De beste stripboeken: deze moet je lezen

Bijgewerkt: 18 mei 2022

Suske en Wiske, Donald Duck of Asterix: genoeg keuze uit verschillende stripboeken. Wat zijn de beste stripboeken? Hieronder vind je de best beoordelde en meest populaire strips. Dit staat garant voor ontzettend veel leesplezier. Ben je er klaar voor? Snel over naar de top vijf beste stripboeken van dit moment.

Zolang worden er al strips gelezen

Stripboeken zijn niet nieuw, ze bestaan al ontzettend lang. Aan het eind van de 19e eeuw kwam het eerste stripverhaal in Nederland uit. In de 20e eeuw werd dit nog verder uitgebreid. In de 21e eeuw werden stripboeken ontzettend populair. Met de komst van de smartphone is dit allemaal minder geworden.

De eerste strip dateert waarschijnlijk uit 1894, genaamd The Yellow Kid. Stripboeken van The Yellow Kid zijn nog steeds te koop maar wel Engelstalig. Bovendien is het de vraag of je een origineel exemplaar koopt, vaak gaat het toch om een reproductie.

Wat zijn de beste stripboeken?

Ook zo benieuwd wat de beste stripboeken zijn? Lees de top 5 en ontdek welk stripboek je in huis moet halen. Alles is geselecteerd op populariteit (2021 en 2022).

1. Suske en Wiske

Wie kent de twee tieners Suske en Wiske niet? Deze Belgische stripverhalen zijn bedacht door Willy Vandersteen (inmiddels niet meer in leven). De stripboeken worden nu uitgebracht door Studio Vandersteen. Het allereerste Suske en Wiske verhaal werd in 1945 gepubliceerd in een Nederlandstalig Belgisch dagblad.

Dankzij de humor, maatschappelijke onderwerpen en fantasieverhalen zijn de strips van Suske en Wiske erg populair. De laatste series zijn gemoderniseerd, zo hebben de twee kinderen een smartphone of tablet tot hun beschikking.

In 2021 zijn er meer dan 390 nummers verkrijgbaar. Regelmatig worden er weer nieuwe stripalbums uitgebracht. Leuk om ze allemaal te verzamelen.

Bekijk Suske en Wiske stripboeken

2. De Kiekeboes

Niet iedereen is bekend met de Vlaamse krantenstrip De Kiekeboes, terwijl hij in België wel erg geliefd is. Sinds enkele jaren hebben ook Nederlanders deze leuke strip ontdekt. Interessant om te weten: in Vlaanderen behoort deze stripreeks tot de best verkochte van alle strips.

De eerste strip verscheen in 1977 in twee Nederlandstalige Belgische kranten. Het verhaal draait om de personages uit het poppenspel Kiekeboe. Het gaat hier helemaal niet om helden maar eerder om antihelden. Je zou dit ook wel een familiestrip kunnen noemen.

Deze stripboeken zijn een absolute aanrader wanneer je van realistische gebeurtenissen houdt. Er wordt in de verhalen ook vaak gebruik gemaakt van woordspelingen en taalgrappen. Je hebt keuze uit meer dan 160 verschillende titels.

Naar De Kiekeboes

3. Dog Man

Een van de beste stripboeken onder jongeren, hoewel volwassenen er ook wel om kunnen lachen. Dog Man was eerder in Amerika heel populair maar verovert nu ook Nederland. Het gaat om een figuur die halfhond en halfman is, en dan ook nog eens politieagent. Rondom Dog Man spelen zich allerlei spannende avonturen af.

In 2021 zijn er ongeveer 8 van deze stripboeken uitgebracht, maar er zullen er zeker meer volgen. Deze strips zijn wat duurder dan andere stripboeken maar bevat wel veel pagina’s, gemiddeld 250.

Bekijk Dog Man strips

4. Asterix

Een echte klassieker onder de beste stripboeken. Het gaat hier om een Franse stripreeks die voor het eerst in 1959 is gepubliceerd. Belangrijkste personage is Asterix, een ho Romein die klein van stuk is. De andere hoofdrolspeler is zijn vriend Obelix die juist flink van postuur is. Dan heb je nog het grappige hondje van Obelix, genaamd Idéfix.

Alle verhalen spelen zich af in de Romeinse tijd (50 v. Chr.), in de streek Gaillië. Dit is het vroegere westelijke gebied van Europa. De twee vrienden reizen door het Romeinse Rijk en maken natuurlijk van alles mee. Inmiddels zijn er ook diverse tekenfilms en Live-Action films rondom deze strips uitgebracht.

Bekijk Asterix stripboeken

5. Dirkjan

Als laatste de bijzondere stripserie Dirkjan. Het hoofdpersonage is een antiheld die geen gemakkelijk leven heeft. In deze stripverhalen kom je veel humor gekregen. Sommige strips zijn controversieel, ze roepen dus verschillende meningen en discussies op.

Het grappige aan de Dirkjan strips is dat er vaak gebruik wordt gemaakt van smurfen en kabouters. Dit zijn namelijk figuren die je gewoon ongestraft en openbaar belachelijk mag maken. Naast het hoofdpersonage Dirkjan kom je zijn beste vriend ook vaak geven. En natuurlijk zijn hond Bello, deze kreeg hij gratis bij aankoop van een pak hondenvoer.

Naar Dirkjan strips

Conclusie beste strips van dit moment

Hierboven heb je de beste stripboeken van dit moment gezien. Natuurlijk zijn er nog veel meer titels en ook een aantal leuke klassiekers. Denk hierbij aan FC De Kampioenen, De Rode Ridder of Kuifje. En wie kent ze niet van vroeger (en nu): Jan Jans en de kinderen of Billie Turf.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De beste stripboeken: deze moet je lezen
Schuiven naar boven