Zo maak je een pom pom

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een pom pom (pompom) is een pluizige bal. Je maakt hem in verschillende afmetingen en kleuren. Het leuke hieraan is dat je je er heel veel dingen mee kunt maken. Bijvoorbeeld vrolijke gezichtjes of als versiering op een muts of kledingstuk. Hoe maak je een pom pom? Dat is helemaal niet zo moeilijk, kijk maar eens hoe je dat doet.

Dit is een pom-pom

Een pom-pom bestaat uit vezelmateriaal en is vooral heel decoratief. Het gaat hier altijd om een bolvorm. Je hebt pom-poms in vele kleuren en maten. Zo kan hij gemaakt zijn van wol, glitter, katoen, plastic of papier. De pompom is ook bekend van cheerleaders, ze trekken hiermee de aandacht en accentueren bewegingen.

Kleine pom-poms kom je als versiersel op hoeden, mutsen, kleding en tassen tegen. Daarnaast is een pompom de ideale uitgangsbasis voor het maken van vrolijke figuurtjes.

Een pom-pom wordt soms foutief als pompon geschreven

Hoe maak je een pom pom?

Het is helemaal niet zo moeilijk om een pom pom te maken. Je hebt hier wel het juiste materiaal voor nodig. De meeste mensen maken hem met wol. Dit is niet alleen een makkelijke manier, ook kun je kiezen uit veel verschillende kleuren. Bovendien is wol lekker zacht waardoor je het op verschillende manieren toe kunt passen.

Tip: bestel bolletjes wol online. Kies uit verschillende kleuren en diktes.

Bekijk bolletjes wol

Laten we een pom pom maken. Dit kan met de vingers, een stuk karton, een vork of wc-rol. Er zijn dus best veel mogelijkheden. Als laatste lees je ook hoe de pompom maker werkt.

Pom pom maken met karton

De makkelijkste manier is een pom pom maken met karton. Deze techniek wordt ook veel op scholen toegepast. Simpelweg omdat je niet zo heel secuur hoeft te werken. Terwijl het resultaat er wel heel mooi uitziet.

Neem een stevig stuk karton. Knip hier twee cirkels uit. Hoe groter de cirkels, hoe groter de pom pom wordt. Houd er rekening mee dat je met een grote pom pom ook meer wol of ander materiaal nodig hebt. Zorg dat de cirkels precies even groot zijn. In het midden van beide cirkels knip je een tweede cirkel.

Houd de twee cirkels tegen elkaar. Stop het uiteinde van de wol of het touw tussen de twee kartonnetjes. Je kunt dit ruim afknippen. Als het goed is heb je nu twee uiteindes los hangen. Vervolgens begin je touw of wol om de twee tegen elkaar gehouden cirkels te wikkelen. Dit doe je totdat het hele kartonnetje vol is. Hoe voller je het kartonnetje maakt, hoe groter en voller de pom pom.

Klaar? Knip het uiteinde van de wol af. Haal een schaar tussen de opening van de twee kartonnetjes door. Op deze manier knip je de draden door. Houd ondertussen de twee losse uiteinden vast. Wanneer alles is opengeknipt knoop je de pomp pom middels die twee uiteinden dicht.

Met een wc rolletje

Hoe maak je een pom pom met een wc-rolletje? Neem twee wc-rolletjes en houdt deze tegen elkaar. Wikkel nu wol om de rolletjes. Hierbij is het belangrijk dat je veel wol gebruikt, dan wordt de pom pom ook mooi vol.  Vervolgens knip je de draden tussen de twee wc-rolletjes door. Haal de wc-rolletjes weg en bind de losse touwtjes in het midden vast.

Een pompom met een wc rol maken is wel wat lastiger met twee kartonnen cirkels. Daarom kun je beter de eerste techniek gebruik maken.

Pom pom maken met de vingers

Heb je helemaal geen karton of wc-rolletje in huis? Dan kun je ook gewoon je vingers gebruiken. Wikkel net zoveel touw eromheen als nodig is. Hoe verder je de vingers uit elkaar houdt, hoe groter de pompom uiteindelijk wordt. Fixeren met een stevige knoop. Nu knip je de twee uiteinden (links en rechts van de vingers) door.

Met een vork

In plaats van je vingers kun je ook gebruik maken van een vork. Hierbij gebruik je de tanden van de vork in plaats van je vingers. Heel eenvoudig en effectief, maar de pom pom wordt niet zo groot.

De pom pom maker

Heb je regelmatig pom-pom’s nodig? Dan kun je beter gebruik maken van de pompommaker. Dit is een praktisch hulpmiddel waarmee je snel de mooiste pompoms creëert. Je hebt keuze uit verschillende afmetingen. De XL maker heeft een doorsnede van 11,5 cm maar je hebt ook met een doorsnede van 3,5 cm.

Hoe werkt de Pom Pom maker? Heel eenvoudig, je hoeft geen cirkels uit karton te knippen. Je hoeft alleen maar het touw of de wol om de Pom Pom maker heen te wikkelen. Vervolgens afknippen en vastknopen.

Bekijk Pom Pom makers

De Pom Pom maker is als set verkrijgbaar voor ongeveer € 10 tot € 12. De XL-variant kost vanaf € 15. Dit is inclusief verzenden want je bestelt hem gewoon online. Tegelijkertijd met de bolletjes wol, dat is wel zo praktisch.

Pompommetjes kopen

Ben je een creatieveling en heb je wat (kleine) pompoms nodig? Dan kun je ook kant-en-klare pompommetjes kopen. Plak er oogjes op en je creëert vrolijke gezichtjes. Of gebruik ze voor het afwerken van een muts of sjaal, zelfgebreide sokken, kleding of iets anders. Ook leuk om aan je tas, smartphone of jas te hangen.

Naar pompons

Een pakketje met meerdere kleine pompons is verkrijgbaar vanaf € 5 (100 stuks). Je kunt ook voor een compleet knutselpakket gaan, hierin zitten niet alleen pompons maar ook wiebeloogjes, chenille draad en nog veel meer.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Zo maak je een pom pom
Schuiven naar boven