Hiermee zet je een steriel gaasje vast

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Oh jee, een verwonding! Met een steriel gaas dek je de wond zo goed mogelijk af. Waarmee kan je een steriel gaasje vastzetten? Vaak zit er wel iets in de verbandtrommel. Is dit niet aanwezig, dan zijn er zeker wat manieren om het gaasje vast te zetten. Lees deze praktische tips door.

Zo gebruik je een gaasje

Een steriel gaasje betekent dat dit steriel verpakt is. Er kunnen dus geen bacteriën of andere micro-organismen bij. Dit is belangrijk bij het afdekken van een wond. Hoe gebruik je een gaasje? Spoel eerst de wond met schoon en stromend water af. Vervolgens kun je de huid desinfecteren. Neem een steriel katoenen gaasje en dep hier de wond voorzichtig mee droog.

Neem nu een nieuw gaasje en dek hier de wond mee af. Zo voorkom je dat bacteriën maar ook vuil in de wond terechtkomt en een infectie veroorzaakt.

Waarmee steriel gaasje vastzetten?

Het lijkt zo eenvoudig, een steriel gaasje over de wond aanbrengen en vastzetten. Maar ja, waar moet je deze eigenlijk mee vastzetten? Gebruik bij voorkeur dun elastisch verband. Je kunt ook voor een zelfklevende zwachtel gaan.

Het zelfklevend elastisch verband (windsel) zou altijd in je EHBO koffer moeten zitten. Dit verband bestaat uit verschillende materialen en is sterk en rekbaar. Je zet hiermee heel eenvoudig een steriel gaasje vast. Simpelweg door het verband over het gaasje en lichaamsdeel te wikkelen.

Bekijk zelfklevend elastisch verband

Traditionele hechtpleister

Soms wordt gebruik gemaakt van de traditionele hechtpleister. Het is echter niet de bedoeling om hier een gaasje mee vast te zetten. Gebruik altijd elastisch verband of, wanneer het niet anders kan, een ander soort verband om het gaasje te fixeren. Het verband houd je op zijn plek met een hechtpleister.

Wanneer het echt niet anders kan dan mag je de medische hechtpleister gebruiken voor het vastzetten van het steriele gaasje. Bedenk wel dat dit een tijdelijke oplossing is. Het is namelijk niet prettig om de hechtpleister rechtstreeks op de huid aan te brengen.

Naar hechtpleisters

Een schone en droge theedoek

Nood breekt wet. Bij een ongeval zijn niet alle spullen aanwezig. Heb je een steriel gaasje over de wond gelegd? Wanneer er geen verband of hechtpleister aanwezig is dan mag je gebruik maken van een schone en droge theedoek.

Vouw de theedoek in een driehoek waarbij je hem nog eens enkele malen ‘oprolt’. Zorg dat er een plat verband ontstaat, dus geen rolletje. Leg het breedste gedeelte van de theedoek over het gaasje. Knoop de uiteinden van de theedoek om het lichaamsdeel. Dit werkt het beste bij wondjes aan de armen of benen.

Het doel van een steriel gaas op een wond

Niet iedereen maakt gebruik van steriele gaasjes. Dit hoeft ook niet altijd, ondiepe wondjes genezen prima zonder afdekking. Een steriel gaasje heeft een belangrijk doel: voorkomen dat bacteriën en vuil de wond binnendringen. Dit is dan ook vooral aan te raden bij grotere of diepere wonden.

Steriele gaasjes zijn ook nog eens vochtopnemend. Zowel bloed als vocht van buitenaf wordt goed opgenomen.

Welke gaasjes zijn er?

Er zijn verschillende soorten steriele gaasjes. Dit maakt het er natuurlijk niet makkelijker op. Allereerst heb je geweven gaasjes. Deze zijn van katoen en sterk vocht opnemend. Ideaal bij zogenaamde natte wonden. De niet geweven (non-woven) gaasjes voelen zachter aan. Aan de andere kant nemen ze weinig vocht op. Deze zijn meer geschikt voor de gevoelige huid, maar niet bij grote bloedingen.

Dan heb je nog de steriele kompressen. Het gaat dan om meerdere gaasjes op elkaar. Een kompres is dikker en bedoeld om tegendruk te geven. Maar ook om veel vocht op te nemen. Een kompres is dan ook geschikt voor grotere of diepere wonden.

Bekijk alle steriele gaasjes

Standaard hebben deze gaasjes een afmeting van 10 × 10 cm of 16 × 16 cm. Je hebt ook kleinere gaasjes, geschikt voor gebruik aan de vingers, tenen of in het gezicht.

Zo krijg je een gaasje los van een wond

Zijn er gaasjes die niet aan de wond plakken? Ja, je komt dan uit bij metaline gaas. Dit is sterk vochtopnemend en voorzien van een aluminium laagje. Dit laagje hecht zich niet aan de wond. Metaline gaas is bedoeld voor schaafwonden of brandwonden.

In alle andere gevallen kun je een normaal steriel gaasje aanbrengen. Hoe krijg je een gaasje los van de wond? Dit doe je door het los te weken. Maak zelf een fysiologische zoutoplossing. Neem een half glas lauw water en voeg hier een halve theelepel keukenzout aan toe.

Voordeel van een fysiologische zoutoplossing is dat het losweken beter en sneller gaat dan wanneer je gebruik maakt van gewoon water.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Hiermee zet je een steriel gaasje vast
Schuiven naar boven