Hobbeldier: van lieveheersbeestje tot konijn en mammoet

Bijgewerkt: 3 februari 2022

Velen zijn opgegroeid met het hobbelpaard. Wil je eens wat anders, kijk dan naar het hobbeldier. Deze is in verschillende varianten verkrijgbaar. Bijvoorbeeld het schattige lieveheersbeestje of het aaibare konijn. Maar ook de flamingo, lama of de mammoet. Verras het kind met een van de leukste hobbeldieren.

Prijs van het hobbeldier (en de kwaliteit)

Ga niet voor het eerste het beste hobbeldier, vooral niet wanneer dit heel goedkoop is. Sommige goedkope modellen worden uit Aziatische landen geïmporteerd. Hierbij worden ze rechtstreeks aan de consument verkocht, waardoor ze mogelijk niet veilig in gebruik zijn. Maar een goed hobbeldier hoeft natuurlijk ook niet hartstikke duur te zijn.

Allereerst is het belangrijk dat dit speelgoed over een CE-keurmerk beschikt. Hierdoor is het veilig bevonden voor de Europese markt. Let op: koop je iets uit China dan staat hier soms ook een CE merk op. Dit betekent China Export en is dus geen Europees keurmerk.

Welke prijs betaal je voor een hobbeldier? Dat hangt een beetje van het merk en het model af. Ga je voor een goede kwaliteit dan ben je tussen de € 60 en € 80 kwijt. Je hebt ook goedkopere modellen van rond de € 25, maar die zitten niet zo comfortabel en zijn mogelijk onveilig.

Hobbeldier schaap

Een van de best verkochte hobbeldieren is die in de vorm van een schaap. Lief, leuk en natuurlijk lekker zacht. De zachte zitting met rugleuning zorgt ervoor dat je kindje er niet zomaar uitvalt. Er is een gordel aanwezig, dit biedt extra veiligheid.

Het juiste hobbeldier schaap speelt ook leuke muziekjes af. Vrolijk hobbelen en genieten van lekkere deuntjes, hier maak je elk klein kind blij mee.

Bekijk hobbeldier schaap

Het lieveheersbeestje

Ook het hobbeldier in de vorm van een lieveheersbeestje is erg populair. Lieveheersbeestjes worden geassocieerd met vrede, maar ook met de lente en de natuur. Daarnaast ziet een lieveheersbeestje er gewoon hartstikke vrolijk uit. Rood met zwarte stippen, zo ziet dit hobbeldier er uit. De handvaten bevinden zich aan de zijkant van de kop, waarbij het kind over of door de voelsprieten van het lieveheersbeestje kijkt.

Ook nu weer voorzien van een zachte en veilige zitting inclusief gordel. De totale lengte ligt rond de 60 cm. De prijs bedraagt ongeveer € 70, dit kan ook wat meer of minder zijn.

Naar lieveheersbeestje hobbeldier

Hobbelen op de ezel

Van oorsprong is er het hobbelpaard, maar het hobbeldier in de vorm van een ezel is leuk en uniek. Ezeltjes zijn normaal koppig maar dit hobbeldier niet: hij doet alles wat je kindje vraagt. Hij kan uren achter elkaar hobbelen zonder op te geven. De hobbelezel is geschikt voor baby’s vanaf negen maanden oud. Het maximaal toegestane gewicht bedraagt rond de 20 kg.

Een leuk cadeau voor elke avontuurlijke baby. Uiteraard tegen een redelijke prijs, beginnend vanaf € 70. Sommige modellen zijn net wat duurder.

Bekijk hobbelezel

Overige hobbeldieren

Er is met betrekking tot het hobbeldier natuurlijk nog veel meer verkrijgbaar. Bijvoorbeeld de mammoet of de olifant. Hoe stoer is het jonge kind, durft hij hierop te zitten? Je hebt ook de uil, de koe, het eendje of de dino. Allemaal leuke en zachte hobbeldieren. Wanneer je een van bovenstaande hobbeldieren bekijkt zie je vanzelf welke modellen nog meer verkrijgbaar zijn.

Een goedkoop hobbeldier aanschaffen

Naast de zachte en veilige hobbeldier n heb je over de goedkope modellen. Is een goedkoop hobbeldier aan te raden? Dat hangt ervan af hoe oud je kindje is. Goedkope modellen bestaan meestal helemaal uit hout. De zitting is plat, waardoor je kindje goed rechtop moet kunnen zitten. Dit soort hobbeldieren zijn leuk om af en toe te gebruiken, maar je kindje kan er niet te lang op blijven zitten.

Houd altijd rekening met de leeftijd van het kind. Een hobbeldier zonder gordel of veilige zitting is geschikt voor kinderen vanaf twee jaar oud. Jonge baby’s (vanaf negen maanden oud) kunnen hier geen gebruik van maken. Dan kies je voor een van bovenstaande modellen.

Blijf toezicht houden

Hoe veilig het hobbeldier ook mag zijn, laat je kind hier nooit alleen op achter. Je kind kan namelijk wegzakken of de gordel kan losraken. Ook kan het dat je kindje moe wordt en uiteindelijk in slaap valt. In dit geval is het beter om het kindje plat neer te leggen.

Wees ook oplettend wanneer er twee kinderen in een en dezelfde ruimte spelen. Voorkom dat een handje of voetje onder het hobbeldier terechtkomt. Kijk ook goed naar huisdieren, vooral katten en honden moeten niet te dichtbij komen. Het komt wel eens voor dat het hobbeldier per ongeluk over de staart van het dier gaat. Dit is natuurlijk geen pretje.

Levensduur en onderhoud van het hobbeldier

Vlekken op het hobbeldier haal je er met een vochtige doek vanaf. Eventueel gebruikmaken van wat milde zeep. Na het schoonmaken de stof altijd goed drogen. Een houten hobbeldier droogt aan de lucht.

De levensduur van dit speelgoed is afhankelijk van de kwaliteit en het gebruik. Bij een goede kwaliteit en dagelijks gebruik gaat een hobbeldier minimaal vijf jaar mee, maar in de praktijk nog veel langer.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Hobbeldier: van lieveheersbeestje tot konijn en mammoet
Schuiven naar boven