Oortelefoons zijn slecht voor je gezondheid: mythe of waarheid

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Er is veel onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van mobiele telefoons voor de gezondheid. Maar hoe zit het met oortelefoons? Van oordopjes is bekend dat ze schade aan de oren aan kunnen richten. Je kunt last krijgen van oorsuizen en in het ergste geval een verminderd gehoor.

Oortelefoons kunnen ook op andere manieren slecht zijn voor je gezondheid. Gebruik je ze dagelijks? Lees dan zeker even de risico’s door.

Straling van mobiele telefoons (smartphones)

Het is een feit dat mobiele telefoons straling uitstoten. Telefoonstraling staat ook wel bekend als elektromagnetische straling. Deze straling komt vrij wanneer je iemand belt, een sms verstuurt of gebruik maakt van het mobiele internet. Maar ook smartphones die in de stand-by staan stoten af en toe wat straling uit. Dit gebeurt wanneer de smartphone contact maakt met het netwerk.

Hoe vaak komt er straling van je smartphone? Dit controleer je eenvoudig door het toestel naast een ouderwets (FM) radio te leggen. Telkens wanneer de smartphone straling uitzendt dan hoor je een vreemd geluid op de radio. Een eenvoudig trucje, probeer het maar eens.

Is straling van mobiele telefoons schadelijk? Het is gelukkig niet hetzelfde als radioactieve straling. Het gaat hier om laagfrequentie straling, waarvan uit onderzoek is gebleken dat de DNA-cellen niet beschadigd raken. Met betrekking tot het mobiele 5G netwerk is dit nog niet helemaal duidelijk.

Oortelefoons en straling

Oortelefoons of oordopjes zijn er in twee vormen: bekabeld of draadloos. Gaat het om de draadloze modellen dan maken deze via Bluetooth contact met de smartphone.

Hoe zit het met oortelefoons en straling? Bluetooth is niet schadelijk voor de gezondheid. Fabrikanten van Bluetoothapparaten waaronder ook smartphones moeten zich altijd houden aan de maximumwaarde die voor elektromagnetische straling is opgesteld.

Dit betekent dat oortelefoons dragen niet slecht zijn voor je gezondheid, wanneer het op straling aankomt.

Naar populaire oortelefoons

Schadelijk voor het gehoor

Het is wel een feit dat oortelefoons schadelijk zijn voor het gehoor. Vooral jongeren lopen vaak gehoorschade op. Hier maken KNO artsen zich flink zorgen over. Vooral wanneer je oortjes of een koptelefoon langdurig draagt kan dit voor onherstelbare schade aan het gehoor zorgen. Dit gebeurt zelfs wanneer je de muziek niet te hard zet.

Het is dus een feit dat oortelefoons voor gehoorschade zorgen. Dit geldt zeker voor de muziek te hard zetten, want dan treedt er nog sneller gehoorschade op. Eenmaal opgelopen gehoorschade zal nooit meer herstellen. Wanneer je slechter hoort door het gebruik van oortelefoons moet je rekening houden dat dit in de toekomst alleen maar erger kan worden. Zeker niet beter.

Oorpijn krijgen door oortjes

Ja, je kunt oorpijn krijgen door oortjes dragen. Dit kan zowel door oortelefoons en slaapoordopjes komen. Wanneer je vaak oortjes draagt dan sluit je de gehoorgang af. Hierdoor kan er geen zuurstof bij. Dit betekent dat de ontluchting van het oor slecht is. Je creëert eigenlijk een gesloten en warm klimaat, ideaal voor bacteriën.

Een oorontsteking komt dan ook vaker voor bij mensen die oortelefoons dragen. Er is nog een probleem met deze dingen, want je doet het oorsmeer steeds terug de gehoorgang in. Terwijl het met oorsmeer juist de bedoeling is dat het naar buiten toe gewerkt wordt.

Doordat je oorsmeer vaak terugduwt kan er uiteindelijk een verstopping ontstaan. Je merkt dit door een verminderd gehoor. Tijdens het douchen of in bad gaan kan er water in het oor blijven staan, iets dat duidelijk merkbaar is. Dit komt omdat het water achter het oorsmeer blijft hangen. Je ervaart een vol gevoel en een tijdelijk slechter gehoor.

Oorpijn kan ook ontstaan omdat de oortjes niet goed zijn afgestemd op de vorm van de oorschelp en gehoorgang. Wanneer je een afwijkende vorm hebt dan drukken de oortjes tegen de wanden aan, en dat kan pijn gaan doen.

Oortelefoons slecht voor je gezondheid: stress

Zijn oortelefoons slecht voor je gezondheid wanneer het op het mentale gebied aankomt? O ja, door oortelefoontjes kun je zeker stress ervaren. Door vage oorpijn raak je gestrest. Maar het is ook dat sommige vormen van muziek juist voor stress kunnen zorgen. Dit staat haaks op onderzoeken die ervan uitgaan dat muziek je kalmer maakt.

Hoe kan het dat je van muziek gestrest raakt? Je hebt altijd een bepaalde voorkeur voor muziek. Wanneer je iets hoort waar je een hekel aan hebt kan dit voor spanning zorgen. Daarnaast speelt het ritme van de muziek mee, want een snel ritme kan ervoor zorgen dat je hartslag stijgt.

Wanneer je al overprikkeld bent dan kan muziek voor stress zorgen. Dit komt voornamelijk bij hooggevoelige mensen voor. Onderzoek welke muziek je prettig vindt om naar te luisteren. Draai zeker geen muziek waar je de concentratie van kwijtraakt.

Zo vaak kun je oordopjes gebruiken

Je ziet dat oortelefoons soms slecht zijn voor de gezondheid. De vraag is hoe vaak je ze mag dragen zonder dat dit schade veroorzaakt.

Gaat het om oortelefoons dan is het aan te raden om deze vaker dan 2 uur per dag te dragen. Dit lijkt misschien weinig, maar vaak is het ook een kwestie van de knop omzetten. Verbind de smartphone met een Bluetooth speaker en luister op deze manier naar muziek.

Bekijk Bluetooth speakers

Vervang oortelefoons niet voor een koptelefoon, want deze heeft een vergelijkbaar effect. Ook voor de koptelefoon geldt: niet te lang achter elkaar dragen.

Gebruik je oordopjes om te slapen (geen oortelefoons)? Dan mag je deze alleen tijdens de nacht dragen. Overdag moet het oor goed kunnen luchten, dus dan is het niet zo verstandig om met oortelefoontjes rond te lopen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Oortelefoons zijn slecht voor je gezondheid: mythe of waarheid
Schuiven naar boven