Alles wat je moet weten over encryptie als onderdeel van cyber security

Bijgewerkt: 15 december 2023

We hebben steeds meer van onze bestanden digitaal op onze pc of laptop opgeslagen staan. Zo kom je er altijd bij en is de kans kleiner dat je bestanden verloren gaan. Maar al je bestanden op een digitaal product opslaan brengt ook wat risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk dat je een encryptie op al je bestanden zet. Hiermee verbeter de cyber security. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over encryptie als onderdeel van cyber security.

Wat is encryptie?

Encryptie is het proces waarin je gegevens zoals bestanden of foto’s omzet in een soort code. Op deze manier krijgt niet zomaar iedereen toegang tot de bestanden. Alleen als je over de juiste sleutel beschikt kan je bij je bestanden komen. Het is erg lastig om zo’n sleutel te achterhalen, in principe hebben alleen de zender en ontvanger deze sleutel.


Waarom moet je bestanden encryptie meegeven?

Het is belangrijk om in ieder geval de belangrijkste bestanden encryptie mee te geven. Wil je helemaal veilig zijn dan zet je het op al je bestanden. Hierdoor bescherm je gemakkelijk persoonlijke en gevoelige informatie die niet in andermans handen terecht mag komen. Als je een bedrijf bent met klanten die zijn of haar gegevens achterlaten, dan ben je zelfs verplicht om deze data te versleutelen. Mocht je nog iemand zoeken die dit voor je kan regelen, kijk dan eens bij bk it.

Hoe wordt encryptie toegepast?

Als je een website wilt versleutelen, dan kies je voor Secure Socket Laver (SSL) en Transport Laver Security (TLS). SSL (Secure Socket Layer) en zijn opvolger TLS (Transport Layer Security) zijn cryptografische protocollen. Ze beveiligen de communicatie tussen een webbrowser en een website. Wanneer je gegevens verzendt of ontvangt van een website die SSL/TLS gebruikt, zijn deze gegevens versleuteld. Dit betekent dat zelfs als iemand erin slaagt de gegevens te onderscheppen, ze onleesbaar blijven. Ze kunnen alleen worden ontcijferd door de ontvanger die over de juiste sleutels beschikt.

SSL/TLS biedt vertrouwelijkheid, integriteit en authenticiteit van de overgedragen gegevens. Dit is onmisbaar voor privacy en veiligheid op het internet.

Een VPN (Virtual Private Network) is een technologie die een veilige verbinding creëert tussen jouw apparaat en het internet. Het versleutelt de gegevens die je verzendt en ontvangt. Het leidt ook je internetverkeer via een externe server voordat het de bestemming bereikt. Hierdoor lijkt het alsof je verbinding maakt met het internet vanaf de locatie van die externe server, waardoor jouw echte locatie verborgen blijft.

Een VPN verhoogt de privacy en biedt extra beveiliging. Dit is vooral bij het gebruik van openbare wifi-netwerken belangrijk. Geef hackers of derden geen inzicht in je online activiteiten of je gegevens.

Foto: https://unsplash.com/photos/black-and-gray-laptop-computer-turned-on-FXFz-sW0uwo
Dit artikel is in samenwerking met BK IT Solutions tot stand gekomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Alles wat je moet weten over encryptie als onderdeel van cyber security
Schuiven naar boven