Top 5 dingen om te regelen als nieuwe student

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Verruil jij binnenkort ook je middelbare school voor een hogeschool of universiteit? Dan komt er een hele boel op je af! Klaslokalen worden collegezalen, deadlines en presentaties worden alledaags en in je (sociale) privéleven verandert er ook veel. Misschien ga je wel in een nieuwe stad wonen of trek je in een studentenwoning, of voeg je je bij een studentenvereniging. Wat je ook doet, er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken wanneer je aan je nieuwe avontuur als student gaat beginnen. Wij zetten er een aantal op een rijtje.

1. Finaliseer je inschrijving

Misschien een open deur, maar check even dubbel of je inschrijving goed is doorgekomen bij de onderwijsinstantie. Een opleiding kan vragen voor specifieke formulieren of kopieën, zoals een gewaarmerkte kopie van je cijferlijst of diploma. In Studielink vind jij wat je nodig hebt om de aanmelding goed te doorlopen. Een DigiD is trouwens nodig om je Studielink in te komen. Zorg er dus voor dat je deze gegevens bij de hand hebt.

2. De financiën: de betalingen regelen

Studiefinanciering zet je in om je dure studie te bekostigen, maar het is wel aan jou om dit goed te regelen. Vóór 1 september moet je aan je studie bijvoorbeeld hebben doorgegeven hoe jij je studie wilt betalen – in termijnen of in één keer. Ook is het belangrijk om te kijken naar waarvoor je precies in aanmerking komt. Het zou natuurlijk zonde zijn om een aanvullende beurs mis te lopen als je daar recht op hebt. En vergeet je reisproduct niet! Op websites als Studenten Wegwijzer vind je handvatten en overzichten van wat je zoal moet regelen.

3. Het studiemateriaal

Koop je die boeken nou wel of niet? De lijst die je voordat het schooljaar begint toegestuurd krijgt, is niet altijd even toereikend. Het kan namelijk zijn dat je een groot deel van de boeken niet eens echt nodig hebt tijdens je studiejaar. Vaak voldoet een oudere druk of kan je een tweedehands versie bestellen. Informeer bij je studie of dit het geval is, zodat je wat geld kan besparen. Ook kan je tweedejaarsstudenten aanschrijven: zij kunnen je vaak raad geven over wat slim is om te doen.

4. Leer je medestudenten kennen

En wat is een betere manier om die tweedejaarsstudenten te leren kennen dan tijdens een introductieweek? Studenten die deze week bijwonen, halen bewezen hogere cijfers én houden het vaak langer vol op hun studie. Dat is niet geheel onbegrijpelijk: hoe fijn is het namelijk om al wat gezichten te kennen op de studie waar je aan begint? Ook kan het helpen de stad waar je gaat studeren al wat beter te leren kennen.

5. Voor de uitwonenden

Wanneer je ervoor kiest om uit huis te gaan, komen er natuurlijk nog wat meer zaken op je af! Een studentenwoning zoeken kan een aardige klus zijn, maar ook als dit gelukt is zijn er nog wat dingen om na te checken. Beschik je bijvoorbeeld over een studenten inboedelverzekering? Welke dingen kan je nog het beste aanschaffen? Is het handig om je reisproduct misschien in het weekend te laten gelden, zodat je naar huis kan reizen? Wanneer je al wat medestudenten hebt leren kennen, sta je er in ieder geval niet alleen voor. Doe dus ook vooral beroep op je nieuwe kring. Men zal je vast en zeker graag helpen!

Dit artikel is in samenwerking met studentenwegwijzer.nl tot stand gekomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Top 5 dingen om te regelen als nieuwe student
Schuiven naar boven