Beste broodpan uit onze baktest

Bijgewerkt: 14 december 2022

Zelf brood bakken, het liefst vers uit de oven. Wanneer dit niet mogelijk is maak je gebruik van een broodpan. Of je nu thuis bent of op vakantie, zelfs op de meest afgelegen plekken bak je vers brood. Je zou denken dat dit een nieuwe uitvinding is maar de broodpan is ouder dan de oven. We hebben een baktest uitgevoerd en gekeken naar de beste modellen in deze categorie.

Burnhard gietijzeren broodpan

Iedereen die wel eens zelf een brood bakt of een bananenbrood maakt, weet hoe belangrijk een broodpan is. Het is geschikt voor het maken van verschillende soorten broden, cakes, gehaktbrood en andere lekkere gerechten. Burnhard heeft rekening gehouden met de behoefte van thuiskoks en deze gietijzeren broodpan ontwikkeld.

Hij is er in verschillende afmetingen. Het kleine model heeft een inhoud van 3,5 l (35,4 cm lang, 14,3 cm breed). Ga je voor de grote broden of cakes, dan pak je het model met een inhoud van 6,5 l (35 cm lang en 21,9 cm breed).

De gietijzeren pan plaats je op de grill of op de kookplaat. Of je nu thuis bent of op de camping, je maakt altijd de lekkerste broden klaar. Neem dit model dus ook zeker mee wanneer je gaat kamperen eens wie wil er nu niet wakker worden met de geur van vers brood? Mocht je denken dat deze modellen duur zijn dan valt dat echt wel mee. De kleine broodbakvorm kost iets minder dan € 50 en voor het grote model betaal je rond de € 85.

Burnhard broodpannen – bekijk assortiment

The Windmill Cast Iron

Zelf vonden we dit een mooi maar ook een betaalbaar model (ongeveer € 54). Dit gietijzeren model zien we als de beste broodpan omdat hij de perfecte afmeting voor het standaard brood heeft. Hij is geschikt voor verschillende warmtebronnen waaronder de barbecue of grill, inductie kookplaat, keramisch, gas en elektrisch. Deze pan kan ook probleemloos in de oven.

Wanneer je hem op de barbecue plaatst is het belangrijk om de briketten zo dicht mogelijk bij de onderkant te leggen. Leg ook wat hete briketten op het deksel zodat het brood aan alle kanten goed kan bakken.

Deze gietijzeren pan mag dan wel wat zwaarder zijn, maar hij is wel van een hoge kwaliteit. Houd er rekening mee dat deze pan niet in de magnetron of de vaatwasser mag. Met de hand is hij eenvoudig schoon te maken, dompel hem onder in heet zeepsop en de pan komt er nagenoeg weer schoon uit.

The Windmill Cast Iron pan – bestellen

Broodvorm voor in de oven

Wanneer je het geduld niet hebt om met een originele broodpan te werken, dan is er de broodvorm. Deze plaats je in de oven waarna je het bakproces start. Een broodvorm is niet alleen geschikt voor het bakken van broden maar ook cakes, gehaktbrood, bananenbrood, babka enzovoorts. Veel broodvormen bestaan uit metaal, maar je hebt ze ook van glas of siliconen. Kijk goed of het model een anti aanbaklaag heeft, anders moet je de vorm goed invetten of gebruik maken van bakpapier.

De best verkochte broodvormen zijn die van Dr. Oetker (ongeveer € 18) en Zenker (€ 13,50). Deze modellen zijn zowel aan de binnen- als buitenzijde voorzien van een zwarte teflon anti aanbaklaag. Er wordt tegenwoordig veel over de anti aanbaklaag gezegd, het zou slecht zijn voor de gezondheid. Hier zit zeker een vorm van waarheid in. Daarom kun je ook uitkijken naar een glazen of metalen broodvorm zonder Teflon.

Overzicht broodvormen

Het eindoordeel

We hebben verschillende broodpannen bekeken en deze vergeleken met de broodvorm. Onze schrijver had al ervaring met de gietijzeren broodpan en is hier zeer tevreden over. Hij neemt deze pan mee naar de camping en verrast de anderen met versgebakken brood. Over de broodvorm is hij minder tevreden maar hij begrijpt dit model wel. Een brood in een broodpan bakken vraagt namelijk meer tijd en een goede voorbereiding. Aan de andere kant ruikt en proeft het brood veel lekkerder en verser.

Het is ook een feit dat een broodvorm goedkoper is en voor veel mensen doorslaggevend. Maar de echte thuiskok zal liever wat meer willen investeren in een goed broodbak hulpmiddel. Dan is de broodpan toch de meest logische en beste keuze.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste broodpan uit onze baktest
Schuiven naar boven