Bouwplaten knutselen

Een leuke hobby of om jezelf (of iemand anders) bezig te houden: bouwplaten knutselen. Je knutselt vanaf een bouwplaat, bijvoorbeeld een huis, auto, vliegtuig of een dier. Voor dit soort knutselplaten betaal je vanaf € 4. De grotere en betere bouwplaten zijn ook niet zo duur. Ontdek alles over je (nieuwe) hobby.

Modelbouw en miniaturen

Bouwplaten knutselen valt ook wel onder modelbouw en miniaturen. Wil je niet te duur uit zijn dan kies je voor kartonnen bouwplaten. Is kwaliteit belangrijk dan kom je bij de kunststof-, houten- of metalen platen uit. Er is dus echt veel mogelijk. Hieronder vind je de collectie bouwplaten knutselen en wat het kost.

Kartonnen bouwplaten

Omdat je budget niet zo groot is of omdat je vaak wil wisselen, daarom kies je voor kartonnen bouwplaten. Populair is het kasteel, de vuurtoren, de Titanic of de Hollandse sleepboot. Maar ook het huisje of een groot marineschip.

Het zal je opvallen dat je onder de kartonnen bouwplaten vooral gebouwen en schepen voorbij ziet komen. De prijs hiervoor ligt tussen de € 8 en € 25. De goedkope modellen zijn vrij eenvoudig in elkaar te zetten en geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar oud. De duurdere platen zijn gedetailleerd, waarbij je gebruik maakt van lijm en verf. Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 12 jaar oud, maar dit hangt weer van het model af.

Bekijk kartonnen bouwplaten

Kunststof bouwplaten knutselen

Het voordeel van kunststof is dat het stevig en watervast is. Aan de andere kant heb je hier geen hoog budget voor nodig, kunststof is vrij goedkoop. Kunststof modelbouw biedt veel mogelijkheden. Je bouwt er complete dorpen, leuke voertuigen of gebruiksvoorwerpen mee. Vooral het merk Revell is erg populair. Niet merk verkoopt niet alleen de bouwpakketten maar ook bijbehorende lijm en verf. Overigens bevatten de meeste bouwpakketten deze benodigdheden al.

Een kunststof bouwplaat kost tussen de € 20 en € 40. De grotere bouwpakketten zijn duurder, dat spreekt voor zich.

Naar kunststof modelbouw

Houten modelbouw

Dan heb je nog de houten modelbouw. Deze bouwplaten knutselen heeft als voordeel dat je met natuurlijk materiaal werkt. Bovendien is hout makkelijk bewerkbaar, je hebt alleen maar lijm nodig. Ook is het vrij eenvoudig te schilderen, dit bespaart je dure verf.

Het houten poppenhuis modelbouwpakket is erg in trek, maar ook de andere miniatuur bouwpakketten van het merk Robotime. In een bouwpakket zit echt alles wat je nodig hebt waarmee je de meest realistische gebouwen, auto’s, schepen, vliegtuigen of voorwerpen creëert. Een echte aanrader, ook gezien de prijs. De meeste pakketten zijn niet duurder dan € 50.

Bekijk houten modelbouw

Metalen bouwplaten

Als laatste heb je nog de metalen bouwplaten. Dit soort bouwplaten knutselen is geschikt voor volwassenen maar niet echt voor kinderen. Metaal is namelijk moeilijk te bewerken, bovendien bevat dit scherpe onderdelen. Daarnaast moet je gebruik maken van een kniptang en een punttang, laat kinderen hier niet mee spelen.

Metalen modelbouw is daarom geschikt voor iedereen vanaf ongeveer 14 jaar oud, ook in verband met de moeilijkheidsgraad. Voordeel van metalen modelbouw is dat het zeer stevig is en een lange levensduur heeft. Bovendien heeft het een unieke uitstraling. Op zich zijn deze bouwplaten niet veel duurder dan die van kunststof of hout.

Bouwplaten voor beginners

Je wil bouwplaten knutselen maar hebt dit nog nooit eerder gedaan. Dan kom je bij de bouwplaten voor beginners uit. Alle modelbouw die je hierboven vindt is geschikt voor beginners en gevorderden. Bij elk product staat duidelijk aangegeven voor wie het bedoeld is. Dit zie je bijvoorbeeld aan de aanbevolen minimumleeftijd, maar ook hoe je het pakket in elkaar zet. Ziet het er zeer ingewikkeld uit met kleine onderdelen, dan is dit zeker niet geschikt voor beginners.

Zoek je bouwplaten voor beginners, kies dan in ieder geval voor de kartonnen platen. Deze zijn het meest eenvoudig. Hierna stap je over op kunststof of hout. Voor gevorderden zijn er de metalen bouwpakketten.

Zelf een bouwplaat uitprinten

Het is ook mogelijk om zelf een bouwplaat uit te printen. Online vind je voldoende bouwplaten om te knutselen. Print deze op stevig papier uit. Van hieruit ga je met een schaar, lijm en verf aan de slag.

Wil je dat het bouwpakket wat steviger is, plak dan de bouwplaat op karton. Wanneer je later alles overschildert is niet zichtbaar dat je papier op karton hebt geplakt.

Tip: de bouwplaten die je uitprint zijn vooral geschikt voor beginners. Ben je al wat verder gevorderd, ga dan de uitdaging aan met een van bovenstaande modelbouwpakketten.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Bouwplaten knutselen
Schuiven naar boven