De leukste bordspellen 2022

Bijgewerkt: 17 januari 2022

Time to play. Ben je op zoek naar het leukste bordspel van dit moment? Dan is het lastig om een keuze te maken. Er zijn wat spellen die jaarlijks bovenaan in de best verkochte lijst staan. Maar je ziet ieder jaar ook wat andere spellen voorbijkomen. Ontdek de leukste bordspellen.

Dit is een bordspel

Voor de duidelijkheid: een bordspel betekent dat je dit met een bord speelt. Nee geen eetbord maar vaak een vierkant bord van karton, plastic of hout. Een bordspel speel je aan tafel. Veel bordspellen zijn geschikt voor 2-4 spelers. Maar er kunnen ook meerdere spelers meedoen, afhankelijk van het spel dat je koopt.

Het allerbekendste bordspel is ganzenbord of mens erger je niet. Het oudste bordspel dat bestaat is Senet. Dit spel is al 5500 jaar oud en heeft wel wat weg van het huidige ganzenbord. Schaken is in de zesde eeuw voor onze jaartelling uitgevonden.

De leukste bordspellen 2022

Wat zijn de leukste bordspellen van nu? Hoewel ganzenbord en mens erger je niet echte klassiekers blijven, net als dammen of schaken, zijn er natuurlijk nog veel meer leuke bordspellen verkrijgbaar. Hieronder een kort overzicht van de leukste bordspellen.

1. Ticket to Ride

Zeker een van de leukste bordspellen want het staat al jarenlang bovenaan in de rij met best verkochte spellen. Ticket to Ride is een spel dat voor het eerst in 2004 werd uitgebracht. Het gaat hier om een treinavontuur dat de speler dwars door Amerika heenvoert. Tegenwoordig is ook de Europese en zelfs de Amsterdamse versie verkrijgbaar.

Spelers verzamelen kaarten waarop treinwagons staan. Met die kaarten leg je een claim op bepaalde treinroutes. Hoe langer de treinroute hoe meer punten je scoort. Met de opvolger Ticket to Ride Europe zijn er verschillende speelelementen toegevoegd waaronder tunnels en stations.

Bekijk Ticket to Ride

2. Het Jachtseizoen

Hou je vast want het jachtseizoen is aangebroken. Een van de leukste bordspellen die je zeker in huis moet hebben. Dit spel is geschikt voor 2-4 spelers. Wanneer je het hele spel uitspeelt ben je ongeveer 30 minuten verder. Het Jachtseizoen is bedoeld voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar oud.

Wat moet je doen? Werk met een team om de locatie van de voortvluchtige te achterhalen. Binnen het team betaal je wie de drone bestuurt, de jager is of de StukTV-bus bestuurt. Jawel, dit bordspel is een afgeleide van de Nederlandse online serie die vanaf 2016 op YouTube wordt uitgezonden (kanaal StukTV).  Wanneer je helemaal gek bent van deze webserie dan moet je dit bordspel absoluut hebben.

Naar Het Jachtseizoen

3. 30 seconds

Oké, je hebt 30 seconden de tijd. Niet voor het hele spel maar wel voor de onderdelen. Er zijn verschillende versies van dit bordspel verkrijgbaar. Bijvoorbeeld de herziene editie maar je hebt ook de uitbreiding.

30 seconds is geschikt voor 3-20 spelers. Hiermee is het een echt partyspel. Wat moet je doen? Spelers moeten een woord raden volgens de uitleg van een teamgenoot. Ga voor zoveel mogelijk antwoorden in 30 seconden. Tijdens de uitleg mag het eigenlijk woord maar ook een deel van het woord niet gebruikt worden.

Aan het begin van elke ronde bepaalt het team een handicap. Dit gebeurt door een worp met de dobbelstenen. Dit Zuid-Afrikaans spel speelt in op de algemene kennis. Leuk als familiespel maar ook om samen met vrienden of collega’s te spelen. Het fijne is dat dit spel ook uitbreidbaar is.

Bekijk 30 seconds

4. Monopoly

Wist je dat tot de leukste bordspellen ook Monopoly behoort? Een oud spel dat iedereen kent. Tegenwoordig heb je deze in verschillende versies. Bijvoorbeeld Monopoly classic maar ook Monopoly valsspelers editie. Of Monopoly Junior, speciaal voor kids. En dan heb je nog, en die is echt leuk, Monopoly slechte verliezers. Een heel bijzondere versie.

Bij het spel Monopoly is het de bedoeling dat je een monopolypositie opbouwt. Je koopt zoveel mogelijk straten op. Vervolgens bouw je huizen en hotels. Je krijgt te maken met hypotheek, gevangenis, vrij parkeren, salaris wanneer je de start passeert en nog veel meer.

Kijk zeker eens naar de verschillende varianten. Want je kunt ook voor Monopoly Efteling of Monopoly Friends gaan. Ze verzinnen tegenwoordig van alles.

5. Codenames

Als laatste in het overzicht leukste bordspellen het gezelschapsspel Codenames. Hierbij draait het allemaal om spionnen. Maar liefst 25 spionnen liggen op tafel. Je speelt in teams waarbij één speler van elk team weet welke spion bij het team hoort. Deze speler moet aanwijzingen van een woord geven. Het team moeten volgens de aanwijzingen op zoek naar de juiste spionnen.

Dit spel werd voor het eerst uitgebracht in 2015. Codenames is geschikt voor 2-8 spelers en duurt in zijn totaliteit 15 tot 30 minuten. Het spel kan ook langer duren, het hangt er natuurlijk vanaf hoe snel het team de spion weet te achterhalen.

Er zijn verschillende versies van dit bordspel verkrijgbaar. Elke versie heeft zijn eigen kleur. Bekijk de verschillende versies en ontdek wat het beste bij je past.

De leukste bordspellen uitkiezen

Vind je het lastig om een keuze te maken tussen de leukste bordspellen? Bedenk dan vooraf met wie je het bordspel wil spelen. Het maakt namelijk veel uit of dit met kleine kinderen of met volwassenen is. Maar ook hoeveel spelers er normaal gesproken meedoen. Met een groot gezin of wanneer je het vaker met vrienden speelt dan heb je zeker een bordspel voor 2 tot wel 10 spelers nodig. Misschien nog wel meer.

Bordspel voor 1 persoon

Ben je alleen of speel je het liefst zonder tegenstander? Dan ga je voor een bordspel voor 1 persoon. Hier is best veel in verkrijgbaar. Het gaat dan vaak om spellen voor meerdere personen met die je ook heel makkelijk alleen kunt spelen. Hier zitten erg leuke spellen tussen, je zult je dus niet vervelen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De leukste bordspellen 2022
Schuiven naar boven