Duurzaamheid in de huishouding

Bijgewerkt: 1 augustus 2023

Duurzaamheid is al een tijdje een van de belangrijkste onderwerpen binnen onze maatschappij. Bedrijven schenken hier aandacht aan maar het is ook belangrijk om hierbinnen je huishouden rekening mee te maken. Maak bewuste keuzes en draag bij aan een beter milieu en een gezonde leefomgeving.

Afval verminderen

Meer dan 308 kg per persoon, zoveel afval produceer je jaarlijks. Dat is van alles, van gft tot restafval en van papier en plastic tot meubels, elektronica en kleding. Laten we de afvalberg met zijn allen verminderen.

Koop herbruikbare producten. Denk hierbij aan katoenen boodschappentassen, glazen flessen en herbruikbare bakjes of drinkbekers. Zo verbruik je minder plastic en wegwerpverpakkingen.

Gooi je groente-, fruit- en tuinafval niet zomaar weg. Maak een composthoop of koop een compostvat. De compost die je zelf maakt gebruik je als voeding voor je tuinplanten of balkonplanten.

Het afval scheiden

Het is net zo belangrijk om je afval te scheiden. Zo kunnen bedrijven het recyclen en er herbruikbare producten van maken. In veel gemeenten kun je afval scheiden door gebruik te maken van speciale containers of afvalzakken óf door het gescheiden afval naar het milieupark te brengen.

Minder voedsel weggooien

Ongeveer 9% van ons voedsel verdwijnt bij het afval, zonder dat we hier ooit naar hebben omgekeken. Dit betekent dat er jaarlijks duizenden vuilniswagens aan voedsel naar de afvalberg gaat. Zonde toch?

Gooi zo min mogelijk voedsel weg. Restjes vries je in of gebruik je om er een nieuwe maaltijd van te maken. Maar je kunt het ook aan iemand anders geven. Bijvoorbeeld familie of vrienden die moeilijk rond kunnen komen. Of misschien hebben ze geen tijd om zelf te koken.

Heb je verpakt voedsel en gebruik je dit niet meer of ben je bang dat het straks over datum is? Geef het dan aan de Voedselbank in jouw buurt. Vers gekookte maaltijden die over zijn kun je ook aan mensen uit de buurt geven. Je komt via social media of speciale apps met deze mensen in contact. Zo help je niet alleen het milieu maar ook mensen die het hard nodig hebben.

Energie en water besparen

Met de hoge energieprijzen is het altijd interessant om energie te besparen. Je doet er niet alleen voor je portemonnee maar ook voor het milieu. Het is een goede stap om duurzaamheid in je huishouden toe te passen.

Kijk kritisch naar je elektrische apparaten. Het is belangrijk dat ze energiezuinig zijn. Vooral de oude vriezer, koelkast en wasmachine kunnen energievrij te zijn. Dit geldt ook voor oude airco’s en andere apparaten van zichzelf veel energie verbruiken. Bedenk dat moderne apparaten veel energiezuiniger zijn. Maar dat niet alleen, ze zijn ontworpen om lang mee te gaan.

Zet de temperatuur in huis iets lager. Probeer het eens met een verlaging van 2 °C. Vaak merk je het verschil nauwelijks, maar op je energierekening wel. Draai de thermostaat altijd naar 15 °C wanneer je van huis gaat of een uur voordat je naar bed gaat. Met een slimme thermostaat hoef je dit niet handmatig in te stellen.

Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen. Verspil minder water door korter te douchen. Vul de afwasteil met water in plaats van alles onder de stromende kraan af te wassen. Denk ook aan een waterbesparende douchekop, lekkende kranen repareren en tuinplanten met een gieter water geven in plaats van tuinslang.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Duurzaamheid in de huishouding
Schuiven naar boven