De beste laptop voor ouderen

Bijgewerkt: 4 december 2023

Tegenwoordig kan niemand meer zonder het internet én een computer. Je legt snel contact met familieleden en vrienden. Daarnaast vind je alles op het internet: van je boodschappen tot informatie over energie besparen. Ben je 65 jaar of ouder? Dan is het belangrijk dat je een gebruiksvriendelijke laptop aanschaft. Onderstaande modellen zijn de beste senioren laptops.

Wat is een senioren laptop?

Een senioren laptop is eenvoudig in gebruik. Hij is niet te zwaar van gewicht zodat je hem makkelijk verplaatst. Het scherm is groot genoeg om alles te kunnen zien. Aan de andere kant is hij compact zodat je hem eenvoudig opbergt.

Sommige ouderen kiezen voor een tablet. Maar tablet is een stuk kleiner. Bovendien werkt een tablet zoals een smartphone, en een laptop zoals een PC (computer).

Met een laptop kun je fijn achter je bureau of aan tafel zitten. Je kunt hem zelfs in bed gebruiken, eventueel met een speciaal tafeltje.

Deze laptops voor ouderen zijn geschikt

De beste laptop voor ouderen bevat de volgende kenmerken:

  • Beeldscherm van 15 tot 17 inch
  • Een hoge accu-capaciteit
  • Een goede processor zodat de laptop snel werkt
  • Een comfortabel toetsenbord

Veel ouderen gebruiken de laptop voor het versturen van e-mails, videobellen met de (klein)kinderen en spelletjes spelen. Onderstaande laptops voldoen aan alle kenmerken en eisen.

ASUS X515EA-EJ4003W

Dit model heeft een groot 15,6 inch scherm. Of je nu een spelletje speelt of foto’s bekijkt: je ziet alles perfect. Zit je op het internet dan is het mogelijk om het scherm te vergroten. Dit doe je in de browser zelf (rechtsboven).

De Intel Core i5 processor maakt de laptop snel. Hierdoor is hij geschikt voor spelletjes en videobeelden. Ook films en series kijken is mogelijk. Uiteraard is hij ongeschikt voor veel standaardtaken.

Dankzij de SSD die start de laptop binnen slechts 15 seconden op. Je hebt niet eens tijd om een kop koffie te zetten. Natuurlijk mag dat wel, want wanneer de laptop eenmaal aan is, blijft hij gewoon op je wachten.

Deze laptop is voorzien van Windows 11 Home. Dit is het nieuwste besturingssysteem en zeer gebruiksvriendelijk. Hij heeft geen toetsenbordverlichting, maar sommigen vinden dit alleen maar afleiden.

HP 15s-fq3708nd

Deze laptop voor ouderen is er ook heel betaalbaar. Ideaal wanneer je budget niet zo groot is. Hij heeft een 15,6 inch scherm. Dit is perfect voor internetten, online de krant lezen, videobellen en andere zaken.

Een voordeel is de matte schermafwerking. Hierdoor ontstaan er geen storende reflecties. Dit is belangrijk want verlichting of zonlicht kan ervoor zorgen dat je niks meer op het scherm ziet. Dankzij de matte schermafwerking blijft het beeld goed zichtbaar.

Aan de rechterkant van het toetsenbord vind je een nummering toetsenbord. De cijfers zijn duidelijk zichtbaar. Handig om cijfers in te typen!

De Intel Celeron processor is snel en betrouwbaar. Wil je aan fotobewerking doen, dan heb je eigenlijk een laptop met een i7 processor en een goede videokaart nodig. Maar voor alle andere taken zoals internetten en e-mailen is deze laptop een goede keuze.

De SSD start de laptop binnen 30 seconden op. Je hoeft dus niet lang te wachten voordat je het internet op kan.

Je krijgt Windows 11 Home S als besturingssysteem. Heb je liever Windows 11 Home, dan is dit ook mogelijk. Het kost je niets extra’s. Je moet wel weten dat Home S de lightversie is, waardoor de processor goed kan presteren.

Acer Aspire 3 A317

Gaan je ogen achteruit en heb je moeite om dingen op het scherm te zien? De Acer Aspire 3 heeft een groot scherm van 17,3 inch. Toch is hij compact genoeg om makkelijk op je bureau of tafel te passen. Met zijn dunne ontwerp liegt hij niet zoveel, dus je verplaatst hebben zonder moeite.

Onder de motorkap zit een Intel Core i3 processor. Deze processor is geschikt voor internetten, typen, e-mailen en social media. Je kunt er ook eenvoudige spelletjes mee spelen, en videobellen. Handig om met vrienden en familie in contact te blijven.

Hij is minder geschikt voor het kijken van films en series. Dit komt omdat de beeldkwaliteit lager is dan bij andere laptops. Maar wanneer je dit niet zo erg vindt, kun je er prima ‘televisie’ op kijken.

Je krijgt er Windows 11 Home bij, een goed besturingssysteem. Houd er rekening mee dat dit model een glanzende schermafwerking heeft. Zet hem daarom niet het scherm richting een raam of lamp. De reflectering van het licht kan hinderlijk zijn.

Aansluitingen van de laptops

Je kunt verschillende accessoires aan de laptop koppelen. Bijvoorbeeld een losse muis of een los toetsenbord. Dit is vooral handig wanneer je het touchpad niet zo fijn vindt. Een touchpad is een aanrakingsgevoelig oppervlak op de laptop, dat als muis functioneert. Niet iedereen vindt het prettig. Daarom kun je eenvoudig een extra muis aansluiten.

Misschien wel een extra groot scherm voor het teken van films of series. Of vind je dit prettiger om e-mails te schrijven. Met een HDMI-aansluiting of Thunderbolt-aansluiting koppel je een groot scherm aan de laptop. De meeste moderne laptops hebben deze aansluitingen.

Dankzij de UTP-aansluiting koppel je de laptop aan je router. Dit is vooral aan te raden wanneer de wifi niet goed werkt.

Alle laptops voor ouderen hebben Bluetooth. Hiermee verbind je een koptelefoon of andere apparatuur draadloos met je laptop.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De beste laptop voor ouderen
Schuiven naar boven