Fietshelm voor kinderen: de beste fietshelmen

Bijgewerkt: 26 mei 2022

Een fietshelm voor kinderen past perfect over het kinderhoofd. Zo is het kind goed beschermd tegen letselschade. Het verkeer wordt steeds drukker en het is dan ook belangrijk om kwetsbare kinderen hierop voor te bereiden. Dit begint al met de babyhelm en later met de kinderfietshelm. Ontdek het gebruik van deze helm en de beste fietshelm voor kinderen.

Voordelen en nadelen fietshelm

Met een fietshelm voor kinderen voorkom je ernstig hoofd- en hersenletsel bij een valpartij. Dit is de belangrijkste reden om voor een helm te kiezen. Vooral kleine kinderen vallen nog vaak met hun fiets. De speciale fiets helm biedt dan extra bescherming.

Ook voor schoolgaande kinderen is een fietshelm aan te raden. Kijk maar eens naar de voor- en nadelen van de fietshelm.

Voordelen fietshelm:

 • Verkleint de kans op hoofdletsel
 • Ideaal voor kleine kinderen
 • Beschermt op wegen met veel bochten of hindernissen
 • Juiste helm ventileert goed

Nadelen fietshelm:

 • Kan in de zomer warm aanvoelen
 • Veroorzaakt soms schijnveiligheid
 • Biedt alleen bescherming bij snelheden tot 20 km/h

Fietshelm voor kinderen: meten is weten

Wanneer je een fietshelm voor kinderen aanschaft moet deze perfect zitten. Meet de omtrek van het hoofd op 2 cm boven de wenkbrauwen. Veel kinderenhelmen zijn voorzien van een verstelsysteem. Hierdoor kun je ze aanpassen naar de hoofdomtrek van het kind.

Koop alleen een fietshelm die aan de Europese norm voldoet. Dit zie je aan de CE-EN 1078 veiligheidsnorm kenmerken. Ga ook voor een goed ventilerende helm, deze houdt het hoofd van het kind in de zomer koel.

Als laatste moet een helm altijd goed gedragen worden. De kinderhelm moet zowel het voorhoofd, het achterhoofd als de slapen goed bedekken. Hierbij mag de helm niet teveel bewegen. Bandjes en sluitingen zitten stevig dicht maar moeten wel nog comfortabel aanvoelen.

Beste fietshelm voor kinderen

Wat is nu de beste fietshelm voor kinderen? Eerst even over de prijs. Gemiddeld betaal je tussen de € 20 en € 50 voor een kinderfietshelm. Wil je minder uitgeven dan gaat het niet altijd om een goedgekeurde of veilige helm. Liever iets meer betalen en voor de beste veiligheid gaan dan goedkoop en weinig bescherming.

Om je een idee te geven vind je hieronder een aantal fietshelmen voor kinderen die voldoen aan de Europese norm.

1. Bobike fietshelm

De best verkochte fietshelm voor kinderen is die van het merk Bobike. Hierbij heb je keuze uit verschillende kleuren en maten. Deze kinder fietshelmen zijn verkrijgbaar in maat xs en s. Bijna alle kleuren zijn verkrijgbaar, het kind kan eventueel zelf uitkiezen.

Wat is het voordeel van de Bobike fietshelm voor kinderen? Ze voldoen aan de CE-EN 1078 veiligheidsnorm. Deze helmen zijn voorzien van easy lock sluitsysteem en reflecterende stickers. Dit betekent de helm snel op- en afdoen en ook veilig de weg op. De ABS kunststof buitenzijde biedt voldoende bescherming. Aan de binnenkant schok dempend EPS dat de kans op hoofdletsel verkleint.

Bekijk Bobike fietshelm kind

2. Abus fietshelm

Abus is een merk dat bekend staat om zijn sloten waaronder ook fietssloten. Wist je dat ze ook een fietshelm voor kinderen op de markt hebben gebracht? Niet één maar meerdere modellen dus je hebt ook nog eens de keuze. Bijvoorbeeld de kinderhelm met vrolijke kleurtjes of prints of de fietshelm in het zwart.

De Abus fietshelm voor kinderen is ideaal voor woon-schoolverkeer, toeritten, BMX en skate. Deze fietshelmen zijn voorzien van ventilatiegaten, een harde buitenschaal en een schokabsorberende binnenschaal. Dit maakt de fietshelmen bijzonder stabiel en licht.

Houd er rekening mee dat het hier niet om de allergoedkoopste helmen gaat. De kinderfiets helm van het merk Abus kost tussen de € 30 en € 40. Wanneer je van hetzelfde merk een helm voor volwassenen kiest dan betaal je al snel meer dan € 100. Je weet in ieder geval wel dat je voor een hele goede kwaliteit gaat.

Naar Abus fietshelm kinderen

Een goedkope fietshelm voor kinderen

Misschien heb je geen groot budget en ga je voor een goedkope fietshelm voor kinderen. Dit hoeft niet per definitie slechter te zijn. Het belangrijkste is dat de helm voorzien is van de Europese veiligheidsnorm, let hier altijd op. Wat kost een goedkope kinder fietshelm? Voor € 8 tot € 10 heb je al een budget helm.

Doen of niet doen? Allergoedkoopste helmen voldoen wel aan de veiligheidsvoorschriften maar zijn minder geschikt als fietshelm. Dit komt omdat ze tot minder hoge snelheden bescherming bieden. De standaard fietshelm biedt bescherming tot een snelheid van 20 km/h.

Bekijk goedkope fietshelmen voor kids

Je ziet een mooi lijstje waarbij de goedkoopste fietshelmen bovenaan staan. Wist je trouwens dat de duurste fietshelm meer dan € 200 kost? Hierbij gaat het wel om een fietshelm met ingebouwde verlichting en Bluetooth verbinding.

Fietshelm kind test

Je zoekt:

 • Fietshelm kind 2 jaar
 • Fietshelm kind 3 jaar
 • Fietshelm kind 4 jaar

Of misschien wel voor een jonger of ouder kind. Hoe dan ook, je zult merken dat ze ook bij de HEMA, itek of andere zaken fietshelmen verkopen. Wanneer je naar de fietshelm kind test kijkt dan vallen de volgende zaken op:

 • De helm moet ventileren
 • Sluiting en riempjes moeten stevig vastzitten
 • De helm moet ook in het donker opvallen
 • Een goed passende helm is onmisbaar
 • Vervang de helm tijdig

Dit zijn kooptips die je ook op de website van de consumentenbond tegenkomt. Een echte fietshelm kind test vind je onder andere bij de Duitse fietshelmen test waarbij het merk Abus goed scoort.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Fietshelm voor kinderen: de beste fietshelmen
Schuiven naar boven