Auto wrappen kosten

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je auto laten wrappen, wat moet dat kosten? Vandaag lees je hier alles over. Bijvoorbeeld hoe lang een auto wrappen blijft zitten, wat het kost en of je dit zelf kunt doen. Maar ook wat het wrappen precies inhoudt. Zo maak je een verantwoorde keuze.

Dit is je auto wrappen

Misschien heb je er wel eens iemand over horen praten maar weet je niet wat het exact betekent. Wat is de auto wrappen? Dit wordt ook wel carwrapping genoemd. Hierbij wordt de auto met een speciaal laagje wrapfolie beplakt. Dit kan over de volledige auto maar ook gedeeltelijk, bijvoorbeeld alleen de motorkap.

Wrappen is een goedkope en makkelijke manier om de kleur van je auto aan te passen. Je hoeft hem dus niet over te laten spuiten en dit kan je al snel enkele duizenden euro’s schelen.

Waarom je dit laat doen

Er zijn verschillende redenen om de auto te wrappen. Ten eerste om de kleur aan te passen. Je kunt namelijk uitgekeken zijn op de huidige kleur van de auto. Ook wordt wrappen toegepast om de auto een mooiere uitstraling te geven. Je verdoezelt krasjes of andere oneffenheden.

Met wrappen bescherm je ook de autolak. Hierdoor ontstaan er geen krassen meer op de lak en steenslag behoort ook tot de verleden tijd. Houd er wel rekening mee dat het folie de lak niet volledig kan beschermen. Wanneer er een scherp of puntig voorwerp door het folie wordt gestoken dan zal de onderliggende lak toch beschadigen.

Is wrappen slecht voor je auto?

Voordat je meer leest over de auto wrappen kosten, eerst iets over de veiligheid hiervan. Veel mensen denken dat het slecht is voor de auto, en dan met name de autolak. Op zich geen onlogische gedachten want er wordt folie over de lak geplakt. Bij het verwijderen van het folie zou de lak los kunnen laten.

Dit valt in de praktijk echt wel mee. De auto wrappen is tot nu toe onschadelijk gebleken. Bovendien biedt het zelfs een extra bescherming tegen UV-stralen, iets waar de lak door de jaren heen van verkleurd. Bovendien is de autolak ook beschermd tegen vogelpoep, strooizout in de winter, zandkorrels en steenslag. Best wel positief dus.

Auto wrappen: de kosten

Je denkt erover om carwrapping toe te passen. Wat moet een auto wrappen kosten? Voor een grotere auto ben je altijd meer kwijt, er moet immers meer folie worden aangebracht. Maar het hangt er ook vanaf wat je precies laat doen. Gaat het alleen om de motorkap of de deuren of wil je de gehele auto laten carwrappen?

 De auto volledig wrappen kost het volgende:

  • Kleine auto: € 1200 tot € 2000
  • Middelgrote auto: € 2000 tot € 3000
  • Grote auto: € 3000 tot € 4000

Laat je onderdelen wrappen, dan gelden er andere prijzen:

  • Klein dak: € 200 tot € 300
  • Grote dak: € 250 tot € 350
  • Kleine motorkap: € 200 tot € 300
  • Grote motorkap: € 250 tot € 350
  • Autoportier: € 200 tot € 300
  • Autospiegel: € 50 tot € 100
  • Bumper: € 150 tot € 300

Carwrapping is goedkoper dan autospuiten

Het is een feit: de auto wrappen brengt lagere kosten met zich mee dan de auto spuiten. Naast lagere kosten brengt carwrapping nog wat voordelen met zich mee. Het is krasbestendiger dan normale autolak en eigen ontwerpen zijn mogelijk. Ideaal voor bedrijfsauto’s of leaseauto’s. Bovendien is de auto of het busje makkelijk te voorzien van bedrukking.

Als laatste voordeel kan het folie altijd weer verwijderd worden waardoor de originele kleur weer tevoorschijn komt. Dit is natuurlijk een uitkomst bij verkoop van de auto.

Nadelen van auto wrappen

Ieder voordeel heeft zijn nadeel, en dat geldt ook voor een auto wrappen. Het folie heeft geen onbeperkte levensduur. Gemiddeld gaat het folie ongeveer drie jaar mee. Met goed onderhoud kun je dit verlengen tot een levensduur van 10 jaar. Langer is bijna onmogelijk.

Het is niet aan te raden om met een gewrapte auto door de wasstraat te gaan, hiervan laat het folie sneller los. Bovendien kan het folie beschadigen en er minder mooi uit gaan zien. Was de auto altijd met de hand, hierbij maak je gebruik van een goede autoshampoo en een siliconenvrije wax.

Bekijk autoshampoo

Zelf een auto wrappen

Kan ik zelf een auto wrappen? Een goede vraag want de vanafprijs van € 1200 is voor sommige mensen nog steeds te veel. Ben je een handige klusser dan kun je de auto zelf wrappen. Hieronder vind je de benodigdheden en werkwijze.

Waarschuwing: een auto wrappen doe je bij voorkeur met twee personen. Gaat het om kleine onderdelen zoals je spiegels dan kun je dit ook wel alleen doen. Werk altijd met precisie. Koop de juiste materialen aan.

Wrapfolie

Dit heb je absoluut nodig, in een kleur naar keuze. Koop zelfklevend wrap folie. Dit is waterbestendig en weerbestendig.

Bekijk wrapfolie

Gereedschap

Koop bij voorkeur een compleet graag wrap gereedschapset, verkrijgbaat voor ongeveer € 25. Deze set kun je gewoon bewaren en later opnieuw gebruiken.

Bekijk wrap gereedschapset

Auto zelf wrappen: de werkwijze

Heb je het juiste materiaal in huis? Zorg dat de ondergrondse vetvrij, stofvrij en droog is. Bij lakschade moet je ervoor zorgen dat het oppervlak gelijk is. Behandel scheuren of diepe krassen vooraf. Werk bij een omgevingstemperatuur van 20 °C tot 23 °C. Gij kouder of warmer weer zal carwrapping minder goed uitpakken.

Ben je van plan om het folie er na een aantal jaren vanaf te halen? Breng dan eerst een antikleefmiddel aan. Laat dit middel goed drogen voordat je met carwrapping begint.

Werk per onderdeel. Haal in een hoekje van het folie de beschermlaag er af. Plaats de folie op het auto-onderdeel. Een persoon houdt het folie vast terwijl de ander de beschermlaag voorzichtig verwijdert. Zo trek je het folie langzaam over het auto-onderdeel. Druk de kleefkant stevig op de carrosserie. Met een afstrijkers strijk je alles glad en haal je luchtbelletjes eruit.

Snijd als laatste het folie nog op maat. Sommigen doen dit vooraf maar wanneer je verkeerd uitkomt zit je met een probleem.

Zelf auto wrappen: tips

Wanneer kleine luchtbelletjes aanwezig blijven en na enkele dagen niet verdwijnen, kun je ze met een fijne naald doorprikken. Het folie bij de wielkasten moet altijd goed hechten, anders kan er opspattend water onder het folie komen. Controleer dit daarom extra.

Zelf auto wrappen? Kosten hiervoor bedragen tussen de € 400 en € 1000. Je bent dus goedkoper uit dan dit laten doen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Auto wrappen kosten
Schuiven naar boven