Beste lijmpistool om te knutselen

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Met een lijmpistool maak je de leukste dingen. Denk bijvoorbeeld aan het verlijmen van metaal, hout, kunststof, stof, karton en papier. Het beste lijmpistool om te knutselen is geschikt voor verschillende materialen. Daarnaast is het eenvoudig te bedienen en ligt het goed in de hand.

LifeGoods lijmpistool

Al enige tijd op zoek naar het beste lijmpistool voor al je knutselwerkzaamheden? Kijk dan eens naar het model van LifeGoods. Dit merk ken je misschien wel van de huishoudelijke producten waaronder de föhn, massagekussen maar ook de opladers en HDMI-kabels.

Dat het merk een goede kwaliteit biedt, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar dat het ook nog eens heel betaalbaar is, dat is niet bij iedereen bekend. Het LifeGoods lijmpistool kost tussen de € 15 en € 20. Dit is een beetje afhankelijk van het aantal geleverde lijmsticks. Met een warmtijd van slechts 3 minuten staat dit apparaat snel tot je beschikking. Het inleggen van de lijmsticks is kinderspel, net als de bediening.

Bekijk LifeGoods lijmpistool

Het merk Bosch

Tot het beste lijmpistool hoort zeker het merk Bosch. Iets duurder geprijsd maar wel van een topkwaliteit. Van dit merk heb je keuze uit verschillende modellen. Zo heb je het klassieke lijmpistool om te knutselen, deze is ook geschikt voor vakkundig gebruik. Hij heeft namelijk een vermogen van 200 W en werkt snel en nauwkeurig. Dit levert fantastische resultaten op. Geschikt voor het lijmen van hout, stenen materialen, vezels zoals textiel of leer, glas en nog veel meer.

Het model van Bosch komt snel op temperatuur, waarbij hij ook nog eens stabiel blijft. Dankzij het extra lange mondstuk werk je heel nauwkeurig.

Van Bosch heb je ook het model in stiftvorm. Deze is heel handzaam en overal mee naartoe te nemen. Hij werkt op batterijen en is voorzien van oplader, zodat hij altijd klaar voor gebruik is. Hij is iets duurder dan het normale model (ongeveer € 40) maar vooral praktisch om mee naar het werk te nemen. Of om overal te hobbyen.

Naar Bosch modellen

Overige lijmpistolen

Misschien zoek je het beste lijmpistool om te knutselen, dat niet meer dan € 15 kost. Die modellen zijn zeker verkrijgbaar. Je komt dan bij een merkloos model uit. Verkrijgbaar vanaf ongeveer € 7, oplopend tot € 15. Een goedkoop lijmpistool is wel van een mindere kwaliteit dan voorgaande merken. Ze gaan dan ook minder lang mee. Prima om af en toe te knutselen, maar niet geschikt voor intensief of bedrijfsmatig gebruiken.

Je hebt ook de modellen met een prijs variëren van € 15 tot ongeveer € 22. Bijvoorbeeld de Dremel, een merk uit het middensegment en van een prima kwaliteit. Deze is voorzien van twee temperatuurstanden en wordt geleverd met een aantal lijmsticks. De opwarmtijd ligt op 5 minuten, iets langer dan bij Bosch en LifeGoods.

Bekijk overzicht lijmpistolen

Voor welk model je ook kiest, je hebt altijd recht op de wettelijke garantieperiode.

Welke lijmpatronen je moet nemen

Wanneer je een lijmpistool om te knutselen (of professioneel gebruik) koopt, wordt hier altijd wat lijmpatronen bijgeleverd. Zo zie je direct welke lijmpatronen je de volgende keer moet kopen. Het type staat ook op de verpakking of in de beschrijving aangegeven. Overigens is het zo dat veel lijmsticks universeel zijn. Dit betekent dat ze in vrijwel alle lijmpistolen passen.

Het voordeel van een lijmpistool

De vraag is waarom je voor een lijmpistool zou kiezen, in plaats van een potje of flesje lijm. Allereerst werk je met een degelijk pistool veel preciezer. Er blijft geen lijm aan de vingers kleven en je knoeit ook veel minder. Daarnaast is de lijm die je gebruikt veel krachtiger. Dit maakt het mogelijk om verschillende materialen te verlijmen, waarbij dit ook nog eens perfect blijft zitten.

Zo haal je lijm uit een lijmpistool

Ondanks het ontwerp en secuur werken kan het gebeuren dat er toch lijm in of aan het pistool vast blijft zitten. Hoe haal je lijm uit een lijmpistool? Dit kan heel goed met aceton of nagellakremover (daar zit ook aceton in). Het is een stinkend middeltje en is redelijk agressief, maar je verwijdert lijm hier vrij goed mee. Dit geldt ook voor het verwijderen van secondenlijm.

Gebruik aceton liever niet binnenshuis, al helemaal niet wanneer er kleine kinderen of huisdieren aanwezig zijn. In dit geval kun je het lijmpistool het beste in de garage, het schuurtje of gewoon buiten schoonmaken.

Let op met hitte

Heb je al het beste lijmpistool op het oog? Houd rekening met de warmte die tijdens het gebruik van dit apparaat vrijkomt. De lijm uit het pistool bereikt een temperatuur van 120 °C. De professionele modellen verwarmen de lijm op een nóg hogere temperatuur.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste lijmpistool om te knutselen
Schuiven naar boven