Beste krukken – loopkrukken voor meer comfort

Bijgewerkt: 26 mei 2022

Tijdelijk of langdurig met krukken lopen? Dan is het belangrijk dat je voor extra comfort gaat. De beste krukken zijn voorzien van anatomische handgrepen en in hoogte verstelbaar. Bovendien zijn ze stevig en stabiel. Bekijk welke krukken het beste zijn en welke je nodig hebt. Maar ook hoe het met de prijs en eventuele zorgvergoeding zit.

Verschillende soorten loopkrukken

In Nederland en België zijn de elleboogkrukken erg populair, soms ook wel onderarmkruk genoemd. In de VS zie je voornamelijk de okselkruk als populair model. Het voordeel van de okselkruk is dat er minder druk op de polsen en handen ontstaat. Nadeel is dat deze kruk de zenuw in de oksel kan afknellen.

Om die reden is het dus belangrijk om na te denken over elleboogkrukken of okselkrukken. Nu volgt een overzicht van de beste krukken.

MultiMotion ergonomische elleboogkrukken

  • Prijsindicatie: € 30 – € 40

In Europa blijven de ergonomische elleboogkrukken toch het meest populair. Veel van deze krukken zijn voorzien van een halfgesloten manchet. Het voordeel van een halfgesloten manchet is dat de mouw van de trui of jas niet blijft hangen. Je hoeft immers de arm niet van bovenaf erin te schuiven. Wanneer je regelmatig iets vast moet pakken en de kruk niet wil verliezen, is een model met gesloten manchet een betere keuze.

De ergonomische elleboogkrukken van het merk MultiMotion zijn voorzien van een voorgevormd handvat. Dit vermindert pijn in de polsen, handen en vingers. Uiteraard zijn de krukken in hoogte voorstelbaar. Ook zorgt het oppervlak van het handvat ervoor dat de drukverdeling op de hand veel beter is. Dankzij een hoek van 15° vindt er ook minder belasting van het polsgewricht plaats.

Verkrijgbaar in verschillende kleuren waaronder grijs, blauw, rood of een van de andere moderne kleuren.

Bekijk MultiMotion elleboogkrukken

Tip: stel de kruk zo in dat de bovenkant van het manchet op 5 cm boven de elleboog staat. De handsteun moet ter hoogte van de pols komen. Het instellen doe je het beste door de arm langs het lichaam te laten hangen en de kruk hiernaast te houden.

Ossenberg opvouwbare loopkrukken

  • Prijsindicatie: € 89 – € 165

Duurder geprijsd maar wel van een hoge kwaliteit zijn de opvouwbare loopkrukken van het bekende Duitse merk Ossenberg. Dit zijn de beste krukken omdat ze voorzien zijn van anatomische softgrip handvat en een in hoogte voorstelbaar mechanisme. Bovendien is dit model volledig opvouwbaar en hierdoor zeer compact op te bergen. Ideaal om mee te nemen in een kleine auto, op de fiets of in een draagtas.

De Ossenberg loopkrukken betreft elleboogkrukken. De kwaliteit is uitmuntend, er is namelijk gebruik gemaakt van het nagenoeg onverwoestbare materiaal carbon. Deze krukken zijn zeer geschikt voor dagelijks en intensief gebruikt.

Naar Ossenberg loopkrukken

MultiMotion okselkrukken

  • Prijsindicatie: € 32 – € 40

De beste krukken voor onder de oksels zijn die van leverancier MultiMotion. Deze loopkrukken ondersteunen onder de oksels, wat voor een verminderde druk op de polsen en de handen zorgt. Tijdens het gebruik van deze krukken is het zeer belangrijk om goed rechtop te staan en te lopen. Loop je met okselkrukken teveel gebogen dan bestaat er een kans op uitglijden.

De MultiMotion okselkrukken zijn in hoogte verstelbaar, dit kan in 9 stappen. Het instellen gebeurt middels een eenvoudig kliksysteem. Let op want deze krukken zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Bij het product staat aangegeven wat de instelbare hoogte is. Vergelijk dit thuis in een goed rechtopstaande houding.

Het hoogwaardig aluminium materiaal heeft een lange levensduur. Gebruikers zijn zeer tevreden over de kwaliteit, waarbij het product zeker aan de verwachtingen voldoet.

Bekijk MultiMotion okselkrukken

Welke krukken heb ik nodig?

Ondersteuning tijdens het staan of lopen nodig? Elleboogkrukken worden vaak door ziekenhuizen aanbevolen. Welke krukken je nodig hebt, hangt van de situatie af:

  • Elleboogkrukken met open manchet – mouw van een jas of trui verschuift niet
  • Elleboogkrukken met gesloten manchet – kruk valt niet bij het oprapen van iets
  • Reuma elleboogkrukken – speciaal voor mensen met reuma aan de handen
  • Onderarmschaalkrukken – de onderarmen rusten in een hoek van 90° waardoor polsen en handen ontlast worden
  • Okselkrukken – ontlast de polsen en handen

Zoveel kost een paar krukken

Gelukkig zijn de beste krukken niet zo duur. Voor een bedrag vanaf € 30 koop je een hoge kwaliteit. Let op want er zijn ook goedkopere modellen (standaard krukken) voor € 15 tot € 20 verkrijgbaar. De kwaliteit hiervan is wat minder, en soms zijn deze modellen niet in hoogte verstelbaar. Ook missen ze vaak de ergonomische handgreep.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Eenvoudige loophulpmiddelen zoals krukken zitten niet in het basispakket van de zorgverzekering. Je moet deze krukken zelf kopen of huren. Gaat het om een blijvend hulpmiddel vanwege een handicap, dan vindt er vergoeding vanuit de gemeente plaats.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste krukken – loopkrukken voor meer comfort
Schuiven naar boven