Nadelen elektrische deken

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Hoe lekker is dat, slapen onder een deken die je continu warm houdt. Vooral in de wintermaanden is dit een aanrader. Toch kleven er wat nadelen aan een elektrische deken. Bijvoorbeeld het stroomverbruik en de kans op oververhitting. Hier vind je vijf keer de nadelen elektrische deken.

Het gebruik van elektrische dekens

Ben je kouwelijk aangelegd, op leeftijd of heb je bijvoorbeeld last van reuma? Dan is het gebruik van een elektrische deken aan te raden. Ideaal wanneer je de slaapkamer niet goed verwarmd krijgt. Elektrische dekens zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Wel is het even opletten wat je koopt. De meeste dekens zijn bedoeld voor plaatsing op het matras. Maar je hebt ook zachtere en flexibele dekens waar je onder gaat liggen.

5 nadelen van een elektrische deken

Iedereen vertelt je alleen maar over de voordelen van deze deken. Maar wist je dat er ook een aantal nadelen zijn? Wanneer je de nadelen elektrische deken kent dan maak je hier een betere keuze in.

1. Het stroomverbruik

Wat kost een elektrische deken per uur? Veel onderdekens hebben een vermogen van 60 W. Wanneer elektriciteit € 0,24 per kWh kost dan ben je voor deze elektrische deken 1,4 cent per uur kwijt. Laat je hem dagelijks 6 uur aanstaan dan zou je op jaarbasis € 30 aan stroomkosten betalen. In de praktijk valt dit lager uit want in de zomermaanden gebruik je de deken niet of nauwelijks.

Het is dus een feit dat een elektrische deken stroom verbruikt, maar op jaarbasis is dit echt niet veel. Aan de andere kant moet je wel opletten met aanschaf van een bovendeken. Die heeft vaak een vermogen van 120 W. Dat is twee keer zoveel maar zelfs bij intensief gebruik ben je op jaarbasis niet meer dan € 60 aan energiekosten kwijt.

Bekijk elektrische bovendekens

2. Kans op oververhitting

Wanneer je onder een elektrische deken ligt dan heb je kans dat je lichaamstemperatuur hoog oploopt. Voor mensen met een medische aandoening is dit risicovol. Denk bijvoorbeeld aan diabetespatiënten, die kunnen moeilijk aanvoelen of hun lichaam te warm is.

Jonge kinderen mogen nooit onder een elektrische deken liggen. Voor kinderen is het soms lastig om de deken weg te krijgen, baby’s kunnen dit al helemaal niet. Wanneer een jong kind zijn warmte niet kwijt kan dan is dit levensbedreigend. Het nadeel van een elektrische deken is dus dat je hem niet voor baby’s, jonge kinderen en bij sommige aandoeningen mag gebruiken.

3. Risico op brandgevaar

Alles wat met elektriciteit of een motor werkt is brandgevaarlijk. Vooral oude elektrische dekens hebben een slechte bedrading. Wanneer de deken beschadigd is kan dit niet alleen schokken veroorzaken, vonkjes kunnen ook voor brand zorgen.

Controleer de deken regelmatig op een goede werking. Plaats een onderdeken nooit rechtstreeks op het bedframe maar op het matras, eventueel onder het hoeslaken. Vervang een oude elektrische deken tijdig. Beter wat geld aan een nieuwe besteden dan dat straks je bed of nog erger, je hele huis in brand staat.

4. Elektromagnetische velden

Nog een van de nadelen van de elektrische deken is de aanwezigheid van elektromagnetische velden. Sommige mensen hebben hier last van en slapen hierdoor slechter. Toch is de aanwezigheid van elektrische velden niet wetenschappelijk bewezen. Hoe dan ook, wanneer je merkt dat je door het gebruik van een elektrische deken plots slechter slaapt, zou je hem eens een tijd weg moeten laten.

5. Kan niet altijd in de wasmachine

Misschien ben je gewend om een deken of beddengoed gewoon in de wasmachine te wassen. Helaas kan dit niet met elke elektrische deken. De oude elektrische dekens mogen nooit in de wasmachine. De nieuwe modellen hebben een snoer dat je los kunt koppelen. Afhankelijk van het materiaal mag deze deken in de wasmachine of moet je hem op de hand wassen.

Naar moderne elektrische dekens

Houd er wel rekening mee dat je een elektrische deken niet mag strijken. Door de hitte van het strijkijzer beschadig je de bedrading. Dit lijkt misschien vreemd want de bedrading zorgt er juist voor dat de deken warm wordt. Maar hitte van buitenaf, daar kan de bedrading slecht tegen.

Wanneer je het niet vertrouwt kun je de deken ook naar de stomerij brengen. Geef dan wel duidelijk aan dat het om een elektrische deken gaat. Wanneer je de deken weer ophaalt controleer je eerst of deze goed werkt.

Conclusie nadelen elektrische deken

Je hebt nu vijf keer de grootste nadelen van een elektrische deken gezien. Je ziet dat die nadelen op zich wel meevallen. Toch is het belangrijk om hiermee rekening te houden. Kijk verder goed naar de kwaliteit. Kies voor een bekend merk, dan weet je zeker dat je een mooie kwaliteit ontvangt.

Bestel ook bij voorkeur bij een Nederlandse of Belgische webwinkel en zeker niet buiten Europa. Producten die je buiten Europa koopt zijn niet voorzien van het Europees keurmerk. Dit betekent dat ze mogelijk onveilig in gebruik zijn.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Nadelen elektrische deken
Schuiven naar boven