Veters strikken leren (stappenplan)

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De meeste kinderen zullen veters leren strikken in groep 2. Het oefenen gebeurt stap voor stap, bijvoorbeeld met de bekende konijnenoren. Vanaf welke leeftijd kan een kind veters leren strikken? Bekijk de verschillende leermethoden en welk speelgoed hierbij kan helpen. Zo kan zoon of dochter binnenkort zelf zijn/ haar schoenen aantrekken.

De perfecte leeftijd om veters te leren strikken

Is het kind nog erg jong, dan zijn schoenen of sneakers met klittenband het meest praktisch. Je kind leert eerst om zelf zijn schoenen aan-en uit te trekken.

Naar kinderschoenen met klittenband

Op een bepaald moment is je kind toe aan veters leren strikken. Vanaf welke leeftijd dit kan verschilt heel erg per kind. De een kan het op een leeftijd van 3 jaar, terwijl de ander met 7 jaar pas veters leert strikken.

Het is belangrijk om vooral naar de fijne motoriek te kijken. Kan je kind een potlood of stift goed vasthouden? Kan het kralen tussen duim en wijsvinger oppakken en hier een ketting mee rijgen? Hoe zit het met het hanteren van een schaar? Wanneer het kind deze dingen onder de knie heeft, kan het beginnen met leren strikken. Gemiddeld is een kind dan 4 tot 6 jaar oud.

Veters strikken stap voor stap

Het leggen van een knoop én strik is geen eenvoudige handeling. Daarom leer je het kind stap voor stap hoe dit moet. Goed voorbeeld doet volgen. De eerste stap is dan ook om te laten zien hoe het moet. Ga hierbij naast of achter je kind zitten, zo leert hij het vanuit de juiste positie. Hier zie je hoe je veters strikken stap voor stap voordoet:

 1. Leg de ene veter kruislings over de ander
 2. Haal één veter onder de andere veter door
 3. Trek beiden veters aan: de knoop is gelegd
 4. Maak van één veter een lus (konijnenoor)
 5. Draai de andere veter om de lus heen
 6. Duw de veter door het ontstane gat: er ontstaat een tweede lus
 7. Pak beiden lussen beet en trek eraan: de strik is gemaakt

Er is ook een leuke versje om het kind hierbij te helpen:

Als eerste de knoop:

Maak een kruis, net een tent
Daar doorheen het losse end
En trek aan!

Nu volgt de strik:

Maak een rondje, net een hoofdje
Geef dat hoofd een warme das
Stop de das in de jas
Duw er nog een hoofdje bij
En trek aan!

Veters strikken met konijnenoren

Het leren strikken moet leuk blijven. Jonge kinderen zijn gevoelig voor herkenbare dingen. Gebruik daarom de techniek van de konijnenoren:

 1. Maak eerst een basisknoop: veters naar beiden kanten laten vallen en de ene veter onder de andere duwen, aantrekken.
 2. Maak met de ene veter een lus in de vorm van een konijnenoor en houd deze tussen duim en wijsvinger vast
 3. Maak met de andere veter eenzelfde konijnenoor
 4. Maak een basisknoop met beiden konijnenoren
 5. Trek beiden konijnenoren strak

Wist je dat er ook een ‘versje voor de konijnenoren is? Dat gaat zo:

Een konijntje (eerste lus)
Loopt rond een boom (tweede veter om de lus)
En kruipt in zijn holletje (tweede lus maken)

Welke schoenen zijn geschikt?

Zijn sneakers of wandelschoenen beter om veters te leren strikken? Een kinderhand is klein, houd hier rekening mee. Gebruik daarom zeker geen volwassen schoen. Een kinderschoen is compacter. Leg de schoen voor het kind op een tafel. In een later stadium leer je dit zittend op de grond. Pas wanneer je kind het veters strikken onder de knie heeft, kun je dit verder oefenen wanneer zoon of dochter de schoen aanheeft.

Wil je het nóg leuker maken, ga dan creatief aan de slag. Maak zelf een kartonnen schoen, bijvoorbeeld van een eierdoos. Laat het kind de kartonnen schoen zelf beschilderen of beplakken. Maak gaatjes in de dopjes en rijg hier een gekleurde veter doorheen. Nu wordt veters leren strikken wel heel erg leuk.

Veel oefenen

Bedenk dat veters leren strikken niet op één dag gebeurt. Hier is veel oefening voor nodig. Dit kan het best door veel herhaling. Een paar keer achter elkaar is meestal voldoende: jonge kinderen kunnen zich nog niet goed concentreren. Zet het oefenen de volgende dag voort. Je zal zien dat je kind het snel onder de knie heeft. Heeft het kind geen zin om te oefenen? Gelukkig is er leuk speelgoed verkrijgbaar, dat het leren veters strikken stimuleert.

Leren veters strikken speelgoed

Het leukste leren veters strikken speelgoed is een enorme stimulans. Zo zijn er oefenschoenen of een oefenpop verkrijgbaar. Ook een speciaal plankje is een aanrader. We zetten hieronder het beste speelgoed voor dit doel op een rij.

 1. Kartonnen boekje met echte veters

Voor hem of haar: een kartonnen boekje in de vorm van een schoen. Door de pagina’s is een veter geregen. Het boekje bevat duidelijke instructies in de vorm van vrolijke plaatjes. Ook staat er een kort verhaaltje in. Het boekje is te koop voor €19,95.

Bestel hier het kartonnen boekje

 • Oefenschoen

Een heuse oefenschoen met vrolijk gekleurde veter. De schoen is van hout en 7 centimeter hoog. Voor jongens en meisjes vanaf 3 jaar. De schoen kost ongeveer €17,95.

Bestel de oefenschoen hier

 • Veters strikken pop

Een lappenpop om te knuffelen en om eindeloos op te oefenen. Deze piratenpop leert het kind op speelse wijze veters strikken. Maar er is meer, want ook leren omgaan met knopen en ritsen kan via deze lappenpop. Daarnaast leert het kind ook wat klittenband is. Herken je deze lappenpop van vroeger? Hij is te koop voor ongeveer €27.95.

Bekijk de lappenpop

 • Houten plank

Handig: een houten plank met daarop vier verschillende schoenen geschilderd. Hierop zitten kralen met veters, zoals bij een echte schoen. Zo leert je kind op een leuke en afwisselende manier veter strikken. De plank is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar oud en kost ongeveer €18.95.

Er is nog meer veters leren strikken speelgoed verkrijgbaar zoals het rolschaats rijgspel of een set van drie houten schoenen. Daarnaast zijn er diverse boekjes te koop, met een verhaal over veters en hoe je deze moet strikken. Hoe leert jouw kind strikken?

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Veters strikken leren (stappenplan)
Schuiven naar boven