssysteem (upgradebaar). Wel is er natuurlijk een verschil met betrekking tot de snelheid van de processor. Is dit belangrijk voor jou, dan ga je voor de Apple Xs. Dit geldt natuurlijk ook wanneer je op zoek bent naar een toestel met voldoende opslagruimte. Maakt het allemaal niet zoveel uit, dan kan de iPhone X nog prima mee.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Verschil iPhone Xs en X
Schuiven naar boven