Smartphone in wc gevallen – dit staat je te doen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Smartphone in de wc gevallen? Niet zo handig, maar wat nu? Is de smartphone waterbestendig, dan zal deze vaak gewoon werken. In andere gevallen gaat het scherm op zwart. Wat te doen wanneer de smartphone in het water is gevallen? Dat ontdek je in dit artikel.

Waterdichte smartphones

Smartphones vóór het jaar 2016 zijn in veel gevallen niet waterbestendig. Sinds 2016 hebben veel smartphonefabrikanten hier verandering in gebracht. Dankzij de ip-codering is direct duidelijk of de smartphone waterbestendig is:

  • ip67: kan tot 1 meter diepte gedurende 30 minuten onder water
  • ip68: kan tot 1,50 meter diepte gedurende 30 minuten onder water

Een smartphone met ip68 codering is stof- en waterdicht op gemiddeld 1,50 meter diepte. Het kan echter ook dat het toestel nog dieper in het water kan zakken, bijvoorbeeld tot 2,3 meter (iPhone XS).

Deze nieuwste Samsungs en iPhones vanaf 2017 zijn waterdicht (klik op het model om de smartphone te bekijken):

Merk: Samsung

•             Samsung S22 serie

•             Samsung S21 serie

Merk: iPhone

•             iPhone 13 serie

•             iPhone 12 serie

Smartphone in wc gevallen: stappenplan

Het klinkt heel onnozel om je smartphone in de wc te laten vallen, maar het gebeurt vaker dan je denkt. Je toestel hangt half uit je broekzak en bij het omlaag of omhoog trekken van je broek wipt deze eruit. Of je bukt voorover, waarbij het toestel uit je jasje glijdt. Het komt regelmatig voor dat iemand zijn smartphone in de wc laten vallen. Dit is natuurlijk geen fris idee, maar nog belangrijker is om waterschade zoveel mogelijk te beperken. Smartphone in de wc gevallen? Dit staat je te doen:

  1. Haal de smartphone direct uit het water
  2. Schakel de telefoon uit
  3. Haal de simkaart uit het toestel
  4. Verwijder (indien mogelijk) de batterij
  5. Leg de simkaart (en batterij) op een droogdoek
  6. Dep de smartphone met keukenpapier of een theedoek goed droog
  7. Gebruik eventueel een stofzuiger om het water te verwijderen

Het droogproces duurt enkele dagen. Gedurende deze periode kun je de smartphone niet gebruiken. Wacht minimaal drie dagen en probeer het toestel dan weer aan te zetten. Lukt het niet? Geef het dan nog een aantal dagen de tijd.

Dit moet je vooral niet doen wanneer je smartphone in het water is gevallen

Smartphone in wc gevallen? Een aantal dingen mag je absoluut niet doen! Gebruik nooit een föhn om de smartphone droog te blazen. De hitte van de föhn kan ervoor zorgen dat plastic onderdelen smelten of verbuigen.

Ook koud föhnen is geen goed idee, omdat de lucht het water juist dieper het toestel inblaast. Het gebruik van een stofzuiger is veel beter: deze zuigt het vocht eruit. Wees wel bedacht op statische elektriciteit wanneer je een stofzuiger gebruikt.

Leg je smartphone niet op de verwarming. Dit heeft hetzelfde negatieve effecten als het gebruik van een hete föhn. Vooral bij toestellen met een niet-verwijderbare batterij is dit een slecht idee.

Vochtige telefoon in een bak rijst

Je hoort of leest overal over het gebruik van rijst. Zo zou je een vochtige telefoon 24 uur in een bak rijst moeten leggen, zodat het rijst het vocht uit het toestel trekt. Werkt dit ook? Nee, dit werkt niet zoals je zou willen.

Rijst neemt veel water op, maar alleen aan de buitenkant van je smartphone. De binnenkant blijft net zo vochtig als deze al was. Daarnaast heeft het gebruik van rijst nog een nadeel: het verhindert dat vocht vanuit de binnenkant weg kan. Laat je smartphone dus liever aan de lucht drogen (maar uiteraard wel binnenshuis).

Waarom telefoon uitzetten als deze in het water is gevallen?

Is je smartphone niet waterdicht, dan wil je natuurlijk uitproberen of deze het nog doet. Toch is dit niet aan te raden. Bij een val in het water moet je het toestel zo snel mogelijk uitzetten. Dit voorkomt kortsluiting en een flinke schade. Daarom zet je een telefoon altijd uit wanneer deze in de wc valt.

Waterdichte smartphone in wc gevallen

Je hebt een smartphone met ip67- of ip68 codering. Maakt het wat uit wanneer deze in het water valt? In veel gevallen niet, mits je het toestel direct uit het water haalt. Gaat het om warm water met zeepsop, zout water of chloorwater? Het kan dat het toestel dan niet meer (goed) werkt. Dit komt omdat bepaalde stoffen de binnenkant van je toestel beschadigen.

Gaat je smartphone op zwart, dan is het vrijwel zeker dat deze waterschade heeft. Handel in dit geval volgens bovenstaande stappenplan.

Let op: smartphonefabrikanten geven geen garantie op de waterdichtheid van het toestel. Er zijn maar een paar merken zoals Cat en RugGear die dit wel garanderen. Voor de meest gangbare merken zoals Samsung, Huawei en iPhone kun je bij waterschade niet op de fabrikant terugvallen.

Waterschade en verzekering

Waterschade aan je iPhone valt niet onder de inboedelverzekering. Heb je een aparte smartphoneverzekering afgesloten? Dan valt waterschade en overige beschadiging hier wel onder. Je moet echter wel kunnen aantonen dat de schade niet door opzet is ontstaan. Dit is niet altijd goed te bewijzen, waardoor de verzekeraar mogelijk niet uitkeert.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Smartphone in wc gevallen – dit staat je te doen
Schuiven naar boven