Beste fietsremmen – veilig op de fiets

Bijgewerkt: 16 februari 2022

Elke fiets beschikt over een fietsrem. Je staat er eigenlijk niet bij stil dat er verschillende remmen zijn. De beste fietsremmen zorgen ervoor dat je snel stilstaat, ook bij regen of wanneer je door de modder fietst. Daarom is het interessant om je eens te verdiepen in de verschillende remsystemen.

Functie van de fietsrem

Een fietsrem dient om de fiets stil te laten staan. Zo zouden de meeste de functie omschrijven. Dat klopt maar de rem is ook bedoeld voor het minderen van vraagt. Dat is belangrijk bij het nemen van bochten, maar ook bij tegenliggers.

Welke remmen zijn het best?

Een fiets kan uitgerust zijn met een terugtraprem of handrem. Een combinatie van beiden is ook mogelijk. Daarnaast zijn er verschillende soorten remsystemen voor de fiets. Hieronder een opsomming van alle systemen en wat de beste fietsremmen zijn.

De terugtraprem

Elke eenvoudige fiets beschikt over een terugtraprem. Het zijn vaak de goedkope modellen die met dit remsysteem zijn uitgerust. Een terugtraprem is heel eenvoudig, zowel in werking als effectiviteit. De fiets remt af zodra de trappers in tegengestelde richting worden gedraaid.

Voor een stadsfiets is dit prima, bijvoorbeeld wanneer je hem gebruikt voor woon-werkverkeer. Maar let op dat je niet te vaak hard moet afremmen. Wanneer je een terugtraprem te hard indrukt dan blokkeert het achterwiel. Als gevolg hiervan ga je slippen.

De handrem

Zoek je de beste fietsrem dan kom je sowieso bij de handrem uit. Deze is zeer geschikt voor heuvelachtige gebieden, omdat je dan langduriger kunt afremmen. Een handrem komt soms in combinatie met de terugtraprem voor. Bij plots remmen is het aan te raden om beide handremmen in te drukken. Gebruik je alleen de voorrem dan bestaat er een kans dat de fiets voorover kiept.

De handrem kom je bij de wat duurdere fietsen, sportfietsen en elektrische fietsen tegen. Het is belangrijk om de remkabels in goede conditie te houden, zodat de remmen perfect werken.

Bekijk remkabels

Trommelrem (rollerbrakes)

Veel fietsen zijn uitgerust met een trommelrem. Het voordeel hiervan is dat deze fietsrem weinig onderhoud vraagt. Bovendien hoef je niet zoveel kracht uit te oefenen. Daarom wordt de trommelrem in combinatie met de terugtraprem gebruikt.

De trommelrem zul je bij de elektrische fiets nauwelijks tegen komen. Bij langdurige remmen raakt het systeem oververhit en neemt de remkracht af, en dat is nadelig wanneer je een hoge snelheid hebt. De trommelrem is daarom niet de beste fietsrem.

Een trommelrem zit direct om de as en is gesloten. Dit in tegenstelling tot de hydraulische schijfrem.

Schijfrem (hydraulisch)

De beste fietsrem is de hydraulische schijfrem. Vroeger werd deze alleen op sportfietsen toegepast, maar tegenwoordig ook op elektrische fietsen. Dit komt omdat je bij een hogere snelheid dankzij deze fietsrem snel stilstaat. De hydraulische schijfrem betreft (bijna) altijd een handrem.

Nadeel van de schijfrem is dat hij duurder is. Hierdoor kom je hem nooit bij goedkope fietsen tegen. Ook vraagt deze fietsrem veel onderhoud. Bij slecht onderhoud ontstaan er piepende fietsremmen en kan het systeem gaan roesten.

Aan de andere kant is dit een zeer betrouwbaar en krachtig remsysteem. Deze fietsrem is veilig tijdens woon-werkverkeer, stadsverkeer, fietstochten door natuurgebieden en door heuvelachtig gebied. Hij werkt effect bij elk weertype, zowel droog als nat en bij warm weer als vrieskou.

Je herkent de schijfrem door het open schijfje dat zich rondom de as van het wiel bevindt.

Velgrem (V-brake)

Dan heb je ook nog de velgrem. Dit remsysteem werkt zeer eenvoudig: kunststofblokjes drukken tegen de vegen. Velgremmen bevinden zich aan het voorwiel en het achterwiel. Het grootste voordeel van velgremmen is dat ze niet kunnen blokkeren, waardoor ze altijd werken. Vanwege de hoge betrouwbaarheid behoort dit systeem zeker tot de beste fietsrem.

De mechanische velgrem is goedkoop maar je moet veel kracht gebruiken. De hydraulische velgrem werkt superlicht maar is naar verhouding een stuk duurder. Het nadeel van V-brake remmen is dat de kunststof remblokjes snel slijten. Je zult ze dus regelmatig moeten vervangen. Bovendien komt er makkelijk vuil tussen en werken ze ook niet zo goed bij nat weer.

Naar remblokjes (V-brake)

Wat is de beste fietsrem?

Het is lastig om te zeggen wat nu de beste fietsrem is. Dit hangt namelijk van het budget maar ook van het gebruik van de fiets af. De beste fietsremmen zijn deze twee modellen:

  1. Hydraulische schijfrem
  2. Velgrem

De hydraulische schijfrem wint het op bijna alle gebieden, behalve met betrekking tot de prijs. Toch is en blijft de hydraulische schijfrem het meest betrouwbaar en veilig. Dit geldt voor fietsen op verschillende soorten terreinen en bij alle weersomstandigheden.

Wat is veiliger, terugtraprem of handrem?

Over het algemeen is een handrem net iets veiliger dan een terugtraprem. Maar een combinatie van beide systemen is het meest veilig. Voor kinderen is een fiets met terugtraprem het veiligst, simpelweg omdat kinderen nog niet voldoende kracht in de handen hebben. Maar wanneer je de keuze hebt ga je voor een fiets met beide remsystemen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste fietsremmen – veilig op de fiets
Schuiven naar boven